Öttusa-Eb: Kovács Sarolta balszerencsés hatodik helye, a csapat hetedik (videóval)

Öttusa-Eb: Kovács Sarolta balszerencsés hatodik helye, a csapat hetedik (videóval)

2014. 07. 13.
Megosztás

Két magyar részvételével kezdődött meg Székesfehérváron a Bericap Öttusa Európa-bajnokság női fináléja.

A csütörtöki selejtezőből a 36-os fináléba jutó két magyar közül a fehérváriak kitűnősége, a vb-ezüstérmes Kovács Sarolta remek vívással kezdte a napot: a 23 győzelem és 12 vereség holtversenyben a harmadik helyet jelentette számára.

Az úszásban is harmadik lett (2:11.84), ami összesítésben két szám után az előkelő második helyet jelentette.

Alekszejev Tamara gyenge vívás (14 győzelem, 21 vereség) és nem túl sikeres úszás (2:23.05) után a 25. helyen állt a lovaglás előtt.

A Bregyó sportközpontban Rubik kockával és a magyar öttusasport olimpiai bajnokainak fotóival ékesített akadályokkal tűzdelt pálya várta a lovaglás résztvevőit.

Nehéz volt a pálya vonalvezetése, amit a látottak is igazoltak.

A mezőny második fele kezdte meg először a 12 akadállyal nehezített harmadik tusát. Közülük senki sem tudta elérni a maximális 300 pontot, de hárman is 0 ponttal hagyták el a pályát, s a legjobb teljesítmény is a spanyol Marta Garcia-Miguel révén egy időtúllépéses hibátlan teljesítmény volt.

Alekszejev Tamara azzal a Henryvel lovagolt, amellyel Vörös Zsuzsanna, a magyar női öttusasport olimpiai bajnoka 2006-ban Budakalászon Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Alekszejev két akadályt vert, és időtúllépés miatt is vesztett pontjaiból, így 279 ponttal zárta ezt a számot. Ezzel végül a 24. helyen áll 734 ponttal a kombinációs verseny előtt.

A mezőny jobbik, második felében is akadt egy 0 pontos lovaglás. Az első közel maximális teljesítményt a lengyel Oktáwia Nowacka produkálta, aki csupán 1 másodperccel túllépve az alapidőt 299 pontot ért el.

Végre a 30. lovas, a londoni olimpiai ezüstérmes brit Samantha Murray alapidő alatt, hibátlan pályát lovagolt azzal a Henryvel, amelyen Alekszekev Tamara is lovagolt. Nem sokkal később a pekingi olimpiai bronzérmes, a mezőny legidősebb tagja, az ukrán Victoria Tereshuk is követte őt a hibátlanok sorában.

Utolsó előttiként jött a verseny második helyén álló Kovács Sarolta.
A fehérváriak reménysége hibátlanul lovagolt egészen a kilencedik akadályig. Amikor odaért, váratlanul felugatott a pálya mellett álló nézők egyikének a kutyája, a ló megijedt, kétszer ellenszegült, majd akadályt is vert.

Kovács így 253 ponttal fejezte be ezt a számot, összetettben pedig 796 pontjával a másodikról a hetedik helyre csúszott vissza.

Bizony a néző igen felelőtlen volt, hiszen a magyar versenyzőt értékes pontoktól fosztotta meg.

Az utolsó lovas francia Elodie Clouvel elfogadhatóan vette a harmadik tusát és a záró kombinált szám rajtja előtt7 másodperc előnnyel várta az élen az utolsó tusa rajtját. Kovács Sarolta 36 másodperccel később követhette őt.

A bemelegítésnél a kétszeres olimpiai bajnok Martinek János is próbált lelket önteni a méltán csalódott magyar lányba.

Kovács a 3200m-es futás első sorozatában remekül szerepelt, egy versenyzőt megelőzött és hét másodpercet ledolgozott a hátrányából. A második sorozatban már több időt töltött a lőállásban, de újabb másodperc lefaragásával maradt hatodik. A harmadik sorozat ismét gyors és pontos volt, ám pozícióján nem tudott már változtatni.

Az utolsó sorozat után az élmezőnyhöz felzárkózott a 14. helyről rajtolt remek futó, londoni olimpiai bajnok litván Laura Asadauskaite.

A célegyenesbe a mezőny egyik legidősebb, 32 éves tagja, a negyedik helyről rajtolt német Lena Schöneborn fordult elsőként és Peking ötkarikás aranyérmese Európa-bajnok lett. Kovács Sarolta a hatodik, míg Alekszejev Tamara a 25. helyen zárta az kontinensviadalt.

A csapatversenyt a németek nyerték. Mivel a magyar csapat harmadik tagja, Réti Kamilla nem jutott döntőbe, így a válogatott nem lehetett harcban az érmekért. Végül a hetedik helyet szerezte meg a trió úgy, hogy Kovács és Alekszejev döntős pontszámához hozzáadták Réti selejtezőbeli eredményét.

"A hatodik hely nem rossz eredmény, különösen egy ilyen balszerencsés lovaglás után, ám hazai pályán jobb eredményt akartam elérni.
Nem a kutyára haragudtam, nekem is van kutyám, hanem a gazdájára, aki ilyen felelőtlen volt" - fejezte ki csalódottságát Kovács, aki a legjobb magyar versenyzőnek járó különdíjat vette át Réczei Gézától, a Magyar Öttusa Szövetség elnökétől a verseny után.



Az eredményhirdetésen megjelent Simicskó István sportért felelős államtitkár, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, továbbá a versenyt végig szurkoló olimpiai bajnok öttusázó Fábián László, a MOB szakmai igazgatója is.

„A női döntő után csak gratulálni tudok Kovács Saroltának, aki nagyon büszke lehet arra, hogy ott van a legjobbak között az Európa-bajnokságon.” mondta Martinek János.
- Jó versenye volt és ha a lovaglásban szerencsésebb, akkor dobogóra állhatott volna. Most így alakult, de nagyon fiatal, és biztos vagyok abban, hogy szép sikereket fog még elérni. Alekszejev Tamara is mindent megtett és büszke lehet magára. Irigyeltem a lányokat, mert fantasztikus hangulat közepette versenyezhettek. – értékelt a kétszeres olimpiai bajnok.

- Az biztos, hogy dupla eséllyel indulnak a mieink a férfi döntőben. Egyéniben és csapatban is komoly esélyeink vannak. A selejtező alapján kijelenthető, hogy mind a négyüknek tökéletesen sikerült a formaidőzítés. Remélem szerencsések lesznek, mert az azt jelenti, hogy a magyar himnusz felcsendül majd Székesfehérváron.” – tért ki a megbízott főtitkár a vasárnapi esélyekre.

Az Európa-bajnokság vasárnap a férfiak döntőjével négy magyarral a mezőnyben folytatódik.

Eredmények:

Női egyéni verseny, Európa-bajnok: Lena Schöneborn (Németország) 1361 pont, 2. Viktoria Teresuk (Ukrajna) 1344, 3. Donata Rimsaite (Oroszország) 1337, ... 6. Kovács Sarolta (Magyarország) 1311 pont (vívás: 23 győzelem/12 vereség/238 pont, úszás: 2:11.84 perc/ 305 pont, lovaglás: 253 pont, kombinált szám: 13:05.77 perc/ 515 pont),... 25. Alekszejev Tamara (Magyarország) 1229 pont (vívás: 14/21/184, úszás: 2:23.05/271, lovaglás: 279, kombinált: 13:25.58/495)

Női csapatverseny (10 csapat), Európa-bajnok: Németország (Lena Schöneborn, Janine Kohlmann, Annika Schleu) 3912 pont, 2. Ukrajna (Anasztaszija Szpasz, Viktoria Teresuk, Irina Hohlova) 3911, 3. Olaszország (Alice Sotero, Gloria Tocchi, Claudia Cesarini) 3882,... 7. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla) 3471

A program:

Július 12-13. Egyéni és csapatdöntők

09.00 vívás

12.30 úszás

14.30 lovaglás (1. lovas rajt)

17.00 kombinált

(MOB-bl, fotók: Róth Tamás)