Öttusa-világkupaverseny Budapesten

Öttusázóink számára nagy a tét a hétvégi magyar bajnokságon

2024. 02. 06.
Megosztás

A héten csütörtökön kezdődik és jövő hétfőig tart az öttusázók Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnoksága.

Az évindító nemzetközi versenyen 65 magyar és 60 külföldi sportoló csap össze. A külföldi versenyzők számára ez a bajnokság egy jó felkészülési lehetőség az évadra, bár számukra szinte tét nélküli a megmérettetés. Nem úgy a magyar öttusázóknak, hiszen ezután a verseny után dől, el kik versenyezhetnek a Párizsba szóló repülőjegyekért. Mindkét nem 6-6 öttusázója vághat neki a 2024. évi világkupaversenyeknek. Minden viadalon 4-4 magyar öttusázó nevezhető. Az olimpiai bajnok Martinek János szövetségi kapitány által kialakított versenyrendszer alapján dől el, kik lehetnek majd ott a nyári olimpiai játékokon. Minden nemzet maximum 2-2 sportolót nevezhet az olimpiára. Több olimpiára visszanyúlva is az a tapasztalat, hogy az olimpia előtt 4-5 magyar öttusázó is teljesíti a nevezési feltételeket. A krakkói Európa Játékokon Gulyás Michel és Böhm Csaba már szerzett kvótát az induláshoz, de ők sem ülhetnek a babérjaikon, hiszen kettőjük mellé csatlakozik további 5-5 sportoló, akik szintén szeretnék elérni a nagy célt, az olimpiát. Védett a hölgyeknél Gulyás Michel, Guzi Blanka, Barta Luca, Bauer Blanka, a férfiaknál Böhm Csaba, Demeter Bence, Bereczki Richárd, Koleszár Mihály és Szép Balázs. A hétvégi versenyen a férfiaknál a keret egy 6. sportolóval egészülhet ki. Erre az egy helyre Tamás József, Gáll András és Regős Gergely, a nőknél a két szabad helyért, Alekszejev Tamara, Erdős Rita, Réti Kamilla és Simon Sarolta aspirálnak.

Bohm csaba
Róth Tamás

A verseny felvezető sajtótájékoztatóján megszólalt három férfi öttusázónk.

„A kvóta miatt kicsit kényelmesebb a helyzetem, mert nem kell előválogatóznom, de nem dőlhetek hátra, mert meg kell majd harcolnom az olimpiai indulásért” – mondta Bőhm, hozzátéve, hogy reméli, megszakad az utóbbi évek sorozata, három negyedik hely után előrébb tud lépni itthon.

„Volt egy komolyabb influenzás, megfázásos betegségem, de kipihentem mostanra. Jó formában érzem magam, izgalmas verseny lesz” – utalt Gáll a különversenyére Tamással és Regőssel.

„Jól sikerült a felkészülésem – kezdte Tamás. – A fedett pályás verseny nem teher, hanem kihívás, feladat, amit meg kell oldani.”

Ami az olimpiai kvalifikációt illeti, a ranglistapontok szempontjából lényeges világkupa-sorozatnak négy állomása lesz: a márciusi kairói, az áprilisi ankarai és budapesti, valamint a májusi szófiai. A sorozat döntőjét, a világkupa-finálét szintén Ankarában tartják május 22. és 26. között. A június 9-16-án esedékes csengcsoui világbajnokságon nemenként három olimpiai kvótáért is versenyeznek az öttusázók. Az olimpiai mezőny a nemzetközi szövetség olimpiai ranglistájáról töltődik fel 36 főre. A kvalifikációs ranglista június 17-én záródik.

A hétvégi verseny program itt megtalálható.

Lovarda

A hétfői férfi döntők lovastusája után, amely az utolsó lesz a sportág hazai történetében, egy kis ünnepségen emlékezik meg és búcsúzik az öttusa társadalom az oly kedves Nemzeti Lovardában eltöltött időkről, és elismerésüket fejezik ki a magyar öttusasport lovas felkészülését és versenyeit nyolc évtizeden át segítő ikonikus intézményről. Ennek tervezett időpontja február 12-én 16:30 óra.

Balogh g
Róth Tamás

Balogh Gábor, a szövetség december elején megválasztott elnöke a feladatokról, tervekről elmondta, a legfontosabb most nyugalmat, bizalmat kialakítani a klubok és a versenyzők körében. „A változtatások a versenyzőkért történnek. Azt szeretnénk, ha át tudnák érezni, hogy mindenki bízik bennük, és ne legyen olyan, ami miatt elbizonytalanodnak” – hangsúlyozta az elnök. Említést tett arról is, hogy a szövetség a mostani verseny után még világkupát és Európa-bajnokságot is rendez az idén, ami komoly feladat szervezés szempontjából, ezért is fontos, hogy az elmúlt hetekben lezajlott „a munkaszerkezet stabilizálása, beállítása”. A távolabbi célokat illetően kiemelte, sportágfejlesztési koncepciót fognak készíteni, és erre alapozva kérik majd a kormányzattól a támogatást.

Mizsér Attila főtitkár úgy fogalmazott, oda kell vinni a sportot, ahol az emberek vannak, fesztiválokra, lakossági, kulturális eseményekre, emellett pedig fontos elemként a versenyzők életpályamodelljének kialakítását említette.