Péni István bronzérmet szerzett légpuskával Nanjingban (interjúval)

2014. 08. 20.
Megosztás

Péni István a légpuska 60 lövéses versenyszámában a toronymagasan esélyes kínai versenyző mögött bronzérmes lett az ifjúsági olimpián.

Szerdán újabb sportágban, sportlövészetben mutatkozott be a Magyar Ifjúsági Csapat Péni István révén. Nagy várakozás előzte meg a fiatal sportlövő szereplését, hiszen a csapatvezetés érmet várt tőle.

Azt már tudtuk a verseny megkezdése előtt, hogy a felnőtt világranglistát vezető kínai Yang Haoran-t nehéz lesz legyőzni, dehát mindenkinek megremeghet a keze, és légpuskában egy kisebb bizonytalanság végzetes hiba lehet.

Már az alapverseny 60 lövése igazolta az esélyeket, hogy a kínai fiút nehéz lesz legyőzni, hiszen közel 5 körös előnnyel jutott elsőként a fináléba.
Idén a moszkvai Európa-bajnokságon Péni a 13. helyen végzett, előtte egy hellyel zárta azt a viadalt az örmény Hrachik Babayan. A 60 lövés során most is az örmény volt a jobb, igaz csak 0,6 körrel a második helyen jutott a döntőbe, a harmadik Péni előtt.

A nyolcfős finálét az új szabályok szerint mindenki tiszta lappal kezdte, s ott az első nyolc lövés után a leggyengébbnek búcsúznia kellett. Elsőként a mexikói fiú járt így, majd őt a tajvani, olasz és szerb vetélytársak követték.

A négy között az üzbég Skorovarov még 0,6 kör előnnyel Péni előtt volt, de a következő két lövés megváltoztatta a sorrendet, és az üzbégnek kellett búcsúznia, így már biztos volt, hogy a magyar sportlövő érmet szerez.

A folytatásban Péninek becsúszott egy 9.5 körös találat, így a következő kieső ő lett, megszerezve a bronzérmet.

A kínai Yangot ezen a napon nem lehetett legyőzni, esélyeshez méltóan gyűjtötte be örmény riválisa előtt az aranyérmet.

„Nagyon boldog vagyok, örülök a bronzéremnek! Nagyon bíztam kiutazás előtt az aranyban, de az örmény srácnak nagyon összejött ez a mai verseny, a kínai srác verhetetlen volt, a felnőttek közt is kiváló eredménye lett volna, mi így hárman szerintem felnőtt olimpián is simán döntősök lettünk volna. Az alapverseny egy kicsit nehézkesen indult, de nagyon jól sikerült felállni, és sikerült világszintű eredményt kihoznom. A fináléban eléggé hullámzóan teljesítettem. Voltak nehéz pillanatok, ez volt életem eddigi legnagyobb döntője, még szokni kell az ilyen fajta helyzeteket. A nehéz pillanatokban mindig sikerült tizest lőnöm, és ezzel visszatornáztam magam a dobogóra. Amióta fegyvercserém volt, nagyon nagy tizeseket tudok lőni és az új szabályok tekintetében többet ér egy nagy tizes, mint a kilencesek. A nagyon-nagyon sok munkának meg lett most az eredménye. Nyáron reggel kilenctől délután ötig edzettem, sőt este még fizikai edzéseken is részt vettem. Sok lehetőséget kaptam a szövetségtől, és nagy versenyeken tudtam megméretni magam. Most lesz egy junior világbajnokságom, majd kvótaszerzés jön, és éremesélyesként szeretnék ott lenni Rióban. Az élmezőny nagyon egy szinten van, bárki nyerhet, most is éremesélyes lehetnék, úgy érzem” – nyilatkozta a mob.hu-nak az ifjúsági olimpiai bronzérmes sportlövő.



(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)