Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Benedek János bronzérmes

Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Benedek János bronzérmes

2022. 08. 29.
Megosztás



A versenyek harmadik napján, augusztus 29-én a magyar sportolók súlyemelésben, úszásban, országúti kerékpárban és a torna férfi csapatversenyen küzdhettek a jó helyezésekért.

Súlyemelés, 60 kg, pehelysúly. A mérlegelésnél Benedek János másodmagával a legnehezebbnek bizonyult, így egy esetleges holtverseny esetén ő hátrább szorul a helyezéseknél.

Nyomásban a bolgár Nurikján és a szovjet Sanidze mellett az albán Pampuri is 127,5 kilóig jutott. Őket követte Benedek, aki 120 és 125 kilós gyakorlat után a 130-al nem tudott megbirkózni.

Szakításban Sanidze és Benedek egyaránt 120kg-ig jutott, míg Nurikjan a 117,5-t csak harmadikra tudta kiszakítani. A nyomás után az éllovasok között található albán Pampuri gyenge szakítás gyakorlatával jóval hátrább csúszott, vele nem kellett már számolni.

A lökés előtt a szovjet Sanidze 2,5kg előnnyel vezetett Nurikjan és Benedek előtt.

Benedek kilökte a 145 kilót, ezzel összetettben beállította a 390 kilós országos csúcsot. Két riválisa 2,5 kilóval feljebb kezdett sikeres gyakorlattal. Benedek 150 kilóra tetette a súlyt, hogy bebiztosítsa bronzérmét, de ez kétszer is nehéznek bizonyult a számára. A japán Yoshinobu Miyake is megpróbálkozott ezzel a súllyal, hiszen így beérte volna Benedeket, és testsúlya könnyebb volt a magyar emelőnél, de neki sem sikerült egyik gyakorlata sem. Sanidze kilökte a 152,5 kilót. Már mindenki elkönyvelte a szovjet győzelmet, amikor a bolgár Nurikjan 157,5 kilós világcsúcson kísérelte őt túlszárnyalni. Gyakorlata sikeres volt, így lökésben és összetettben is világcsúcsot ért el. Benedek János pedig már a negyedik érmét szerezte meg az olimpián a súlyemelők számára.

Úszásban délelőtt Kissné Kaczander Ágnes a 200 méteres mell előfutamában új országos csúccsal, a szám másik magyar indulója, Kiss Éva szintén az országos csúcs alatti idővel jutott be a délutáni döntőbe.

Császári Attila megfázott és visszalépett a 200m gyorstól. Tóth János és Szabó Sándor 100m mellen lemaradt a délutáni fináléról.

Délután a döntőben 200m mellen Kaczander a 6., Kiss a 8. helyen ért a célba. Nem tudta megismételni előző napi remek formáját 100m gyorson Patóh Magdolna, a döntőben mérsékelt úszással a 7. helyen végzett.

Tornában a férfi csapat nem tudta a szabadon választott gyakorlatok során megtartani a hatodik helyezést, és 8. lett. A csapat tagjai: Bérczi István, Herczeg Béla, B. Kiss István, Kisteleki Antal, Magyar Zoltán, Molnár Imre. Molnár és Magyar bejutotta legjobb 36 tornász közé az egyéni összetett döntőjébe.

Az országúti kerékpáros csapat Debreczeni Tibor, Géra Imre, Takács András, Peterman József összeállításban a 35 nemzetet számláló mezőnyben a 7. helyet szerezte meg.

Birkózásban, ahogy nő a lezajlott fordulók száma a szabadfogásúak versenyén, úgy nő a búcsúzók száma.

A 3. fordulóban Rusznyák József (68kg) a 3. percben kétvállra fektette izraeli ellenfelét és versenyben maradt.

Laták Attila (48kg) fásliba tekerve 50 másodpercet bírt ki a bolgár Nikolov elleni mérkőzésen, tussal kikapott, így a 11. helyen végzett. Szabó László (62kg) pontozásos vereséget szenvedett a bolgár Krasztevtől és ő is kiesett, a 26 induló között a 13. helyen végzett.

Gál Henrik (52kg) hatalmas turbánnal a fején mérkőzött az észak-koreai Hjong Kim-gyong ellen. Sebe az 5. percben felnyílt, de hősiesen küzdött. 7:4-es arányú veresége ellenére 3 ponttal versenyben maradt.

Klinga László (57kg) és az az elmúlt év vb-bronzérmese, a mongol Hajlogdorzs nem bírtak egymással, találkozójuk döntetlennel (5:5) végződött. Klingának 2,5 pontja van.

A 82 kg-os Kovács István, a magyar csapat újoncának a sorsolása nagyon nehéz volt: a mongol Artagót kapta ellenfélnek. A 7:3-as vereség ellenére ez a találkozó is igazolta a válogatás helyességét: Kovács rendkívül bátor, erős, igen fejlődőképes birkózó. Kovács kiesett, s a 24 fős mezőnyben a 13—14. helyet szerezte meg.

Urbanovics Miklós a 74 kg-ban rendkívüli , mérkőzést vívott az iráni Barzogarral. Rendkívül akciószegény találkozót láttunk, de fantasztikus küzdelmet), másrészt ez volt az olimpia második akció nélküli döntetlen eredménye.

Bajkó Károlynak (90kg) jött jól, hogy a mongol Munkbat visszalépett — így megváltozott a sorsolása. A nagy vetélytárs iráni Harami helyett a svájci Etienne Martinetti jött. A svájci birkózó a kék mezét sárgára festette át. Bajkő ugyanis kilenc percen át ,,törölte fel” a küzdőteret ellenfelével. és 27:2 arányban győzött.

Csatári József (100kg) sorsolását a török Jildirin visszalépése könnyítette meg. A VB-ezüstérmes mongol Bajanmunk helyett a nyugatnémet Hecher lett az ellenfele. Csatári remekelt, 8:2-re nyert.

Evezésben két magyar egység is a reményfutamban küzdött a továbbjutásért.

Kormányos nélküli kettesben már az első 500m után kialakult a végső sorrend, a Balogh László, Sarlos György duó csak a harmadik helyen ért a célba, így kiesett. A végelszámolásban a 13. helyen végeztek.

Fokozott figyelem kísérte a kormányos nélküli négyes magyar egységet, hiszen az előző olimpián ebben a hajóosztályban ezüstérmet szereztek a magyarok. Igaz, abból az egységből csak ketten, Melis Antal és Csermely József ült most is a hajóban. A Czakó Csaba, Csermely József, Kormos András, Melis Antal kvartett futamában szintén harmadik lett, így számukra is véget ért az olimpia. Ők is a 13. helyen végeztek.

Labdarúgásban a magyar-brazil összecsapást kimaradt helyzetek sora jellemezte: Magyarország - Brazília 2:2 (1:0)

A magyar csapat: Géczi, Vépi, Páncsics, Vidáts, Juhász, Kovács, Kocsis, Szűcs, Kozma, Dunai II, Váradi. Csere: Vidáts helyett Bálint 66., Kozma helyett Kű 71. perc
Góllövők: Dunai II (5. perc), Juhász (84. perc),

Megkezdődött a lovaglás Military versenye a díjlovaglással. A 18 nemzet 73 lovasát felvonultató mezőnyben az első két csoport eredményei alapján Horváth József a 12., Szabácsi István az utolsó helyen áll. Holnap a másik két csoport versenyei után alakul ki az egyéni és csapatverseny végeredménye.

Ökölvívásban Botos András második mérkőzését is megnyerte és a 16 között van.

Öttusában a harmadik tusa, a lövészet következett. Balczó András nyugodtan, nem kapkodva lőtte a sorozatokat. A 192 kör elfogadható teljesítmény volt, továbbra is versenyben maradt az egyéni érmekért. Ugyanakkor Balczó versenybírója utólag annak az észrevételének adott hangot, hogy az ötszörös világbajnok elkéste a harmadik sorozat első lövését, és a harmadik táblabefordulás után kétszer lőtt egymás után. A jelentés elindult a maga útján, eljutott a legfelsőbb („piros kabátos”) fórumig. Balczó szerencsére ekkor már otthon pihent az olimpiai faluban, így mit sem tudott az idegölő tárgyalásokról, amelyek során a versenybíró akként módosította eredeti véleményét, hogy Balczó a kérdéses pillanatokban valóban kétszer húzta meg az elsütő billentyűt. Ha ez az állítás igazat kap, akkor Balczót kizárják a versenyből. A legfelsőbb zsűri végül elvetette az észrevételt.

A másik két magyar, Villányi Zsigmond 188, Bakó Pál 190 kört értek el. A nagy vetélytárs szovjetek viszont jobban lőttek: Onyiscsenko 197, Lednyev 195, Smeljov 195 kör. Ezzel a csapatversenyben már 564 pont volt a szovjet előny. A magyar csapat esélyei a lövészet után megcsappantak az aranyéremre, emberi számítás szerint a csapat már nem lehetett rosszabb a második helynél, de a szovjeteket már befogni szinte lehetetlennek tűnt. Az egyéni összetett éllovasai három szám után: Lednyev 3101, Onyiscsenko 3087, Balczó 3073
Csapatban: 1. Szovjetunió 9095, 2. Magyarország 8531

A női röplabdázók vereséget szenvedtek a dél-koreai lányoktól, így már csak az 5. helyért küzdhetnek a későbbiekben.
Dél-Korea - Magyarország 3:0 (7, 13, 11)
A magyar csapat: Szalainé, Bánhegyiné, Királyné, Gerhardtné, Torma, Buzekné csere: Schadekné, Énekes, Blaumanné, Törökné, Gál

Vízilabdázóink a Dante-uszodában javuló játékkal 6-1-es győzelemmel hagyták el a medencét a görög csapat elleni mérkőzés után.
Magyarország - Görögország 6:1 (3:0, 0:0,2:0,1:1)
A magyar csapat: Cservenyák, Pócsik, Görgényi, Bodnár, Faragó, magas, Konrád III, Cs: Szívós, Sárosi, Kásás
Góldobók: Faragó (2), Konrád III., Görgényi, Szívós, Kásás

Vitorlázásban megkezdődtek a versenyek a Münchentől közel 900km-re levő Kielben.
Fináczy György a finn-dingi hajóosztályban 7., a Litkey Benedek, Izsák Szabolcs repülő hollandi duó a 10., a Gosztonyi András, Holovits György csillaghajó duó a 17. helyen fejezte be az első futamot.

Vívásban a férfi tőrözők selejteztek 3 fordulóban.
Kamuti Jenő és Szabó Sándor sikerrel vette az akadályokat és bejutott a legjobb 12 közé. A harmadik magyar induló, Kamuti László a második fordulóban esett ki.

(MOB; fotó: MOB-archívum)