Olimpiai kvalifikációs versenyt rendezhetnek a lovasok Budapesten

Olimpiai kvalifikációs versenyt rendezhetnek a lovasok Budapesten

2019. 01. 04.
Megosztás


Budapest rendezheti a tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét. A Nemzeti Lovarda lesz a helyszín, de a pontos időpontról még nem született döntés.

„A nemzetközi szövetség (FEI) azt a kompromisszumos megoldást választotta, hogy mindkét jelentkező, azaz Budapest és Moszkva is rendez egy-egy kvalifikációs versenyt, s ezeken egy-egy csapatkvóta talál gazdára" – tájékoztatott Stróbl Dorottya, a Magyar Lovasszövetség főtitkára.

Az eredeti kiírás szerint a Közép- és Kelet-Európát, valamint Közép-Ázsiát magában foglaló régió egyetlen kvalifikációs versenyén két csapatkvóta talált volna gazdára. Az új kiírás alapján a területhez tartozó országok választhatnak, melyik versenyen indulnak, s mindkettőről a győztes vehet részt a jövő évi, tokiói olimpián.

Stróbl Dorottya elmondta, javaslatuk szerint június utolsó vagy július első hétvégéjén lesz a verseny a magyar és az orosz fővárosban.

Olimpiai eseményen magyar lovas legutóbb a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián vett részt. Jármy Vince az argentin fővárosban a - hivatalos éremtáblába nem számító - vegyescsapatok versenyében ezüstérmet szerzett. Felnőtt olimpián 1996-ban, Atlantában indult magyar utoljára. Legjobb eredményként 1936-ban Platthy József a díjugratók egyéni versenyében bronzérmes lett. Magyar lovasok összesen 8 olimpián - 1928 (5 résztvevő), 1936 (9), 1956 (3), 1960 (4), 1972 (8), 1980 (8), 1992 (5) és 1996 (5) - vettek részt.

(MTI-MOB, fotó: MTI/EPA/OIS/IOC/Jed Leiceste)