Országúti kerékpáros vb Svájcban

Olimpiai negyedik kerékpárosaink az országúti világbajnokságon versenyeztek

2024. 09. 30.
Megosztás

Az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka a tizedik, Valter Attila 27. a zürichi országúti világbajnokságon. A női kézilabda-válogatott felkészülési mérkőzésen legyőzte a románokat. Ezüstérmes a judós Máthé Bence a World Tour-sorozat prágai állomásán. Három, a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságára készülő birkózónk ezüstérmet szerzett a Valamar-kupán Porecben. Mindkét magyar országos csúcs megdőlt a varsói és berlini maratonon. Szőcs Emőke bekerült a Nemzetközi Sílövő Szövetség technikai bizottságába. Kielégítő és megnyugtató az állapota Kempf Zoltán BMX-versenyzőnek. Vályi Vanda olimpikon vízilabdázó szünetelteti a sportolói pályafutását.

20240804 MA Vas Kata Blanka 011
MOB-Media/Molnár Ádám

Kerékpár. A női országúti mezőnyverseny rajtja előtt a svájci válogatott tagjai álltak az első sorba, ezzel emlékeztek a csütörtöki junior mezőnyversenyben bukott és pénteken elhunyt 18 esztendős Muriel Furrerre, akinek a családja kérte, hogy a tragédia ellenére a tervezettek szerint folytatódjon a világbajnokság. Nem ideális körülmények között, szélben, 11 fokban és esőben vágott neki Usterből a nőknél nagynak számító, 193 bringást felvonultató mezőny a Zürichig tartó 154,1 kilométer hosszú, 2384 méter szintemelkedést tartalmazó távnak. A zürichi körözés megkezdésénél a két magyar induló közül a 18 esztendős Greman Szonja már nem volt a mezőnyben, majd ki is szállt a versenyből. Az U23-as világbajnok Vas Kata viszont kiválóan helyezkedett, először 48 kilométerrel a cél előtt, a körpálya leghosszabb emelkedőjének utolsó előtti mászásakor szakadt le, de később visszaért. A záró körben a többször szétszakad és összeálló csoportban végül hatan harcoltak az aranyéremért, a kiscsoportos sprintben a papírformának megfelelően a belga Lotte Kopecky volt a leggyorsabb, aki megvédte világbajnoki címét. Vas az üldözőcsoporttal háromperces lemaradással ért célba, a tizedik helyért zajló sprintben ő bizonyult a leggyorsabbnak.

Párizs 2024  Kerékpár
MTI/EPA/Yoan Valat

Winterthurból az elmúlt borús napoknál jobb, tiszta időben vágott neki a 195 fős férfi mezőny a 273,9 kilométer hosszú, 4470 méter szintemelkedésű távnak, hogy aztán hat és fél órás tekerés után befusson a zürichi Sechseläutenplatzon. A három magyar résztvevő, az olimpiai negyedik Valter Attila mellett Dina Márton és Fetter Erik sokáig szépen helyezkedett, a záró száz kilométerhez közeledve Fetter már nem volt ott az egyre gyorsuló mezőnyben. Valter Attila egy nagyobb csoporttal hat és fél perc feletti hátránnyal a 27., lett, Dina Márton is befejezte a versenyt: az utolsó csoporttal tekert be a 78. pozícióban, közel 19 és fél perc lemaradással. Az élen Tadej Pogacar diadalmaskodott.

Nõi kézilabda - Magyarország - Románia
MTI/Kovács Tamás

Kézilabda. A részben hazai rendezésű Eb-re készülő nemzeti csapatnál bemutatkozott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány segítőjeként az új másodedző, a Debrecen trénere, Szilágyi Zoltán. A házigazda csapat Klujber Katrin vezérletével 13 perc elteltével tudott először számottevően eltávolodni (9-5). Ez a különbség később 2-4 gól között ingadozott, hátul a határozottság, elöl a pontosság hiányzott időnként a magyar válogatott játékából. Öt perc volt hátra a szünetig, amikor egy találatra közelítettek a vendégek (13-12), a játékrész hajrájában aztán Böde-Bíró Blanka védésének és néhány román hibának köszönhetően visszaállt a négygólos különbség (17-13).

A második félidőt friss szélsőkkel és kapuscserével kezdte meg a vendéglátó alakulat, Janurik Kinga rögtön védéssel nyitott. A találkozó utolsó negyedébe lépve sikerült ismét eltávolodni kissé a riválistól (25-22). A záró tíz percen belül fáradni látszott a megfiatalított, átalakulóban lévő román válogatott. Noha Papp Nikoletta a hajrában megkapta a harmadik két percét és így a piros lapját, ez már nem befolyásolta a magabiztos magyar sikert, az utolsó percben pedig már tízig számolhatott a publikum, az addigi legnagyobb különbség kialakulását jelezve (37-27). Szöllősi-Schatzl Nadine, Kuczora Csenge, Kácsor Gréta, Klujber, Márton Gréta és Simon Petra egyaránt négyszer volt eredményes, Böde-Bíró hét, Janurik három védéssel vette ki a részét a sikerből. A két csapat 101. egymás elleni mérkőzését játszotta, 34 román győzelem és kilenc döntetlen mellett ez volt az 58. magyar siker. Csütörtökön zárt kapus találkozót is játszott a két válogatott, amit két góllal megnyert a magyar gárda.

A magyar válogatott második őszi összetartása október végén lesz, akkor az olimpiai ezüstérmes, világbajnok francia együttessel játszik két felkészülési találkozót Toulonban, illetve Párizsban. A november 28-tól december 15-ig tartó kontinensviadal előtti közvetlen felkészülés során a csoportmérkőzések és a középdöntő magyarországi helyszínén, Debrecenben rendeznek felkészülési tornát november 22-től 24-ig a magyar mellett a szlovák és az ukrán csapat részvételével.

Mathe2024prague
judoinfo.hu

Judo. Szeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg a World Tour-sorozatába tartozó prágai European Open-viadalt. A tornára harminckét ország háromszázharmincnyolc judósa mérlegelt, tizennégy fiatal magyarral a mezőnyben. Közülük Máthé Bence állhatott fel a dobogóra. A BHSE 66 kilogrammos judósa a kanadai Frascadore, a brit Macdonald, az azeri Asadov és az izraeli Fiks skalpját begyűjtve menetelt a fináléig, a döntőben azonban az azeri Yelkiyevvel már nem bírt. A gyönyörűen csillogó ezüstérem így is kiemelkedő eredmény, a huszonhárom esztendős magyar judós pályafutása során először állhatott dobogóra világranglistapont-szerző viadalon. Az IJF World Tour versenysorozata két hét múlva az Egyesült Arab Emírségekben folytatódik, Abu-Dzabi lesz a helyszíne a következő Grand Slam-tornának, amelyen a tervek szerint a magyar válogatott versenyzői is részt vesznek.

Porec 2024
Facebook/Magyar Birkózó Szövetség

Birkózás. Bár augusztus elején lezajlott a párizsi olimpia birkózótornája, az idénynek még nincsen vége, hiszen október végén Tiranában kerül sor a nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága. Tizenöt ország száznegyven birkózója lépett szőnyegre az őszi versenyszezon első nemzetközi viadalán, a horvátországi Porec-ben megrendezett felnőtt kötöttfogású és női Valamar-kupán. Az albániai nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságára felkészítő megmérettetésen Magyarország összesen hat, három férfi és három női birkózóval képviseltette magát. A hölgyek versenyében körmérkőzések zajlottak. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erika (59 kg) két-két győztes és vesztes mérkőzést követően körbeverés alakult ki súlycsoportjában, amiből a BHSE birkózója ezüstérmesként jött ki. Szabados Noémi (68 kg) is a dobogó második fokára állhatott fel, román, horvát és kanadai ellenfeleit még legyőzte, az ötödik fordulóban azonban kikapott a háromszoros U20-as Eb-győztes ukrán Szkobelszkától. Kötöttfogásban sem maradt érem nélkül a magyar küldöttség. Szilvássy Erik (87 kg) horvát és ukrán ellenfeleit legyőzve jutott fináléba. Ott egy válldobással a döntőben is vezetett az olimpiai ötödik helyezett horvát Huklekkel szemben, előnyét azonban nem tudta megtartani, 3-2-re kikapott, második lett.

IMG9433
atletika.hu

Atlétika. Egyszerre dőlt meg a férfi és a női maratoni futás országos csúcsa, mindössze félórás különbséggel. Szemerei Levente Varsóban, Szabó Nóra Berlinben vágott neki a klasszikus 42 195 méteres távnak szinte egyszerre, és előbb előbbi ért célba – méghozzá az első helyen! De még nagyobb örömet okozott itthon, amikor kiírták, hogy 2:10:43 lett az ideje, amely majdnem másfél másodperccel jobb a Szűcs Csaba által immár 31 esztendeje tartott 2:12:10-es nemzeti rekordnál. És a lengyel fővárosból érkező fantasztikus hír közben a német fővárosban is látszott, hogy valami nagy dolog készül, mert az MTK Budapest futónője a részidők alapján végig országos csúcsra állt, és azzal is ért célba: 2:27:31-gyel, amivel a saját tavalyi 2:28:25-ös rekordjából faragott le majdnem egy percet. Ő a nők között a 17. helyen futott be, de magyar szempontból ez volt a legkevésbé fontos.

Szőcs emőke
skihungary.hu

Biatlon. Első magyar szakemberként vállal szerepet a Nemzetközi Sílövő Szövetségben (IBU) Szőcs Emőke, ugyanis a Magyar Sí Szövetség északi szakágának vezetőjét szombaton a belgrádi kongresszuson beválasztották a szervezet technikai bizottságába.

„Magyarország most komoly szerepet vállalhat a sportág nemzetközi vérkeringésében, hiszen a technikai bizottság felelős a biatlon versenyszabályainak felügyeletéért és a nemzetközi versenyek lebonyolításáért. Szőcs Emőke beválasztása egy olyan pozícióba, ahol komoly hatása lehet a sportág jövőjére, kiemelkedően fontos" – mondta Petrahn Barbara, a hazai síszövetség főtitkára.

A 38 éves Szőcs Emőke Csíkszeredában született, eleinte román színekben versenyzett, majd már a magyar csapat tagjaként a 2014-es, szocsi téli olimpián sílövészetben, négy évvel később Phjongcshangban pedig sífutásban szerepelt.

Városi sportágak olimpiai selejtezõje Budapesten
MTI/Balogh Zoltán

Városi sportok. A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) szombati sajtóközleménye szerint Kempf Zoltán BMX-versenyző a súlyos agyrázkódást és többszörös arccsonttörést követően lábazodik, de már elhagyhatta az intenzív osztályt, mivel csigolya-, illetve gerincvelő-sérülés sem mutatható ki nála.

Bessenyei Dávid neurológus szakorvos elmondta, a kerékpárossal és svájci kezelőorvosaival videóhívás formájában egyeztet. Hangsúlyozta, Kempf állapota a történtekhez képest kielégítő és megnyugtató, mozgáskészséggel, mozgáskoordinációval kapcsolatos károsodás nem alakult ki nála.

„Mindenképpen bizakodóak lehetünk, mert állapota stabil, és napról napra jobban érzi magát. Biztosak lehetünk benne, hogy a sportban mutatott elszántsága a gyógyulásban is sokat számít majd" – szögezte le az orvos.

Város Viktória, az MKSZ szakmai alelnöke, szakágvezetője elmondta, Kempf az orvosokkal és az ápolókkal angolul és magyarul is kommunikál. Hangsúlyozta, az MKSZ mindenben segíti és támogatja a felépülését. Hazatérésének időpontját állapotának javulása fogja meghatározni.

Az MKSZ köszönetet mondott a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársainak és Magyarország Berni Nagykövetségének, amiért „óriási segítséget nyújtottak Kempf zökkenőmentes és hatékony ellátása érdekében".

A szabadstílusú BMX-versenyző a múlt héten a svájci EUC freestyle Európa-bajnokságon olyan balszerencsésen esett és ért talajt a gyakorlata közben, hogy fejsérülése miatt kórházba, az intenzív osztályra szállították.

Párizs 2024 - Vízilabda
MTI/Derencsényi István

Vízilabda. Vályi Vanda olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó bejelentette, hogy szünetelteti a pályafutását.

Az FTC honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a 25 éves sportoló a szezon első felét biztosan kihagyja, mert már régóta fájdalmakkal küzd, és műtétre van szüksége. Vályi elmondta, januárban szeretne visszatérni az FTC-Telekom csapatába, hogy segítsen megszerezni a szakág történetének első bajnoki címét.

„Ez egy nehéz helyzet, de a döntésemben a klub az elejétől kezdve támogatott" – nyilatkozta a játékos, aki már tavaly ősszel közölte, hogy az olimpia után muszáj pihennie az egészsége miatt. „Szeretnék a tanulmányaimra is összpontosítani, szeretnék mérnök lenni, és utána, amennyiben az egészségem engedi, és el tudom érni ezt a fizikális állapotot, akkor beszélhetünk a folytatásról. Ez most azzal jár, hogy kihagyom az első fél szezont, és feltehetően csak januárban fogok tudni először edzésre menni" – magyarázta.

Vitorlázás. Bejelentette visszavonulását Vadnai Benjamin kétszeres olimpikon magyar vitorlázó. A 28 éves sportoló hétfőn este Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését. Bejegyzésében kiemelte, hogy húsz évet felölelő, "sikeres és teljes sportolói karriert" hagy maga mögött. Vadnai ifjúsági és junior korosztályban is világbajnokságot nyert, és ezzel ő Magyarország első vb-győztese vitorlázásban. Utánpótlás korúként vb-címei mellett több Európa-bajnoki és világbajnoki érmet szerzett, a felnőttek között pedig az idei Európa-bajnokságon az ötödik helyen zárt. A riói és a tokiói olimpián is Laser Standard kategóriában képviselte a magyar színeket, előbbit a 33., utóbbit a 18. helyen zárta. Az idei párizsi játékokon öccse, a februári Eb-n ezüstérmes Jonatán indult és bravúros versenyzéssel a negyedik helyen végzett ILCA-7-ben. Vadnai Benjamin közösségi oldalán most azt írta, hogy a jövőben új kihívásokra koncentrál: építeni szeretné testvérével közös cégét, a Vadnai Brost, illetve támogatni fogja Jonatán pályafutását és edzőként szeretne hozzájárulni a fiatalok sikereihez.