Ötven éve történt: München 1972 – ünnepélyes keretek között zárult az olimpia

Ötven éve történt: München 1972 – ünnepélyes keretek között zárult az olimpia

2022. 09. 11.
Megosztás


1972. szeptember 11-én, hétfői napon a Nemzetek Nagydíja lovasverseny zárta az müncheni olimpia versenyeit magyar indulókkal. Este ünnepélyes keretek között búcsúzott a XX. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen a magyarok 6 arany-, 13 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek és a nem hivatalos pontverseny 5. helyén végeztek.


Lovaglás. Egy kissé már a záróünnepély hangulatát idézte hétfőn délelőtt a müncheni stadionban az olimpia hagyományosan utolsó versenyszáma, a díjugratók csapatversenye. Tizenhét ország legjobb négy-négy lovasát láthattuk a délelőtti első fordulóban, közöttük a magyar versenyzőket. Tizennégy akadály volt a pályán, tizenhét ugrással — közöttük egy igen nehéz kettes és egy hármas ugrással. Két forduló volt hivatva eldönteni a végső sorrendet, az elsőből azonban csak a legjobb nyolc juthatott tovább a fináléba. A magyar lovasok szereplését nem kísérte szerencse. Már a pályára lépés előtt erősen megcsappantak a reményeink, hiszen alaposan fel kellett forgatni a csapat összetételét. Két ló, Antaryl és Kemál sérült volt, helyettük Bognár Sándor Ákos Ajtony tartaléklován, Fáklyáson lovagolt, míg Széplaki Bálványon készült, azon a Bálványon, amely ilyen magasságon még nagyon kevés tapasztalattal rendelkezett. Ákos Ajtony ugyan nagyszerűen helytállt Őzikével, mindvégig szépen, az egyéni versenyen látottaknál nagyobb biztonsággal vezette lovát, és mindössze 12 hibapontot szerzett. Bognár Sándort és Móra Lászlót azonban lovaik háromszori ellenszegüléséért ki kellett zárni, s így feleslegessé vált negyedik lovasunk, Széplaki szereplése. Mindez azt jelentette, hogy a verseny utolsó, 17. helyezettjeként kiestünk.

Záróünnepség. Este immár harmadszor zarándokoltunk hivatalos olimpiai aktusra a müncheni olimpiai stadionba, amely két héten át a világ figyelmének középpontjában állt. A magasban lobogott a láng, amelynek felvillanása két héttel ezelőtt a XX. Nyári Olimpiai Játékok kezdetét jelentette. Igen, ezen az estén búcsúzni jöttünk a karcsú tetős stadionba. A hatalmas villanytáblán ezúttal már nem eredmények, nem csúcsok, nem bajnokok nevei álltak, hanem az olimpia ötkarikája rajzolódott ki. Alatta a felírás: München 1972. Öt perccel a záróünnepség hivatalos megkezdése előtt harangjáték köszöntötte a zöld gyepszőnyegre felsorakozott kislányokat, akik az olimpián résztvevő országok névtábláját tartották. Bajor népviseletbe öltözött csoport vezette a stadionba a menetet. Egy nyolcvan-, majd egy háromszáztagú zenekar folytatta a sort. A maratoni kapuban elsőként a görög zászló tűnt fel. Mögötte szabályos sorokban az egyes országok zászlóvivői lépkedtek a futókörre. És jöttek, egyre jöttek a sportolók. Szabálytalan sorrendben, kart karba öltve, ázsiai és amerikai, európai és afrikai. Felrúgva a futósávok szigorú határoltságát nemzetközi „kígyó” alakult, s tekergett keresztül-kasul. A zöld gyep megtelt sportolókkal. A fénycsóvák is befejezték mókás táncukat. Egyöntetűen a díszpáholyra irányultak a figyelmek. Avery Brundage, a NOB búcsúzó elnöke elindult a díszemelvény felé. Néhány perc múlva felkúszott az árbocra a görög zászló és felcsendült a görög himnusz, annak tiszteletére, hogy az olimpiai játékok Hellaszból indultak el. A görög himnusz után az NSZK zászlaja emelkedett a magasba, miközben a vendéglátók tiszteletére a stadion közönsége az NSZK himnuszát hallgatta. Végül pedig a kanadai zászlót lengette a szél. Az észak-amerikai ország himnuszának akkordjai azt jelezték, hogy 1976-ban ott találkoznak ismét a világ legjobb sportolói.

Ezt követően Avery Brundage emelkedett szólásra. "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nevében Gustav Heinemann elnöknek és az NSZK népének, München város vezetőinek és a játékok szervezőbizottságának legmélyebb köszönetemet tolmácsolom. A XX. Nyári Olimpiai Játékokat befejezettnek nyilvánítom, abban a reményben, hogy négy év múlva Montreálban találkozik majd a világ ifjúsága a XXI. Nyári Olimpiai Játékokon, hogy a vidámságot, az eggyétartozást és az olimpiai lángot egyre nagyobb bátorsággal, tisztességgel, az emberiség üdvére vigye tovább, korokon át. Kedves Müncheniek! Köszönjük a barátságot, amit irántunk mutattak, együtt ünnepeltek velünk a béke és barátság napjaiban. És együtt éltük át a nehéz órákat is. Elkövetkezett a búcsú pillanata. Valamennyiüknek a viszontlátásra!"

A 84 éves Avery Brundage húsz esztendei elnökség után lelépett az emelvényről, és meghatottan sétált el az országok táblavivői előtt. Néhány pillanat múlva megjelent az eredményjelző táblán: „Thank you, Avery Brundage!’’ Köszönjük, Avery Brundage! Ezután a fénycsóva egy müncheni szólótrombitásra vetődött, s a trombita dallamára kialudt az olimpiai láng. A sötétbe borult stadion egyperces néma csönddel adózott a terrorakció elhunytjainak. A némaságot csupán öt ágyúlövés törte meg. Majd ismét felhangzott a szignál, miközben a Mexikóban aranyérmet nyert nyugatnémet evezős nyolcas tagjai levonták a XX. Nyári Olimpiai Játékok zászlaját, s a korábban megnyitón is látott díszlépésben kivonultak a stadionból.

A magyar csapat helyezései, pontjai, és versenyzõinek száma sportáganként

sportágI.II.III.IV.V.VI.PontFérfiÖssz.
Atlétika - - - - 3 2 8 21 12 33
Birkózás 1 - 4 4 - 1 36 19 - 19
Cselgáncs - - - - 1 - 2 5 - 5
Evezés - - - - - - - 15 - 15
Íjászat - - - - - - - 1 1 2
Kajak-kenu - 2 2 1 1 1 24 10 2 12
Kerékpár - - - - - 1 1 4 - 4
Kézilabda - - - - - - -- 15 - 15
Labdarúgás - 1 - - - - 5 17 - 17
Lovaglás - - - - - - - 8 - 8
Ökölvívás 1 2 1 - - - 21 6 - 6
Öttusa 1 1 - - - - 12 3 - 3
Röplabda - - - - 1 - 2 - 12 12
Sportlövészet - - 1 - - - 4 9 - 9
Súlyemelés 1 1 3 - - 3 27 9 - 9
Torna - - 1 1 1 - 9 6 6 12
Úszás-mûugrás - 1 2 2 2 1 24 9 7 16
Vitorlázás - - - - - - - 5 - 5
Vívás 2 4 2 1 - 1 46 14 5 19
Vízilabda - 1 - - - - 5 11 - 11
ÖSSZESEN 6 13 16 9 9 10 226 187 45

232

(MOB-összeállítás/Népsport 1972; fotó: MTI/archív)