Pálvölgyi Miklós: Két-két riói kvóta az év végére meglesz!

Pálvölgyi Miklós: Két-két riói kvóta az év végére meglesz!

2015. 04. 24.
Megosztás


Közeledik a hónap vége, április 30-án megkezdődik az öttusázók idei 4. világkupaversenye Kecskeméten. Sportolóink fokozatosan kapcsolódtak be az idei sorozatba. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány optimista Riót illetően.

Az első idei megmérettetésen az amerikai Sarasotában Kasza Róberték még felejthetőt teljesítettek, de sportolóink versenyről versenyre mutattak javuló teljesítményt.

A második vk-n, Kairóban Marosi Ádám a 7., Demeter Bence a 8. helyen végzett, Kovács Sarolta a kombinációs számban nyújtott gyengébb teljesítményt, és így meg kellett elégednie a 17. pozícióval.

A harmadik vk-versenyen Rómában kitűnő eredményeket értek el öttusázóink.

Hosszú sérülése után Földházi Zsófia a dobogó második fokára állhatott fel. Kovács Sarolta az úszásban és lovaglásban is az élen végzett, de a kombináció most sem sikerült a legjobban, így 10. lett.

„Egyszerűen nagyon boldog vagyok. Nem csak azért, mert a végeredmény tekintetében elégedett lehetek, hanem azért is, mert a teljesítményem nagyon biztató volt. A vívásban fontos tapasztalatokkal gazdagodtam. Talán nem tudtam még kellően felhergelni magam, de összességében a páston sem volt baj, sőt, kimondottan jól éreztem magam. Az úszás és a lovaglás is nagyon jól ment, de az ami a kombinált számban történt, még számomra is meglepő volt. Tökéletes volt, remekül sikerült, hatalmas önbizalmat adott. Szóval, most nagyon kerek a világ, hiszen azt érzem, hogy itt vagyok és a nemzetközi mezőnynek ismét számolnia kell velem. Erre vágytam, ezért dolgoztam ennyit és nagy öröm számomra, hogy ez így alakult” – mondta Földházi Zsófia még Rómában.

A fiúk versenyén Kasza Róbert és Marosi Ádám dicséretes vívásának köszönhetően végeredményben a 2. illetve a 4. helyet szerezte meg, utóbbi csupán egy ponttal maradt le a dobogóról.

Kecskemét az elmúlt évben sikeres vk-viadalt rendezett, így az alföldi város idén ismételhet.

Ez a verseny igen fontos állomás lesz útban Rio felé, hiszen a világkupa ranglistáján a hölgyeknél Kovács Sarolta 10., Földházi Zsófia 18., a férfiak mezőnyében Kasza Róbert 4., Marosi Ádám 10., Demeter Bence pedig a 13. helyen áll.

Egy jó helyezés a hazai rendezésű versenyen biztos belépő lehet a június 11-ei minszki vk-fináléra, ahonnan a győztes kiharcolja az olimpiai részvétel jogát Rióba.



Ebben reménykedik Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány is, aki a mob.hu-nak elmondta, hogy az előző olimpia ciklusban a vk-döntőt éppen Kasza Róbert nyerte, s ezzel megszerezte az olimpiai kvótát a 2012-es olimpiára, s most is megvan minden esélye ismételni. Úgy gondolja, már az idén a vk-döntőt követő világ- és Európa-bajnokság befejeztével 2-2 férfi és női kvótással számolhatunk 2015-ben.


Kasza Róbert maga is úgy tervezi, hogy az idei három kvótaverseny valamelyikén begyűjti az olimpiai indulás jogát, s így 2016-ban már nyugodtan készülhet Rióra.


A szabályok értelmében a riói olimpián egy nemzetet maximum 2-2 férfi és női versenyző képviselheti. Ha a magyarok a két kvótánál többet szereznek, akkor a szakmai stáb jelöli ki a 2-2 indulót az ötkarikás játékokra.

A 4. kecskeméti világkupaverseny április 30-án kezdődik a női selejtezővel. A két nem döntőit május 2-án és 3-án rendezik. A versenyen 12-12 magyar nő- illetve férfiöttusázó áll rajthoz. Az élvonal öttusázói közül egyedül a sérült Tibolya Péter marad távol a versenytől. A kapitány reményei szerint, ha a kitűnő öttusázó sérüléséből felépül, az Európa-bajnokságon már csatasorba állhat.

(MOB, fotók: Róth Tamás)