20230224 001 sportszakmai bizottsag

„Öt esemény 15 hónapon belül!”

2023. 02. 24.
Megosztás

Az olaszországi téli EYOF és a 2023-24-es olimpiai multisportesemények is napirenden voltak a Magyar Olimpiai Bizottság Sportszakmai Bizottságának pénteki ülésén.

A grémium Bacsa Péter vezetésével elfogadta a Friuli Venezia Giuliában rendezett XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beszámolóját. Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója elmondta, hogy a többhelyszínes logisztika és a távolságok miatt egy újszerű, kihívásokkal teli EYOF-ot bonyolítottak le az olasz szervezők, egyben elismerését fejezte ki a csapatiroda és a MOB jelenlévő munkatársainak a közreműködéséért. Az eseményen 21 magyar fiatal vett részt, 8 éremmel, köztük 6 arannyal minden idők legjobb szereplését jegyezték a magyarok. A logisztikára jellemző, hogy a 47 ország delegációi a különböző településeken több mint 100 helyszínen (szállodában, panzióban) voltak elszállásolva. Telegdy Attila a korcsolyázók részéről és Harmat Rózsa a snowboardosok nevében külön is köszönetet mondott a helyszíni közreműködésért és kiszolgálásért a MOB-nak.

20230224 005 sportszakmai bizottsag
MOB/Szalmás Péter

A résztvevők tájékoztatást kaptak a 2023-as és 2024-es olimpiai események előkészületeiről. Mint dr. Bartha Csaba kifejtette: sűrű időszak előtt állunk, hiszen öt esemény szerepel a következő 15 hónapban. Idén nyáron Krakkóban és Kis-Lengyelországban kerül sor a III. Európa Játékokra – utóbbi esetében több verseny a párizsi kvalifikáció jegyében zajlik –, majd Mariborban nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendeznek, azt Balin a II. Strand-világjátékok követi. Jövő év a téli ifjúsági olimpiával kezdődik, melynek Dél-Korea ad otthont a 2018-as phjongcshangi helyszínekkel, nyáron pedig a ciklus fő eseményére, a párizsi olimpiára kerül sor.

20230224 004 sportszakmai bizottsag
MOB/Szalmás Péter

Az ülésen döntöttek eredményességi támogatásról és az Európai Olimpiai Bizottság által alapított Piotr Nurowski-díj téli, 8. kiadásával kapcsolatos jelölésről. Napirenden volt a MOB kettős karrierprogramjának előkészítése, a „Komplex Teljesítményfokozás” felhívás, továbbá a HM Sportért Felelős Államtitkársággal, a Nemzeti Sport Ügynökséggel és a Magyar Edzők Társaságával történő együttműködés. Tájékoztató hangzott el az olimpiai multisporteseményekhez kapcsolódó minimum-követelmények módosításáról, melynek célja, hogy életszerűek legyenek a kritériumok az adott olimpiai multisportverseny típusához mérten – a témát az orvosbizottság is tárgyalni fogja.

(MOB-Média)