Ötven éve történt: München 1972 – Fenyvesi Csaba arany-, Kulcsár Győző bronzérmes

Ötven éve történt: München 1972 – Fenyvesi Csaba arany-, Kulcsár Győző bronzérmes

2022. 09. 06.
Megosztás


Az olimpia 11. versenynapján, szeptember 6-án az előző nap délutáni elhalasztott versenyeit pótolták. Délelőtt gyászünnepséget tartottak, majd este a férfi párbajtőr egyéniben Fenyvesi Csaba megszerezte a magyar sport 98. olimpiai aranyérmét. A dobogó harmadik fokára pedig 1968 olimpiai bajnoka, Kulcsár Győző állhatott fel.

Vívás. A párbajtőrvívás szerda esti hatos döntőjében a két magyar (Fenyvesi és Kulcsár) mellett két francia (Brodin és La Degaillerie) és egy-egy román (Pongratz) és svéd (Edling) vehette fel egymással a küzdelmet. A két magyar egymás ellen kezdte. Fenyvesi 2:1-es vezetésénél Kulcsár fegyvere rakoncátlankodni kezdett, s a folytatásban is olyan ,,nyugtalanító” találatok estek, amelyek géphibára engedtek következtetni, elsősorban Kulcsár oldalán. Fenyvesi 4:2-es vezetése után gép- és dobcserét kértek a technikai testülettől (DT), amely azonban nem adott helyt kérésüknek, s aztán az ötödik találat is Kulcsárnál ült.



Ezután, a következő fordulóban a Fenyvesi Csaba-La Degaillerie találkozó kettős vereséggel végződött. Meglehetősen furcsa csörte volt: 1:0, 2:1, 3:1 Fenyvesi javára, aztán a francia versenyző indított és talált, így az állás 3:2 lett volna, de Fenyvesi fegyverpróbát kért, és tőre „néma” maradt. A találatot a szabályok értelmében az olasz zsűrielnök, Malacaime megsemmisítette. Illetve semmisítette volna, ha nem jönnek széles gesztusokkal a francia vívóvezetők, akik óvást nyújtottak be a DT-hez. Közel negyedórás vita következett, s a DT sem tehetett mást: La Degaillerie 2. találatát megsemmisítették. A kényszerpihenő nem tett jót Fenyvesinek. Rohanni kezdett, siettette a döntés kicsikarását, s ezzel lehetőséget adott az egyenlítésre, 4:4 után pedig lejárt a vívóidő. A magyar versenyző a következő két fordulóban egyaránt 5:1 arányban diadalmaskodott Pongrátz és Edling felett. Amikor az utolsó fordulóban Fenyvesi pástra lépett Brondin ellen, az aranyérem, illetve a holtverseny volt számára a tét. Brodin vitte be az első találatot, de nem sokáig örülhetett. 1:1, aztán villámgyorsan 2:1, 3:1 és 4:1. A magyar vívó egy találatnyira került a dobogó legfelső fokától, de erre a tusra még várni kellett. Fegyverhiba. Javítás, telnek az idegőrlő percek. Végre ismét pástra állt a két vívó. Rajt. De hirtelen felugrik a DT egyik tagja: megállt az óra. Igen, a versenyóra áll. Most mi lesz? Tanácskozás. A teremben ideges moraj futott végig. Csak Fenyvesi őrizte meg nyugalmát, letámasztotta a párbajtőrét. A DT még mindig tanácskozik. Mit lehet itt ennyit tanácskozni?! Megszületik a döntés. Ismét a vívásé a szó, az óra a két perctől indult újra. Nem kell sokáig várni: bent van az ötödik találat! Fenyvesi Csaba ezt a találkozót is megnyerő fölénnyel 5:1 arányban nyeri, ezzel olimpiai bajnok.

Kulcsár Győző a Fenyvesitől elszenvedett vereség után Pongratz, Brodin és Edling felett is diadalmaskodott. A La Degaillerie-Kulcsár találkozón a francia vívó vezetett, aztán 4:3-es vezetés után együttes találattal alakult ki a végeredmény. Ezzel Kulcsár 2 veresége mellé 3 győzelmet gyűjtött be. A francia is 3 győzelemmel fejezte be a döntőt, de találataránya jobb, mint Kulcsáré, aki ezzel bronzérmet szerzett.

Kajak-kenuban nagyon rövid programról gondoskodtak csak kajakosaink, kenusaink szerdán délelőtt az oberschleissheimi versenypályán. Mindössze két egységünknek nem sikerült az előfutamokból közvetlenül továbbjutni, nekik a reményfutamban kellett megkísérelniük a középdöntőbe jutást. Darvasék jó rajt után álltak az élre, 500 méternél már biztosan vezettek, s minden erőlködés nélkül futamgyőztesként kerültek a középdöntőbe. Négyesünk – természetesen változatlan Szabó, Bakó, Várhelyi, Vargha összeállításban – nemcsak magabiztosan nyerte futamát, hanem az olimpián eddig a legjobb időt evezve utasította maga mögé ellenfeleit. Mérlegünk tehát eddig a lehető legkedvezőbb, minden egységünk a döntőben vagy a középfutamban folytathatta.

Labdarúgásban a magyar-nyugat-német összecsapást pótólták szerdán. A 14. percben a magyar együttes váratlanul megszerezte a vezetést: egy előre ívelt labdát Dunai II lefejelt Dunai III elé, aki egyből lőtt. A labda levágódott a védőkről Tóth Kálmán elé, ő ismét Dunai III-hoz továbbított, s a szőke középpályás 14 méterről, a balösszekötő helyéről a bal alsó sarokba lőtt. 1:0 Magyarország javára.
A 33. percben Páncsics a magyar 16-os bal sarkán röviden próbált felszabadítani, a labda Nickelbe pattant, róla egészen az ott leselkedő Hitzfeldig, aki nyolc méterről a kapu jobb oldalába lőtte. 1:1
A 43. percben Dunai II ügyesen a felfutó Szűcs elé passzolta a labdát, a középpályás futtából nagy erővel leadott lövése Haebermann lábáról a bal kapufára pattant, onnan Dunai II elé, aki öt méterről, nagy nyugalommal a kapu közepébe helyezett. 2:1
A 75. percben Tóth Kálmán hozta fel a labdát a bal oldalon. Ügyesen keresztbe játszott a felfutó Branikovits elé. A jobbszélső nagyszerűen ívelt középre, és a berobbanó Kű a védők között elvetődve fejelt a kapu jobb oldalába. 3:1
A 87. percben szöglethez jutott a magyar csapat. Bal oldalról Tóth ívelte be a labdát, amely átszállt a védőkön, a kapuson is, a jókor érkező Kű öt méterről élesen lefejelte a gólvonal elé, s onnan a kapuba vágódott. 4:1

Magyarország-NSZK: 4:1 (2:1)
Magyarország: Géczi — Vépi, Páncsics, Bálint, Juhász P. — Dunai III, Kű, Szűcs — Branikovits, Dunai II, Tóth

Birkózás. A tragikus események után az emlékezés vezette fel a szőnyegre a világ legjobb kötöttfogású birkózóit szerdán este. A Nemzetközi Birkózó Szövetség úgy döntött, hogy posztumusz aranyéremmel tünteti ki a terrorakció birkózóáldozatait. A FILA aranyérmét kapta Josef Gutfreund, az izraeli csapat elhunyt vezetője és Moshe Weinberg edző. Világbajnoki aranyérmet kapott a két elhunyt versenyző, Mark Slavin és Iliezer Haitin.

Az esti programban került sor a 82kg slágermérkőzésére, a szófiai-vb döntőjének visszavágójára Hegedűs Csaba és a szovjet Anatolij Nazarenko között. Az első menetben Hegedűs intéssel szerzett vezetést, de az előnyt a második menet elején Nazarenko egy kontrázással megfordította. Hegedűs Csaba válldobással ismét átvette a vezetést. A harmadik menetre a birkózók már nem produkáltak érdekességet, csupán a bírák. Teljesen érthetetlenül megintették előbb Hegedűst, azután Nazarenkót is, azonban ez a végkimenetelt már nem befolyásolta, Hegedűs Csaba 5:4-es pontozással győzött.

A 90kg magyar reprezentánsa, Pércsi József első ellenfele a világbajnoki ezüstérmes, idei Európa-bajnok bolgár Sztojan Nikolov lett. Pércsi felejthetetlenül jól, nagyon keményen és eredményesen birkózott. 6:6-os állásnál megtörtént az alig remélt bravúr: földre vitte neves ellenfelét, s ezzel 8:6-ra le is győzte. A sikeres szerda estét a 100 kilóban Kiss Ferenc zárta le. A rendkívül erős felépítésű, szőke NDK-beli Albrecht elleni mérkőzését uralta. Mögékerülésekkel gyűjtögette pontjait és 6:0-ra győzött.

Szerda délután kézilabdában Magyarország-Románia találkozót rendeztek. A mérkőzésre kevesen voltak kíváncsiak. A gyér látogatottságot az magyarázta, hogy a sportcsarnokba csak közvetlenül a mérkőzés kezdete előtt engedték be a nézőket, mert ismeretlen telefonáló állítása szerint bombát helyeztek el a helyszínen. A rendőri szervek alaposan átvizsgálták a hatalmas létesítményt és csak ezután, mintegy negyedórás késéssel kezdődhetett meg a találkozó, amely magyar szempontból csalódást okozott. Világbajnok ellenfelünk végig jobban játszott, hatgólos győzelme teljesen megérdemeltnek mondható. A jugoszlávok ellen nyújtott játék hibái most sűrítve jelentkeztek: ötlettelen támadásvezetés, bizonytalan védekezés. Kiütközött, hogy mindkét magyar kapus mennyire „érzékeny” az átlövésekre. A románok szellemes, könnyed játékkal és „Gruia”-előnnyel győztek. A nagynevű román bombázó éppen ellenünk bizonyította be, hogy miért is tartották akkoriban a világ egyik legjobb támadójátékosának.

Románia-Magyarország: 20:14 (11:6)
Magyarország: Horváth — Káló 3, Vass S. 2, Simó 2, Varga 3, Stiller 1, Marosi 3. Cs: Bartalos, Adorján, Takács, Harka 1.

Folytatódtak az ökölvívó küzdelmek. Orbán László negyed kilenckor könnyűsúlyban a dél-koreai Kim Tai Ho ellen lépett a szorítóba. A tét az elődöntőbe jutás volt. Európa-bajnokunk jobb második és harmadik menetével 4:1 arányú pontozással győzött a dél-koreai ellen, akire a nyolcadik percben rászámolt a mérkőzésvezető. Ezzel Kajdi János után Orbán László is legrosszabb esetben már bronzérmes.

Magyarország az éremtáblázaton a 11. versenynap után 6. helyen áll, 3 arany-, 7 ezüst-, 12 bronzéremmel.

Essen szó a délelőtt 10 órakor kezdődő gyászünnepségről is. A véres éjszaka után szomorúan gyülekeztek szerdán délelőtt az olimpiai stadionban a megemlékezésre érkezők. A stadion hatalmas zászlóit, az olimpiai lobogót félárbocra eresztették. Az emberek szavaiban, a stadion hangulatában megrendültség volt tapasztalható. A zöld gyepen, ahol augusztus 26-án csaknem tízezer sportoló sorakozott, ezúttal négyezer széket helyeztek el, s az olimpián résztvevő országok küldöttségei foglaltak helyet. Senki sem juthatott könnyen a helyére. Rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe, katonák és civilruhás rendőrök őrködtek azon, hogy ne fordulhasson elő újabb zavaró körülmény. Nyolcvanezer néző néma csendben várakozott a gyászünnepségre.



Tíz óra után néhány perccel a müncheni filharmonikusok előadásában Beethoven Eroicájával kezdődött el a ceremónia. Először Willi Daume, a XX. Nyári Olimpiai Játékok szervezőbizottságának elnöke mondott beszédet. Mély szomorúságát fejezte ki a történtek miatt, amely megzavarta a barátság és a béke szellemében kezdődött olimpiát. Az olimpia rendezői nevében részvétét nyilvánította az izraeli államnak, az olimpiai csapatnak és a súlyos gyászt ért családoknak. Ezután dr. Gustav Heinemann, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke lépett a mikrofon elé. "Ez a támadás valamennyiünket ért" — hangsúlyozta. "Az esemény azonban nem törheti meg az olimpiai gondolatot, sőt, még jobban kell, hogy erősítse azt. Nem lehet választóvonal északiak és déliek, keletiek és nyugatiak között." Végezetül Avery Brundage, a NOB elnöke emelkedett szólásra. Igen megindultan így fogalmazott: "Minden civilizált ember visszaretten a terroristák barbár támadásától. Gyászoljuk az áldozatokat, sporttársainkat, barátainkat. Egy nagy eszme erejével rendelkezünk. Nem engedhetjük, hogy az olimpia kereskedelmi, politikai vagy bűnös tettek forrásává váljon, nem engedhetjük, hogy egy maroknyi terrorista a nemzetközi együttműködés egyik magvát elpusztítsa. A játékokat folytatnunk kell. Kijelentjük: valamennyi sporteseményt folytatjuk, úgy, ahogy azt eredetileg terveztük, csak egy nappal később." A bejelentést tapssal fogadták a jelenlevők. A megemlékezés a müncheni filharmonikusok gyászzenéjével fejeződött be.

(MOB; fotók: MTI-archívum)