Peking2008: Egészségügyi csoport, csökkentett létszámmal (06.17)

2008. 06. 17.
Megosztás
Az olimpiai részvételi szabályzat előírásait figyelembe véve a jelenlegi 163 nevezhető magyar versenyzőt csak 18 fős egészségügyi csoport kísérheti el az olimpiára – amint ez az előkészítő bizottság ülésén véglegesen tisztázódott.
A kiutazási javaslat elkészítésekor az éremesélyes sportágak, továbbá a csapatsportok részvételét segítők kaptak elsőbbséget, s az előírásokhoz alkalmazkodva, csak sportorvosi szakvizsgával rendelkezők kerülhetnek az utazók közé. A nevezhető versenyzők számának emelkedése esetén az egészségügyi csoport létszáma is emelkedhet. Az előzetes javaslat szerint kilenc orvos, hét gyúró, egy-egy pszichológus és terapeuta alkotja a csoportot.
" A javaslat elkészítése nagyon nehéz volt, hiszen amíg Athénben harminckét kollégánk segíthette a csapatot, most csak tízennyolcan utazhatunk " – mondta Tállay András főorvos, a csoport vezetője.
" Az olimpiai faluban állandó ügyeletet tartunk, fizioterápiás kezeléssel segítjük a sportolók rehabilitációját. Minden sportágat közvetlenül segít egy-egy kolléga, s elsősorban a csapatsportok mérkőzésein, valamint a sérülésveszélyes küzdő sportágak eseményein mindenképpen jelen leszünk. A lehetőségek figyelembe vételével egyes esetekben cseréket is szeretnénk végrehajtani. Azt a korábbi gyakorlatot azonban, hogy a doppingellenőrző vizsgálatokra rendelt versenyzőket orvosok kisérjék el, nem minden esetben tudjuk vállalni. Ez a feladat ezúttal a sportágvezetőkre vár. "
A személyi javaslatot Berkes István főigazgató főorvos az orvosi bizottság vezetője terjeszti majd jóváhagyásra az elnökség, illetve a július 5-én tartandó közgyűlés elé.