Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul

Ötkarikás család vonzásában – 60 éves Jánosi Zsuzsa

2023. 11. 19.
Megosztás

Szülei, férje, nevelőapja és féltestére is olimpikon. Ő maga nyert világbajnokságot, olimpiai bronzérmet. November 19-én tölti be 60. évét a háromszoros olimpikon Jánosi Zsuzsa tőrvívó.

Sport - Szöuli olimpia - Vívás - Jánosi Zsuzsa

Szöul, 1988. szeptember 22. Jánosi Zsuzsa és az NSZK-beli Zita Funkenhauser küzdelme a XXIV. Nyári Olimpiai Játékok női tőrvívás döntőjében, Szöulban.

MTI/Németh Ferenc

Zsuzsa igazán sportos családba született 1963. november 19-én. Édesanyja olimpiai (1964, Tokió) és világbajnoki bronzérmes tornász, a müncheni olimpián csapatban bronzérmes magyar női válogatott edzője, Ducza Anikó, aki tavaly ünnepelte 80 születésnapját. Édesapja Jánosi Ferenc olimpiai 6. helyezett (1964, Tokió) Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon röplabdázó, aki sportvezetőként 1989-től tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak; februárban hunyt el, idén búcsúztattuk. Nevelőapja Lantos László (Gábor) olimpikon (1960, Róma) gyorsúszó, sportújságíró volt, féltestvére a szintén olimpikon tőrvívó, Lantos Gabriella. És itt egy pillanatra ugorjunk előre az időben: férje pedig az a Németh Zsolt, aki tagja volt a barcelonai olimpián negyedik helyezett férfi tőrcsapatnak, akinek édesapja – Zsuzsa apósa – Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Szöul - Fogadalomtétel

Budapest, 1988. március 27. Vaskuti István kenus az olimpiai eskü szövegét mondja, mellette az olimpiai zászlót tarja Komáromi Tibor birkózó, a magyar zászlót tartja Csipes Ferenc kajakozó, mellettük Jánosi Zsuzsa tőrvívó (b) és Fórián Éva sportlövő (j) a magyar olimpikonok fogadalomtételi ünnepségén a Vígszínházban.

MTI/Németh Ferenc

Na, de vissza a hatvanas-hetvenes évekbe. Berczik Sára táncpedagógus-koreográfus, torna mesteredző útravalója és a vasasos teniszévek után 1975-ben lett a BSE vívója, Szlávy Géza tanítványa, ő adta meg az alapokat. 1978-tól nyeri a korosztályos magyar bajnokságokat.

1980-tól már a Budapesti Honvéd vívója. 1983 és 1997 között tagja a válogatottnak. Szépen jöttek az eredmények.

Vívás - A nõi válogatott

Budapest, 1983. június 23. Kovács Edit, Győrffy Katalin, Stefanek Gertrúd, Jánosi Zsuzsa és Szőcs Zsuzsanna, az Ausztriában megrendezésre kerülő vívó világbajnokságon résztvevő magyar női válogatott csapat.

MTI/Petrovits László

Kiemelkedik, hogy 1983-ban a bécsi világbajnokságon a tőrcsapattal bronzérmes, két év múlva Barcelonában ezüstöt nyernek, ’87-ben Lausanne-ban aranyat – itt egyéniben 6. –, ’94-ben Athénban még egy harmadik helyet is begyűjtenek. A lienzi Európa-bajnokságon egyéniben ezüstérmes, Bécsben egyéniben és csapatban is aranyérmes; Universiadékon is számos jó eredményt jegyez.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 30. Lantos Gabriella, Jánosi Zsuzsa, Tuschák Katalin vívók, Kovács Tamás, a vívók szövetségi kapitánya, Stefanek Gertrúd és Mincza Ildikó (b-j) vívók megbeszélést tartanak a női tőrvívás selejtező mérkőzéseinek szünetében. A szövetségi kapitány mögött háttal Solti Antal edző.

MTI/Németh Ferenc

Olyan legendás mesterei voltak, mint Szőcs Bertalan, Somodi Lajos, valamint az orosz olimpiai és világbajnok tőrvívó German Szvesnyikov; szövetségi kapitánya az olimpiai ezüstérmes – későbbi MOB-sportigazgató – Kovács Tamás.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Atlanta

Atlanta, 1996. július 24. Jánosi Zsuzsa (b) csörtéje a német Monika Weber-Kosztóval a női tőr csapatversenyen a XXVI. Nyári Olimpiai Játékokon. A mérkőzést a német csapat nyerte, a magyar csapat a 4. helyen végzett.

MTI/Földi Imre

Zsuzsa három olimpián lépett pástra, az egyéni verseny mellett mindháromszor a női tőrcsapatot is erősítette. Legjobb eredménye a szöuli bronzérem csapatban – Kovács Edittel, Stefanek Gertrúddal, Szőcs Zsuzsannával és Tuschák Katalinnal –, akkor egyéniben 4. lett. Barcelonában 7. a csapattal, 9. egyéniben, majd Atlantában 4. a csapattal, 11. az egyéniben.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona - Csapatkép

Tata, 1992. június 23. Stefanek Gertrúd, Mincza Ildikó, Pusztai Ildikó, Lantos Gabriella és Jánosi Zsuzsa (b-j) vívók, a magyar olimpiai vívóválogatott tagjai a tatai edzőtáborban.

MTI/Németh Ferenc

A budai Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizik 1982-ben, majd 1987-ben a TF-en diplomázik szakedzőként. Sportolói pályafutását követően is maradt a pást közelében, de már vezetői, koordinárori, szakmai feladatokat lát el. Az atlantai olimpia után a Magyar Vívó Szövetség kötelékébe lépett, utánpótlás- és sportigazgatóként is dolgozott; a kétezres években a Héraklész Bajnokprogram sportági vezetője.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. július 30. Jánosi Zsuzsa vívó mosolyog a tőrvívó versenyek selejtezőinek helyszínén a XXV. Nyári Olimpiai Játékokon.

MTI/Németh Ferenc

Isten éltesse Jánosi Zsuzsát!