Buzánszky Verseny 2023 fotó6

Olimpiai fal avatás, köri rendezvények, Buzánszky-vetélkedő

2023. 12. 08.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia az elmúlt hetek két nagy értekezlete mellett az egyéb rendezvényein keresztül is aktív napokat élt. Ez foglaljuk most össze hírcsokrukban.

November 22-én Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Gál László Sportcsarnokában ünnepélyes keretek közt 20, korábban az intézménybe vagy a jogelődjébe járó olimpikon és sportvezető, edző táblája került fel a most létesített olimpiai falra. A nagyszerű ötlet gazdája Kívés István, az intézmény testnevelő tanára és edzője volt, aki kezdetektől fogva kérte a MOA szakmai segítségét a létrehozáshoz, e mellett a kivitelezéshez is hozzájárult az akadémia. A táblán érintett 20 fő fele részt vett az avatáson és nevét személyesen helyezte el a falon. A másik 10 fő nevét a meghívott vendégek helyezték el. Győr Béla MOA-főtitkárnak Gyurka János kézilabdázó névtáblája jutott. A sportolók és vezetők laudációját Horváth Vilmos, a Dobó SE és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke készítette és mondta el.

Szombathely 20231122
Vas Népe/Cseh Gábor

November 29-én a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Gimnázium éttermében Csongrádi László olimpiai bajnok és dr. Nagyházi Zoltán világbajnok vívó voltak. A nagyon jó hangulatú, hosszú és tartalmas beszélgetés narrátora Tóth Attila, a kör elnökségének tagja, vívó szakértő volt.

November 30-án Keszthelyen, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör Egyesület és a Fejér György Városi Könyvtár közös rendezvényén, Célkeresztben sikeres keszthelyi sportolóinkkal című beszélgetést rendeztek. A könyvtári rendezvényen Keczeli Bianka, világ és Európa-bajnok sportlövővel és Major Veronika, olimpikon, világ és Európa-bajnok, világkupa-győztes sportlövővel dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke beszélgetett.

Keszthely Csik OBKE 20231130

December 1-jén Dombóváron, a II. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőt rendezték. Az ötletgazda és szervező, dr. Szenyéri Zoltán, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója hívására immár második alkalommal érkeztek versenyzők Magyarország minden tájáról. 12 intézmény 27 versenyzője vett részt a Tinódi Ház aulájában megrendezett megmérettetésen. A rendezvény díszvendége volt ifj. Buzánszky Jenő, a névadó labdarúgó olimpiai bajnok fia, aki köszöntőjében elmondta, hogy számára elsősorban édesapa és nagyon közvetlen személyiség volt az Aranycsapat felejthetetlen játékosa. A zsűri elnöke Győr Béla, a MOA főtitkára volt, a verseny megszervezését védnökként kiemelten támogatta Dombóvár Város Önkormányzata és a Tamási Tankerület. A tanulók négy témakörből készültek a versengésre. Ismerniük kellett a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság magyar és nemzetközi vonatkozású érdekességeit, eredményeit; a 2016-os Rio de Janeirói nyári olimpia magyar érmeseit; Buzánszky Jenő és az Aranycsapat életrajzi adatait, legfontosabb sportsikereit. A legnehezebb témának a kajak-kenu sportág bizonyult, hiszen a feladatok között nagy mennyiségben fordultak elő sikersportágunk 1952-2021 közötti összes olimpiai érmes helyezésére vonatkozók. A részvevők először egy írásbeli tesztfeladatot töltöttek ki, majd nagyon látványos, szórakoztató szóbeli döntőben mérték össze tudásukat. A legjobb 12 versenyző mérkőzött meg a rendező gimnázium nyomógombos berendezését felhasználó, óriási tudást és nagy gondolkodási sebességet igénylő újabb fordulóban. A végeredmény e fordulók után egy szuperdöntőben dőlt el, ahol a négy legjobb helyen álló tanuló ismét próbára tette képességeit és tudását egymás ellen. A győzelmet végül Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája diákja szerezte meg. A második helyen a Kispesti Eötvös József Általános Iskola tanulója, Farkas István végzett. A bronzérmet a házigazda Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium diákja, Szőcs Patrik vehette át. A dombóvári gimnáziumi csapat magabiztosan szerezte meg az első helyet. Második helyen a Monori József Attila Gimnázium gárdája végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája csapata léphetett fel. Az egyéni és csapatverseny dobogós helyezettjei és felkészítő tanáraik az érem és az oklevél jutalom mellé nagyon érdekes és értékes sport témájú könyveket vehettek át. Minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak édességekkel is kedveskedtek a szervezők.

Buzánszky Verseny 2023 fotó14 egyéni verseny1

December 4-én és 5-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre látogatott az erdélyi Máramaros megyében található Borsa polgármestere, Ion-Sorin Timiș. Látogatásának előzménye, hogy 2022 őszén Borsára látogattak a TF Klebelsberg Kuno Szakkollégium tagjai. A polgármester akkor felajánlotta, hogy alapít egy ösztöndíjat, amelynek segítségével két TF-es hallgató egy hetet tölthet el a településen, és térítésmentesen használhatja az ott található, nemzetközi minősítésű sípályát. A látogatás keretében december 4-én, hétfőn az Athén-teremben kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött filmvetítést tartottak, amelynek során az érdeklődők az „Olimpiai álom Erdélyben” című filmet tekinthették meg. Az eseményen részt vett a polgármester, dr. Killyéni András, a film alapjául szolgáló „Olimpiai álom a Radnai-havasokban” című könyv szerzője, a MOA tanácsának tagja, Vizkeleti László, az Intézményfenntartási Iroda csoportvezetője, valamint Szőke Ádám, a Rektori Hivatal vezetője. A műalkotás igazi sporttörténeti csemegét feldolgozó film, amely azt mutatja be, hogy Magyarország, bízva abban, hogy megrendezheti az 1948-as téli olimpiát, a világháború idején folyamatosan építette a Téli Olimpiai Síközpontot a máramarosi Borsafüreden. A film, illetve a polgármester előadása után szakkollégiumi teljesítményük elismeréseként átnyújtotta az ösztöndíjat két TF-es hallgatónak, Nagy Zsuzsannának és Bujdos Áronnak. Az ösztöndíjra minden évben két hallgató pályázhat a jövőben.

Borsa polgármesterétől Ion Sorin Timistől vette át ösztöndíját két TF hallgató

December 7-én Várpalotán, a Thury-vár márványtermében, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör hagyományos évzáró kiállításának megnyitója került megrendezésre. Először Szöllősi János, a kör elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Győr Béla köszöntötte a résztvevőket, megköszönte a város polgármesterének a kör támogatását, és ajándékkönyvet adott át részére. A kiállítást Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere nyitotta meg. A kiállítást berendező Kóti László, tízszeres ironman; Sztanke József, húszszoros erőemelő világbajnok, valamint a Marathon TKE vezetői személyesen mutatták be néhány mondatban a kiállított tárgyaikat, képeiket.

Várpalota 20231207

Debrecenben, a Hódos Imre Rendezvénycsarnok B szektora mögötti folyosóján a Debreceni Dózsa kézilabdázó világklasszisáról, Varga Istvánról nyílt kiállítás. A 126-szoros válogatott átlövő idén lett volna 80 éves, ennek emlékére helyezték el a csarnokban a 20 db nagyméretű (70x100cm) fotót, melyen a legendás kézilabdázó pályafutásának legemlékezetesebb eseményei elevenednek meg. A tárlat anyagát az Abonyban élő és dolgozó Járdány Vanda, Varga István keresztlánya, önkormányzati képviselő gyűjtötte és dolgozta fel. A debreceni kiállítás ötletgazdája Parádiné Kenéz Tünde, a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály elnöke és Németi Gyula, a klub korábbi technikai vezetője volt. A kiállítás anyagát Varga István szülővárosa, Abony önkormányzata ajánlotta fel.

(MOB-MOA/GyB; fotók: SzESE; FGyVK Keszthely; Tinódi Ház; TE; Miklós László)