Öt éves kora óta Egerszegi Krisztina a példaképe

Öt éves kora óta Egerszegi Krisztina a példaképe

2013. 04. 17.
Megosztás

Egy napon szeretnék majd jobb lenni mindenkinél…”
Öt éves kora óta Egerszegi Krisztina a példaképe a jövő hétfőn 20 esztendős Kapás Boglárkának

A Facebook közösségi oldal teremtett 8554 kilométert áthidaló kapcsolatot a thaiföldi Phuketen edzőtáborozó Kapás Boglárka és a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa között és tette lehetővé, hogy a BVSC válogatott úszója a világ „másik végéről” válaszolhasson a neki feltett kérdésekre.

A barcelonai világbajnokság esztendejében mennyire volt megnyugtató és lelkesítő a számára, hogy néhány napja még idehaza az 1500 méteren is megúszta a részvételhez szükséges szintet, illetve mennyire dobta fel, hogy az olimpiai bajnok Risztov Évát is sikerült lehajráznia?

- A VB-re a szintet valójában már a tavalyi olimpián sikerült megúsznom a 800 gyorson, de természetesen az mindenképpen jó jel, hogy 1500-on is bizonyítani tudtam, ráadásul így a felkészülés közepén márciusban. Évivel pedig egy nagyon jót versenyeztem, és persze feldobott, hogy meg tudtam verni, de ez csak a hajrán múlott, amivel aznap nekem volt több szerencsém.

Mit lehet a felkészülés mostani szakaszának nehézségi fokáról mondani, és kik azok, akikkel együtt gyűri le az edzéstávokat?

- Thaiföldre Kardos Viktóriával, az egyik csapattársammal és az edzőmmel, Nagy Péterrel jöttem el, de itt van még velünk Jakabos Zsuzsi is az edzőjével, Petrov Ivánnal. Ezek a táborok valamivel mindig keményebbek, mint az otthoni edzések, méterszámban és a teljesítés minőségében is igyekszünk a legtöbbet kihozni magunkból. Otthon például 7000 méter fölé ritkán megyünk, itt volt már 8 kilométeres edzésem is.

Három év telt el azóta, hogy ifjúsági olimpiai bajnok lett, ráadásul a fiatalok ötkarikás versenyének az első magyar győztese, és lassan egy a londoni nyári játékokat követően. Gondol még ezekre a versenyekre, vagy inkább csak előre tekint?

- A régi sikerekre mindig jó érzés visszaemlékezni, mert jó kedvre derítenek, és olykor átsegítenek a holtpontokon is, de leginkább előre tekintek, a következő versenyre koncentrálok, és arra, hogy ott mit szeretnék elérni.

Tavaly Európa-bajnok lett Debrecenben az olimpia előtti kontinensbajnokságon. Ezt – a felnőttek mezőnyében elért - sikert tekinti eddigi pályafutása csúcsteljesítményének, vagy Kapás Boglárka értékrendszerében inkább az olimpiai pontszerzés számít a legtöbbnek?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés, de ha választanom kell, az Európa-bajnoki címet állítanám az első helyre. Bár az olimpiai 6. helyet sem becsülném le, mégiscsak a Debrecenben, az otthoni közönség előtt – és ráadásul a szülővárosomban – kivívott győzelem számít egyelőre a legtöbbnek. Már csak azért is, mert ez volt az első aranyérmes úszásom egy felnőtt világversenyen, és ez egy nagyon kedves emlék a számomra.

Mi lehet ezek után a 2013-as célkitűzés? Mit hozhat Barcelona, mennyivel lesz nehezebb ez az erőpróba a debreceninél? Másképpen fogalmazva: a nem Európát képviselő versenyzők mennyire nehezíthetik meg a dolgát?

- Egészen biztos, hogy nagyon megnehezítik majd a dolgomat a más kontinenseket képviselő versenyzők, de ez nem is baj, mert szeretek versenyezni és kellenek a kihívások. Egy napon szeretnék majd jobb lenni mindenkinél, idén a világbajnokságon pedig igyekszem az időeredményemen javítani, és majd meglátjuk, hogy az vajon hányadik hely megszerzéséhez lesz elég…

Két olimpia van már mögötte, és még nagyon sok idő választ el a harmadiktól. Mitől függ az, hogy 2016-ban előre tud-e lépni, illetve bekerülni az olimpiai érmes magyar úszók elit „klubjába” az a Kapás Boglárka, aki Pekingben még az egész magyar küldöttség legfiatalabb versenyzője volt?

- Természetesen a lényeg az, hogy az edzéseken teljes mértékben odategye magát az ember, és hogy tudatosan csináljon mindent – legyen szó az étkezésről, vagy a pihenésről, és persze az összpontosításról. Ha ezt végig tudom csinálni, egészen 2016 nyaráig, egészen biztos, hogy fejlődni fogok. Bízom benne, hogy ott állhatok majd a dobogón, és talán nem a bal, vagy a jobb oldalon, hanem középen…

Mennyire tudott eddig a sportolás közben a tanulásra is összpontosítani? Tudta tartani a lépést a többiekkel a Kölcseyben?

- Én tavaly ballagtam el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, ahová nagyon szerettem járni. A tanulással nem könnyű egyeztetni az úszást, sőt, kimondottan fárasztó. Ezért aztán nagyon fontos, hogy a tanárok toleránsak legyenek, és így segítsék az élsportolókat. Nekem szerencsém volt, az összes tanárom, illetve tanárnőm segítőkész volt, sokat köszönhetek nekik, így azt is, hogy annak az öt évnek a során, amíg oda jártam, végig tudtam tartani a 4-es átlagot.

Van úszó példaképe? Vagy esetleg egy másik sportág kiemelkedő alakja is felkeltette az érdeklődését?

- Egerszegi Krisztina a példaképem, már 5 éves korom óta. Ő inspirált akkor is, amikor eldöntöttem, hogy nagy úszó szeretnék lenni, és az ő kihatása mind a mai napig érezteti magát az életemben.

Nagy Facebook felhasználóként emlegetik. Mennyire fontos ez a foglalatosság a mindennapjaiban, és ha nem titok, képes volna lemondani róla?

- Szóval az a hír járja, hogy nagy Facebook levelező lennék?... Igen, valóban szeretem eltölteni ezzel a maradék kis időmet, hiszen itt van minden barátom és ismerősöm, az ilyen táborok során is ők tartják bennem a lelket otthonról.

És végül: néhány nappal a születésnapja, a nevezetes 20. előtt mit kíván önmagának messze távol Budapesttől?

- Nos, kicsit furcsa, hogy máris 20 éves leszek, ez most olyan soknak hangzik. Persze tudom, hogy nem vagyok "öreg", de hát mégiscsak elértem a második X-et. Azt kívánom magamnak erre az évre, hogy úgy sikerüljön a felkészülésem, ahogy szeretném és aztán a céljaim se maradjanak megvalósulatlanok a barcelonai világbajnokságon!

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)