Az utolsó simításokat végzik Rióban – képek, videó

Olimpiai kvalifikációs öttusa vb-t rendeznek jövőre Budapesten

2018. 03. 12.
Megosztás


Alig 500 nap múlva kezdődik Budapesten a 2019-es olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság. A magyar főváros hetedszer ad otthont a sportági felnőtt vb-nek. A szervezők a Kincsem Parkban beszéltek a részletekről; a Magyar Olimpiai Bizottságot a szöuli olimpiai bajnok, a '89-es vb egyéni és csapatvilágbajnoka, Fábián László képviselte.

Az öttusa-világbajnoksággal egy időben, a sportág történetében először, laser-run-világbajnokságot is rendeznek. A vb-re 2019. június 23. és 29. között kerül sor.

500 nap a vb-ig, 864 nap a tokiói olimpiáig (2020. július 24.). Az olimpiai ciklus félidejéhez közeledünk, hamarosan jönnek a kvalifikációs versenyek, sorozatok; van sportág, ahol már 2018-ban kvótát lehet szerezni a nyári játékokra. Éppen ezért a MOB kiemelt figyelemmel kíséri az olimpiai kvalifikációs világbajnokságokat, amelyek közül 2019-ben asztaliteniszben, kajak-kenuban, vívásban és öttusában rendeznek viadalt Budapesten. Fontos, hogy a vb megismertesse, közelebb hozza a nagyközönséghez a sportágat, az olimpiára készülő magyar öttusázókat.

Budapesten 1954, 1969, 1979, 1989, 1999 és 2008 után, 2019-ban hetedszer rendeznek öttusa világbajnokságot. Egy-egy vb megrendezése mindig sportdiplomáciai sikerként könyvelhető. A 6 budapesti vb-n összesen 10 magyar győzelem született. A magyar győzelmek a budapesti vb-ken: 1954. férfi csapat (Szondy István, Benedek Gábor, Tasnádi Károly), 1969. Balczó András egyéni győzelme, 1989-ben egyéniben Fábián László, valamint férfi csapat- (Fábián, Mizsér Attila, Martinek János) és váltógyőzelem (Martinek, Mizsér, Kálnoki-Kis Attila, ekkor hirdettek vb-n először váltóban győztest), 1999. Balogh Gábor és Vörös Zsuzsa egyéniben, Balogh, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter férfi csapatban és váltóban, 2008. női váltóban Tóth Adrienn, Gyenesei Leila és Kovács Sarolta. Szép magyar hagyományok, a hat alkalomból több érem mellett egyedül 1979-ben nem született magyar győzelem.

Martin Dawe, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) marketingvezetője a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Budapest lesz az első olyan város, amely egy időben rendezhet felnőtt öttusa vb-t, valamint a lövészetből és futásból álló laser-run-világbajnokságot, vagyis, ahogy ő nevezte: öttusa világfesztivált.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója kiemelte: a hazai világversenyek mindig megmozgatják az embereket és sokan szurkolnak a magyar versenyzőknek. Az öttusázó olimpiai bajnok arról is beszélt, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságok mindíg kiemelt jelentőségűek a MOB számára, a közelgő ötkarikás játékok miatt.

Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportkapcsolati főosztályvezetője elmondta, hogy az államtitkárság mindig támogatja a világversenyek, valamint a rangos nemzetközi sportesemények hazai megrendezését, s mivel az öttusa a kiemelt sportágak közé tartozik, különösen fontos számukra, hogy a jövő évi vb sikeres legyen.

Bretz Gyula, a magyar szövetség (MÖSZ) elnöke hangsúlyozta, Budapest jövőre Európa Sportfővárosa lesz, s ezt az elismerést egy sikeres vb megrendezésével szeretnék még maradandóbbá tenni. „A Kincsem Parkban volt már többféle öttusa-verseny, de a jövő évi vb-t úgy szeretnénk megrendezni, hogy minden egy területen legyen" - mondta az elnök. Kiemelte: éppen ezért van szükség egy uszoda felépítésre a helyszínen.

Pálvölgyi Miklós, a MÖSZ projekt-menedzsere reményét fejezte ki, hogy a jövő évi vb-n már használhatják az évtizedekkel korábban megálmodott sportági központot, és az új uszodának köszönhetően a Kincsem Park ad majd otthont mind az öt számnak. Az öttusa többi száma közül a lovaglás, illetve a laser-run területe adott - azokat korábban már több versenyen kipróbálták -, míg a vívást a Nemzeti Lovas Színházban rendezik.

A hazai szövetség többször megmutatta, hogy kiváló szervező; a vb-k mellett Magyarország többször felnőtt kontinensviadalnak és korosztályos világversenynek volt a házigazdája; 2017-ben junior vb-t rendezett Székesfehérváron, idén felnőtt Európa-bajnokságnak, egyetemi-főiskolai és katonai vb-nek adunk otthont.

A 2019-es öttusa vb felsorakozik a közelmúlt nagy sporteseményei mellé, a 2017-es FINA vizes vb, a judo és vitorlás vb, a győri EYOF, majd a közelgő, idén októberi birkózó vb mellé. A sort több Eb-vel, világkupával, korosztályos viadallal is folytathatnám. Az olimpiai álom teljesüléséhez sok ilyen világversenyre van szükség, ahol a szervezőkészséget, a szakmai tudásunkat, vendégszeretetünket is megmutathatjuk, sportdiplomáciánkat erősíthetjük.

2017-ben, a minszki felnőtt Európa-bajnokságon és a kairói világbajnokságon is szép eredményeket értek el a magyar öttusázók. Kairóban Földházi Zsófia és Kasza Róbert egyéni küzdelmekben szerzett ezüstérme; a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara összeállítású női csapat világbajnoki győzelme, Magyarország éremtáblázaton elfoglalt harmadik helye kiváló eredmény. A minszki Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású férficsapat. Kasza egyéniben ezüst-, a vegyes váltóval, Kovács Saroltával bronzérmes lett. Kovács Sarolta egyéniben és a női csapattal (Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával) is második lett. A magyar csapat az egy arany-, három ezüst-, egy bronzéremmel második lett az éremtáblázaton.

A sajtóeseményen Gallai István, a MÖSZ főtitkára az elkövetkezendő 500 nap teendőiről beszélt. Az esemény logójának bemutatása után a szervezőbizottság megalakulása következik 365 nappal a verseny kezdete előtt. A MÖSZ-iroda folyamatosan dolgozik, hiszen a versenyigazgatónk, Kármán Sándor már jó ideje megkezdte az előkészületeket. Közben folyamatosan rengeteg nemzetközi versenyt rendezünk, vagy leszünk társrendezőként jelen. Kiemelte, hogy óriási lehetőséget rejt magában ez a páros lebonyolítási forma, hisz olyan nemzeteket sikerülhet integrálni a valódi öttusacsaládba, akik eddig csak részben voltak aktívak. Egy ilyen eseménnyel sikerülhet megadni a kezdetekhez szükséges szikrát és a verseny megtekintésével elindulhat egy oktatási folyamat, aminek mindenképpen a végcélja a KIRÁLY kategória, vagyis a teljes öttusa.

Még idén októberben Buenos Airesben rendezik a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat, melyen öttusában már van magyar résztvevő: tavaly augusztusban Gulyás Michelle nyerte a YOG európai kvalifikációs versenyt Portugáliában, kvótát szerezve az ifi olimpiára. Bízunk benne, hogy a versenyen férfiindulónk is lesz. Szép hagyományaink vannak: 2010-ben, Szingapúrban Földházi Zsófia ezüstérmes, Demeter Gergely 4. lett, 2014-ben, Nanjingban Regős Gergely ezüstérmes lett.

Az öttusa az olimpiai érmek és pontszerző helyezések száma tekintetében 9 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzéremmel a 8. helyen áll a magyar sportági tabellán.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)