Sport - Moszkvai olimpia - Öttusa - Lovaglás

Öttusában búcsúzik a lovaglás; sportági rekordjaink, rajtra kész magyarok

2024. 08. 07.
Megosztás

Két mutatóban is a magyarok a legeredményesebbek az olimpiák öttusaversenyein, és a párizsi játékokon akár javíthatnak is eddigi számaikon. A magyarok rajtra készek; színeinket Bőhm Csaba, Szép Balázs, valamint Guzi Blanka és Gulyás Michelle képviseli.

Az olimpiai sajtószolgálat összesítése alapján 23 éremmel – kilenc arannyal, nyolc ezüsttel és hat bronzzal – Magyarország öttusázói végeztek a legtöbbször dobogós helyen. Az aranyak tekintetében a magyarok a svédekkel együtt állnak az élen a kilenc elsőséggel. A csapatküzdelmeket a barcelonai játékok után vették ki a programból, a nők 2000-től vannak ott a játékokon.

Az olimpiai pontcsúcsot a jelenlegi lebonyolítási rendszerben a férfiaknál címvédő, brit Joseph Choong tartja a tokiói játékokon elért 1482 ponttal. Az abszolút pontrekord viszont Bőhm Csaba nevéhez fűződik, aki 1551 ponttal nyerte június közepén a világbajnokságot, Csengcsouban.

Az öttusa az 1912-es stockholmi játékokon debütált, azóta mindig ott van az olimpia műsorán, bár sok változáson ment keresztül a többféle több napos lebonyolítástól az egynapos programokig. A jelenlegi verzióban az olimpián körvívással kezd a 36 férfi és 36 női induló – ez ezúttal az Észak-párizsi Arénában fog megtörténni –, majd nemenként két elődöntőt bonyolítanak le 18-18 fővel, melyekből kilenc-kilenc versenyző jut a döntőbe. A körvívás eredménye az elődöntőben és a továbbjutók esetében a döntőben is a kiinduló pontszám. Az „öttusastadionban" rendezik szoros menetrenddel, kétórás blokkban az elődöntőket és a döntőket is.

A párizsi olimpián a Versasilles-i Kastély kertjének hátsó részében alakították ki a központi versenyhelyszínt, melyet előzőleg a lovasok használtak. A hatalmas, 16 ezer néző befogadására alkalmas arénában lesz a lovaglás, itt állítottak fel egy mobilmedencét, és itt zajlik majd a lövészetekkel megszakított futás is a távoli háttérben az impozáns kastéllyal.

A sportág ezzel a versennyel új szakaszt is nyit, a jelenlegi rendszer ugyanis utoljára lesz látható, mivel az olimpiai programban maradás érdekében a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy a lovaglást akadályversennyel váltja majd föl. Los Angeles-ben már ezt a verziót láthatja majd a közönség.

A magyar színeket Bőhm Csaba, Szép Balázs, valamint Guzi Blanka és Gulyás Michelle képviseli. Utóbbi a tokiói olimpián 12. lett, a többiek nem szerepeltek még nyári játékokon.

Martinek János szövetségi kapitány egy érmet és egy pontszerző helyezést remél. „Úgy vélem, nemenként tíz-tizenkét öttusázó is képes lehet a győzelemre, és ezek közé tartoznak a mieink is. Versenyzőként olimpiai bajnok tudtam lenni, szeretnék kapitányként is olimpiai aranynak örülni" – egészítette ki az MTI-nek a várakozását még az elutazás előtt.

A csapat hétfőn érkezett meg Párizsba, és amint azt a szakvezető elmondta, minden versenyző rendben van, egészséges. Versailles-ba még nem jutottak ki, az edzések az olimpiai falu közelében lévő egyik tornateremben zajlanak, illetve a kombinált számot is tudják gyakorolni, mert vannak felállított lőállások. A szerdai (mai) lóbemutató ugyanakkor már lehetőséget teremt majd arra, hogy a szakemberek ismerkedjenek a versailles-i körülményekkel.

Párizsban csütörtökön lesz a körvívás a férfiak és a nők számára is, pénteken a férfiak elődöntőjét, szombaton a nők elődöntőjét és a férfiak fináléját, vasárnap, az olimpia zárónapján pedig a nők döntőjét bonyolítják le.