20230623090536 SZJA0504

Olimpia Napja: Együtt mozdultunk!

2023. 06. 23.
Megosztás

Olimpia Napja zászló a Hősök terén, Team Hungary-dizájnos hőlégballon Budapest egén, és olimpikonok, paralimpikonok részvételével megtartott sportnap a Városligeti Sportközpontban. A Magyar Olimpiai Bizottság méltóképpen ünnepelte meg a Nemzetközi Olimpia Napját pénteken.

SZJA0701
Foto:Szabo-Jilek Adam

A mindennapi mozgás fontosságára hívta fel a figyelmet Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke az Olimpia Napján, rávilágítva, hogy tartalmas, vidám életet csak sportosan lehet élni. Beszédében emlékeztetett, hogy 1894-ben a párizsi Sorbonne egyetemen ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, erre emlékeznek az Olimpia Napjával. A kétszeres olimpiai bajnok vívó hozzátette: Pierre de Coubertin már akkor azzal indokolta a NOB megalapítását, hogy tenni kellene valamit, mert a fiatalok nagyon ellustultak. Schmitt Pál szerint ez ma sincs másként, a magyar felnőttek ötven százaléka semmit sem tesz egészsége megőrzéséért, és a fiataloknál sem jobb az arány.

„Nem igaz, hogy nincs naponta legalább harminc percetek arra, hogy törődjetek a testetek fejlesztésével, ezáltal a lelketek erősítésével. Mozgás nélkül lehet élni, de rendszeres, egészséges, jókedvű és önbizalommal teli életet csak rendszeres mozgással” – jelentette ki Schmitt Pál.

SZJA0729
Foto:Szabo-Jilek Adam

Deutsch Tamás, a MOB alelnöke felidézte, hogy Magyaroszág eddig 184 aranyérmet szerzett az újkori olimpiákon, és bár területi összehasonlításban csak 109. a gazdasági teljesítményét tekintve 57. az olimpiai eredményességben viszont a 13. helyezett a világon, ami igazán kiemelkedő.

20230623093315 SZJA0586

A párizsi olimpia jegyében 2024 méteresre tervezett Allianz futásra a bemelegítést az olimpiai bronzérmes Rédli András vezényelte, a rajtoltatásban Boronkay Péter világ és Európa-bajnok paratriatlonos és Gyurta Dániel olimpiai bajnok, a NOB sportolói bizottságának tagja segédkezett. A nap nyitó kosárlabdameccsét az olimpikonok csapata vívta a sportiskolás gyerekekkel, majd pedig a nevező csapatok körmérkőzést vívtak egymással a kosár-, illetve a futballpályán. Az MBH Kupáért kiírt kosárlabdatornát Rucker Park, a kispályás futballtornát az 11teamsports csapata nyerte meg.

SZJA0750
Foto:Szabo-Jilek Adam

A sportiskolás gyermekek és a Budapesti Honvéd Sportegyesület fiatal sportolói a futás után jól megérdemelt pihenőjük során olimpiai vetélkedőn vehettek részt és különböző sportágakat, játékokat próbálhattak ki.