Online hullámzásra hívnak olimpikonjaink

Online hullámzásra hívnak olimpikonjaink

2012. 06. 07.
Megosztás

Mexikói hullámot mindenütt csinálnak, de mi magyarok most ebben a sportágban is meghódíthatjuk a csúcsokat. Létrejött egy weboldal, ahol olimpikonjaink rekordméretű, Londonig érő online hullámot indítottak. Hullámozz a magyarokért!

„Hullámozzatok, hullámozzatok” hallható rendre a magyar futballpályákon és sportcsarnokokban. Ezt a felhívást általában először tétován, lassan, majd egyre lelkesebben és gyorsabban követi a tömeg ritmikus hullámzása. Néhány ember feltartott kézzel felugrik, és amikor leülnek, a mellettük lévők tesznek ugyanígy: a hullám végigszalad az egész stadionon. De honnan származik ez a szurkolói őrület?

A mexikói

A krónikák szerint az első „hivatalos”, televíziós közvetítésen is követhető hullámokat az 1984-es Los Angeles-i olimpia egyik futballmérkőzésén (Brazília-Olaszország) indították a szurkolók. A hullám (la ola) globálisan akkor vált igazán ismertté, amikor 1986-ban a mexikói futball vb-n a hazai szurkolók vették pártfogásukba. A stadionméretű hullámzás kitalálásának dicsőségéért utóbb az amerikai futball néhány cheerleadere is ringbe szállt, de a jelenség neve addigra már visszavonhatatlanul „mexikói hullám” lett.

A hullámzás futótűzként terjedt el az egész világon és ma már nincs olyan komolyabb sportesemény, ahol a lelkes közönség ne keltene életre egy-egy „mexikóit” a sportolók buzdítására, vagy kevésbé izgalmas mérkőzéseken akár önmaga szórakoztatására.

A „sportágnak” már megvannak a saját rekordjai is. A valaha volt legnagyobb hivatalos hullámot (sporteseményen) 2000-ben az Olimpián, Sydneyben regisztrálták, akkor több mint 110 ezer néző adta elő a semmiből született koreográfiát. Azóta Amerikában, a rekordok hazájában, 2008-ban a NASCAR versenysorozat egy állomásán állítólag több mint 130 000 néző alkotott hullámot.

http://www.youtube.com/watch?v=H0K2dvB-7WY&feature=related


Várakozz, lelkesedj, hullámozz


A népszerű jelenség a sport keretei közül is kilépett. Egy rejtélyes mexikói turisztikai forrás szerint 2002-ben II. János Pál pápát 40 kilométer hosszú(!) embertömeg fogadta az összetéveszthetetlen ritmusos mozgással a mexikói fővárosba vezető úton. A dologról sem fényképek, sem filmfelvétel nincs, de akár így volt, akár nem, kicsiben néhány hónapja XVI. Benedek is érzékelhette a jelenséget, mikor Mexikóváros repülőterén a lelkes ünneplőkre tekintett.

Ilyen túláradó lelkesedésre persze nemcsak hívek és sportrajongók képesek, a jól sikerült koncertek (vagy a késésben lévő művészek) is kiválthatnak élénk hullámzást. Érdekes, hogy ilyenkor nem csak a stadion lelátójának, de a küzdőtérnek is hullámoznia kell, ahogy egy amatőr videón láthatjuk:

http://www.youtube.com/watch?v=B2xuaiQavZM&feature=related


Hullám Londonig

Sportolóink javában készülnek a londoni olimpiára, s ez remek alkalom e látványos szurkolási forma begyakorlására. Bár egy 40 kilométeres hullámhoz rengeteg résztvevő kell, az indításhoz a szakértők szerint már 25 ember is elég lehet. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Sport szelet támogatásával indult akcióban most bárki részévé válhat a világ leghosszabb online mexikói hullámzásának. Aki szívesen csatlakozna, látogasson el a www.hullamozzamagyarokert.hu weboldalra és ott az egyszerű lépéseket követve rögzítse saját hullámzó mozdulatát. Néhány nagyszerű olimpikonunk már el is indította a láncot. Csatlakozásra invitál mindenkit a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt is, aki szerint mindez egy nagyszerű ötlet, kezdeményezés.
„Meg kellene mutatnunk olimpikonjainknak, hogy milyen sokan állnak mögöttük és mennyien szorítanak értük az olimpia idején” – tette hozzá a MOB elnöke.

Kapcsolódjunk be minél többen, hogy lelkesedésünk egészen Londonig érjen!