Tatai edzőtáborozással készülnek az öttusázók az új idényre

Pálvölgyi Miklósnak nincs kétsége: meglesz mind a négy riói kvótánk!

2015. 02. 25.
Megosztás

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány azzal számol, hogy Magyarországot maximális számú, összesen négy öttusázó képviseli majd a riói olimpián.

Öttusában lényegében már megkezdődött a kvalifikációs időszak Rióra, mert bár kvalifikációs pontokat a mostani versenyeken még nem osztanak, azok alapján alakul ki a minszki világkupadöntő mezőnye, ahol júniusban már kvótákért szállnak harcba a versenyzők.

Pálvölgyi Miklós a mob.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, az idén Berlinben világbajnokságot, Bathban pedig Európa-bajnokságot rendeznek, mozgalmas időszak áll tehát öttusázóink előtt.

„Az a cél, hogy két-két fiúval és lánnyal, a maximális kvótaszámot kihasználva szerepeljünk az olimpián, lehetőleg minél sikeresebben” – fogalmazott a szakember.

Hozzátette, hatalmas a versengés a riói indulásért: a férfiaknál a Londonban bronzérmes Marosi Ádámot, Kasza Róbertet, Demeter Bencét és Tibolya Pétert, míg a nőknél Kovács Saroltát, Földházi Zsófiát és Alekszejev Tamarát emelte ki.

A szakvezető bízik benne, hogy többen közülük mielőbb, már az idén kvalifikálnak, és minél kevesebb nyitott kérdés marad a jövő esztendőre.

A vb-re június 28. és július 6., az Eb-re pedig augusztus 17. és 23. között kerül sor, míg a világranglistát, mely alapján szintén osztanak kvótákat, 2016. június 1-jén zárják.

Öttusában kiemelkedően eredményesen szerepel hazánk az olimpiákon, összesen 9 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzéremnél járunk.

A sportág valaha volt legsikeresebb olimpikonja Balczó András a maga három győzelmével és két második helyével.

A megszerezhető kvóták (nemenként)

  • 2015-ös világkupadöntő (június 12-14., Minszk): 1
  • 2015-ös világbajnokság (június 28-július 7., Berlin): 3
  • 2015-ös Európa-bajnokság (augusztus 17-23., Bath): 8
  • 2016-os világbajnokság (május 22-29., Moszkva): 3
  • Világranglistáról (2016. június 1-ji zárással): 6

(MOB)