„Olimpiai bajnokként is beleborzongok, hogy Magyarországon lehetünk egy olimpiai esemény részesei”

„Olimpiai bajnokként is beleborzongok, hogy Magyarországon lehetünk egy olimpiai esemény részesei”

2017. 07. 19.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 4 nap múlva, július 23-án kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián, valamint ifjú sporttársa, az ifjúsági Európa-bajnoki 8. helyezett Mészáros Krisztofer.

Berki Krisztián lólengés-specialista, ezt már a junior Európa-bajnokságon nyert ezüstjével megmutatta. Az UTE 32 esztendős tornásza, mestere a KSI-s évek után is Kovács István. A felnőtt mezőnyben háromszor lett világbajnok és hatszor Európa legjobbja. Olimpián Londonban ért a csúcsra. 2015-ös vállműtétje után sikeresen tért vissza, ma Tokióra készül. Idén a dohai világkupát lólengésben megnyerte. A harmadik magyar tornász, akiről tornaelemet neveztek el, lólengésben tornaelem őrzi nevét. Junior Prima-díjas, többször az év sportolója. Egy kislány édesapja.

„A nagyköveti felkérést szívügyemnek, egyben megtisztelő feladatnak tekintem. Nagyon érdekes volt tartani Rómában a fáklyát és az EYOF-lángot, ugyanolyan felfoghatatlan, mint egy ötkarikás aranyérem. A római ceremónián részt venni csodálatos érzés volt, olimpiai bajnokként is beleborzongok, hogy Magyarországon lehetünk egy olimpiai esemény részesei. Azt kívánom, hogy azok a versenyzők, akik részt vesznek az EYOF-on, legalább ilyen élményekkel gazdagodjanak az eseményen. Az EYOF-fal nemcsak a versenyzők, hanem a nézők és mi, nagykövetek is nagyon sokat fogunk nyerni. Már rengeteg pozitív élmény ért minket, és biztos vagyok benne, hogy fog is, ebből tudunk táplálkozni a jövőt tekintve. Úgy vélem, az EYOF révén sokan rá fognak ébredni arra, mit nyerhettünk volna egy olimpiával!"

Mészáros Krisztofer 2009-ben kezdte a sportágat, klubja a Győri AC, mestere Szűcs Róbert. Kedvenc szere a ló, de a többit is szereti, ezért sikeres összetett tornász. Példaképei a magyar lólengés specialistái: Berki Krisztián, Magyar Zoltán, Borkai Zsolt és a 6-szoros japán összetett világbajnok, Kohei Uchimura. Korosztályában 11-szeres magyar bajnok lólengésben, talajon és párhuzamos korláton. A budapesti junior nemzetközi kupán kétszer lett összetett bajnok, első éves ifi válogatottként tagja volt a berni ifjúsági Európa-bajnokságon 8. helyezett csapatnak, ahol egyéni összetettben 17. lett. A tanévben a győri Móra Ferenc Sportiskola 8. osztályos tanulója; ide járt Borkai Zsolt, Fajkusz Csaba és Csollány Szilveszter; itt tanított Röck Samu mesteredző, aki felfedezte Borkai Zsoltot is.

„Rendkívül megtisztelő és felemelő érzés, különösen azért, mert egy olyan olimpiai bajnok mellett lehetek én is az egyik nagykövet, mint a példaképem, Berki Krisztián. Ezt felfogni is nehéz. A gratulációkból, a sok-sok médiaszereplésből érzem, hogy egy különleges és kiváltságos lehetőség, de mégis a versenyre való felkészülést kell az első helyre helyeznem, hiszen ezt a rengeteg támogatást, amit ezen keresztül kap a sportágam, szeretném jó eredményekkel meghálálni. Mesterem, Szűcs Róbert mindig arra tanított, hogy zárjuk ki a külvilágot, amikor a tornaszerhez szólítanak. Eddigi pályafutásomban egyszer már versenyezhettem a 2016-os mesterfokú bajnokságon az AUDI Arénában hazai közönség előtt, ahol sok erőt kaptam a közönség, az osztálytársak, a tanáraim, a tornásztársaim és családtagjaim biztatásából. Azt gondolom, hogy a győri EYOF-on szerepelni még ennél, de még az Eb-részvételnél is jobb lesz, mert Magyarországot a szűkebb hazámban a saját szülővárosomban képviselhetem, és ez egy erős bizonyítási vággyal tölt el engem.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)