Új doppingellenes vizsgáló hatóságot hoznának létre

Pozitív doppingminták: 16 pekingi olimpikon bukott meg

2016. 11. 18.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) folytatja 2015 augusztusában megkezdett programját, azaz a 2008-as pekingi és a négy évvel későbbi londoni olimpián adott doppingminták újraellenőrzését. Ezúttal 16 pozitív tesztről számolt be az olympic.org, köztük több érmes sportolóról.

Kadzimurat Akkaev orosz súlyemelő (94 kg) mintájában turinabolt találtak, így megfosztották pekingi bronzérmétől. Kasan Baroev orosz birkózó (96-120 kg, kötöttfogás) ugyanezzel a szerrel bukott meg, ezüstérmétől fosztották meg. Natalija Davidova ukrán súlyemelő (69 kg) szintén bronzérmét veszítette el, ahogy a görög hármasugró, Criszopigi Deveci és a kazah súlyemelő (+75 kg), Marija Graboveckaja – utóbbi kettő szervezetében stanozololt mutattak ki.

A súlyemelőkre rájár a rúd: a fehérorosz Irina Kulesa (75 kg) és az orosz Dmitrij Lapikov (105 kg) negyedik, illetve harmadik helyét törölték el turinabol használata miatt. Ugyancsak utólag zárták ki a férfi rúdugrás bronzérmesét, az ukrán Denisz Jurcsenkót, a férfi kötöttfogású birkózás (55-60 kg) ezüstérmesét, az azeri Vitalij Rahimovot, a kazah kötöttfogású (84-96 kg, bronzérmes) birkózót, Asszet Mambetovot, valamint a női súlyemelők 63 kg-os súlycsoportjában második helyen végző Irina Nekrasszovát.

A minták újraelemzését tovább folytatja a NOB.

(MOB)