Tatai edzőtáborozással készülnek az öttusázók az új idényre

Öttusa Eb: a kapitány szerint külön kell választani a váltókat

2014. 07. 17.
Megosztás

A kedden zárult székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság tapasztalatai alapján a magyar szövetség javasolni fogja a kongresszusnak, hogy a jövőben külön rendezzék a váltók világversenyét.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az olimpiai programba kerülésre leginkább esélyes vegyes váltó és a két „egynemű" váltó kapcsán elmondta: így nagyon hosszú az esemény, a végére elfáradnak a versenyzők és a lovak is.

„Ez nem lenne újdonság, hiszen a kilencvenes években az olimpia évében külön rendezték a váltó-világbajnokságot. Ha visszatérne ez a lebonyolítás, nagyobb lenne a presztízse a váltók versenyének, mert mostanra kicsit vesztettek jelentőségükből" – vélekedett a szakember, aki szerint a vegyes váltóban Kovács Sarolta és Demeter Bence dobogóra is esélyes lett volna, ha nem több versennyel a lábukban szerepelnek.

A női váltóban – néhány más nemzethez hasonlóan – fiatalok, Réti Kamilla és Alekszejev Tamara képviselte a magyar színeket Székesfehérváron. Pálvölgyi Miklós szerint a lányok helytálltak, kiváló vívást és lovaglást mutattak be, a kombinációban pedig igazán felnőttek a feladathoz, a számban elért harmadik helyükkel a dobogó közelébe kerültek.

„A férfiaknál csak mi indítottunk fiatalokat, akikkel szemben eddigi kevés rutinjuk alapján nem lehettek vérmes reményeink, ám tapasztalatszerzésnek megfelelt ez a verseny" – összegzett a kapitány, akinek reményei szerint a szeptember elején esedékes világbajnokságon már számíthatnak Marosi Ádámra és Földházi Zsófiára is, így a válogatott felülmúlhatja az Eb-n elért eredményeket.

Mivel a tavalyi férfi és női egyéni győztes, Marosi és Földházi sérülés, illetve betegség miatt nem indult a hazai rendezésű Bericap Eb-n, Pálvölgyi Miklós visszafogottabban tervezett, közölve: egy aranyérem megszerzésére így is van esély. A férfi csapat megszerezte ezt az egy aranyat, ám több magyar érem nem született, szemben a tavalyi három arany- és egy ezüstéremmel.

„Tavaly Marosi és Kasza állt a dobogó felső két fokára, Leszun bronzérmes volt, most Leszun és Frolov utasított maga mögé mindenkit" – jelentette ki a kapitány, utalva egyben arra, hogy továbbra is a magyar és az orosz versenyzőket tartja a sportág meghatározóinak. Véleménye szerint a férfi versenyzők helytálltak, velük elégedett volt, nemcsak a csapatarany, hanem az egyéniben elért helyezések alapján is. Kiemelte az 5. helyen végzett Kasza Róbert kitűnő vívását, és azt, hogy Demeter Bence a selejtezőbeli gyenge vívását ki tudta javítani a döntőben.

„A nőknél Kovács Saroltától ugyan érmet vártunk, ám a hatodik helye a kutyás malőr után különösen értékes. A jövőt tekintve biztató, hogy ilyen lelkiállapotból talpra állt, és jó kombinált számot produkált" – mondta a kapitány, majd úgy fogalmazott, hogy a másik női döntős, Alekszejev Tamara a vívásban megijedt, ám összességében nem vallott szégyent.

(Forrás: MTI)