Hámori 3

Ökölvívó-negyeddöntők: Hámori Luca bejutott, Kovács Richárdot itt állították meg

2024. 08. 01.
Megosztás

Csütörtökön két ökölvívónk is szorítóba lépett Párizsban: Hámori Luca sikerrel vette az akadályát a legjobb 16 között, Kovács Richárdot viszont megállították a legjobb nyolcban.

Időrendben haladva a magyar olimpiatörténelem első női bokszolója, Hámori Luca lépett előbb szorítóba, aki a hölgyek 66 kg-os súlycsoportjában, az ír Grainne Walsh elleni sikerrel nyitott a 32 között.

Most, a nyolcaddöntőben ausztrál Marissa Williams vonult fel a kék sarokban, ám hiába Óceánia-bajnok, honfitársunk simán legyőzte: egyhangú pontozással nyert, bejutott a negyeddöntőbe, és már csak egy siker választja el az éremtől!

Hámori 5
MTI/Illyés Tibor

„Az első győztes meccsem adott egy plusz motivációt és bizonyította, hogy itt van a helyem és már nagyon izgatottan vártam ezt a mérkőzést – nyilatkozta Hámori a továbbjutását követően. – Amikor sikerült megfognom egy bal-jobbegyenessel, láttam rajta, hogy teljesen elbizonytalanodott és megtört az egész bunyója, onnantól pedig nem volt kérdés, hogy mi lesz az eredmény.”

Hámori következő ellenfele az algériai Imane Helif lesz, aki nemcsak vb-ezüstérmes, de tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje.

Umar Kremljov, a nemzetközi sportági szakszövetség (IBA) elnöke azt mondta róla: XY kromoszómája van, ugyanakkor a játékokon az IBA-t kizárva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a rendező, mely engedélyezte szereplését.

„Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy ha engedték itt indulni, akkor biztosan tudják, hogy nő. Mindenesetre ez az egész csak még értékesebbé tenné azt, ha legyőzném. Erre készülök” – zárta Hámori.

A Helif elleni negyeddöntőre augusztus 3-án, szombaton 17:22-től kerül majd sor, ugyanakkor a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni

Hámori 4
MTI/Illyés Tibor

Késő délután következett a férfiak 63.5 kg-os súlycsoportjában Kovács Richárd, aki máris a negyeddöntőjére készült – az előző fordulóban az ausztrál Harry Garside-dal találkozott, aki a legutóbbi olimpián még az eggyel kisebb súlycsoportban szerzett bronzérmet, most viszont egyhangú pontozással veszített a honfitársunk ellen.

Kovács már a saját győzelme után, de még a neki ellenfelet rendelő mérkőzés előtt megjósolta, hogy úgyis a háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes francia, Sofiane Oumiha lesz az ellenfele. Nem tévedett.

Ez nyilván magával hozta a közönség egyoldalú támogatását, ám Kovács nem ijedt meg: az első menetben ugyan a francia tűnt kezdeményezőbbnek, de a sok próbálkozásából kevésszer talált, mivel a magyar bokszoló eltáncolt és elhajolt az ütések elől.

A szünetben aztán a visszatámadásokra szólította az edzői utasítás.

Kovács R 1
MTI/Czeglédi Zsolt

A másodikban Kovács továbbra is biztos takarásból igyekezett akciózni, és olykor talált is.

Viszont a harmadikban Kovács hiába üldözte az ellenfelét, a hazaiak klasszisáról sütött a magabiztosság, többet és pontosabban talált, majd ahogy haladt előre az idő egyre, könnyebben mozgott el a magyar támadások előtt.

A gong után már döngette a mellét, és végül tényleg őt hozták ki győztesnek, méghozzá egyhangú pontozással – a csarnok nagy örömére.

Kovács Richárd így az 5. helyen végzett.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.