20240729 MA kovacs richard okolvivas 03

Kovács Richárd is továbbjutott ökölvívásban

2024. 07. 29.
Megosztás

A második napon a második magyar öklöző is győzött, úgyhogy Hámori Luca után Kovács Richárd is a továbbjutott, utóbbi már a legjobb nyolcba. A harmadik bokszolónk, Akilov Pilip holnap lép szorítóba.

Már a vasárnap is történelmi volt, elvégre Hámori Luca személyében először lépett olimpiai szorítóba magyar női ökölvívó. A 66 kilósoknál induló Európa Játékok-bronzérmes öklöző pedig nem csak küzdött, hanem 4:1-es pontozással győzött is az ír Gráinne Walsh ellen – önbizalmat kölcsönözve a bokszcsapatnak.

Ebből hétfő délben a férfiak 63.5 kg-os súlycsoportjában Kovács Richárd igyekezett táplálkozni, aki Harry Garside-ot kapta riválisnak a legjobb 16 között – az ausztrál a legutóbbi játékokon bronzérmes volt, csak még eggyel alacsonyabb súlycsoportban.

Eleinte az ausztrál volt aktívabb, és főleg neki volt népesebb szurkolótábora – miközben azért egy méretes, Ipolyság-feliratú magyar zászló is lógott az emeleti korlátról.

Miután a második menetben egyszerre sorozták egymást a felek, a „Ria, ria, Hungária!” is felharsant, de a sarokba ülve nem tűnt elégedettnek a kétszeres Eb-3. honfitársunk.

20240729 MA kovacs richard okolvivas 02
MOB-Média/Molnár Ádám

A harmadikban aztán Garside hiába mozgott továbbra is pattogósan, Kovács sokkal tisztábbakat talált, egyértelműen formába lendült és ritmusba került, így a végén nem keltett meglepetést, hogy az ő kezét emelték a magasba: egyhangú pontozással nyert.

„Az első percben kicsit enerváltnak éreztem magam, pedig jól sikerült a bemelegítés – nyilatkozta az immár negyeddöntős Kovács Richárd. – Aztán a második menetben kezdtem fellazulni, onnantól inkább az én akaratom érvényesült. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, ugyanis nagyon jó ellenféllel küzdhettem, ez pedig még inkább motivál, hogy menjek tovább.”

Kovács is egyetértett a külső megállapítással, hogy a meccs előrehaladtával egyre inkább fölénybe került, szerinte ezt a rivális nem tudta lekövetni, ebben pedig a magyar edzői saroknak is nagy szerepe volt, mert remek instrukciókat adtak a trénerek.

„Azért utaztam ide, hogy a kisfiamnak hazavigyek egy érmet. Egy meccsre vagyok ettől, ami nagyon jó dolog, de nagyon kemény ellenfelem lesz, egy francia világbajnok, többszörös olimpikon. Addig is mindent megteszek, hogy a legjobban szerepeljek” – zárta Kovács, megjósolva, hogy Sofiane Oumiha és a jordániai Obada Alkasbeh mérkőzéséből előbbi jut majd tovább.

20240729 MA kovacs richard okolvivas 01
MOB-Média/Molnár Ádám

Holnap a harmadik, egyben utolsó ökölvívónk következik majd: Akilov Pilip és az ukrán Hizsnjak küzdelmét 20:32-re írták ki.

Hámori következő meccse, a nyolcaddöntő csütörtökön 16:18-kor lesz az ausztrál Marissan Williamson ellen, Kovács negyeddöntője pedig ugyancsak csütörtökön 17:38-kor.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.