Rajczy-díjat kapott Makray Katalin

Rajczy-díjat kapott Makray Katalin

2022. 06. 20.
Megosztás


A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület által alapított Rajczy Imre-díjat, melyet az egyetlen szombathelyi születésű olimpiai bajnokról neveztek el, 2021-ben Schmittné Makray Katalin érdemelte ki. A díjat az egyesület 25 éves jubileumi ünnepségén, 2021 decemberében tervezték átadni a hagyományőrzők, de az egykori olimpiai ezüstérmes tornásznő éppen aznap egy másik kitüntetést vett át, a Polgári Magyarországért Díjat.

A díj átadását a közelmúltban pótolták. Katalin férjének, Schmitt Pál korábbi államfőnek köszönhetően a ceremóniára a Karmelita kolostorban került sor. A Halmay Egyesület tízfős delegációval képviseltette magát. Gál László, az olimpia baráti kör elnöke méltatta Schmittné Makray Katalin eddigi életútját, miért is ő kapta az egyesület legnagyobb elismerését. Több, mint húsz évvel ezelőtt, a sydney-i olimpián indult kapcsolatuk, amely az utolsó években teljesedett ki. Legutóbb, mint Vasvár díszpolgára, ő avatta fel az első vasi olimpikon, dr. Csejthey Lajos emléktábláját Vasváron. A Rajczy Imre-díjat olyan nem egyesületi tag kaphatja, aki az adott évben bármely módon legtöbbet tett az egyesületért. Katalin asszony többszörösen rászolgált a díjra, hiszen huzamosabb ideje segíti a civil szerveződést. Gál László kihangsúlyozta, hogy ebben az elismerésben kicsit az is bent van, hogy a díjazott Vasváron született, majd Szombathelyen töltötte élete első időszakát, igazi lokálpatrióta módjára azóta is büszke vasi származására. Kicsit az is bent van, hogy nagyszerű sportpályafutásával, olimpiai ezüstérmével dicsőséget szerzett hazájának, majd a későbbi években mindig a háttérben maradva támogatta férje pályafutását, annak különböző betöltött pozícióiban. Az eseménynek külön kuriózumot adott, hogy ezúttal a Rajczy Imre-díjat maga az olimpia bajnok névadó unokája, Honfi János (Juan Américo Honfi) adta át. Ő Argentínában nőtt fel, jelenleg Németországban dolgozik, de az őshazában képzeli el élete következő éveit. Felelevenítette nagyapja életének főbb állomásait, megköszönve a „halmaysoknak”, hogy Rajczy Imre emlékét ily módon is ápolják. Megtiszteltetés számára, hogy a család nevében most az olimpiai egyesület felkérésére ő adhatja át a díjat. Schmittné Makray Katalin megköszönte az elismerést, majd további sikeres tevékenységet kívánt a szombathelyi ötkarikás hagyományőrzőknek.

A program Schmitt Pál köszöntésével folytatódott. A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB tiszteletbeli tagja nemrég töltötte be 80. életévét. Gál László visszaemlékezett az 1996-os Irány Atlanta! c. olimpiai szellemi vetélkedőre, melynek győztese a Vas megyei trió volt és az aranyolimpiai utazást jelentő fődíjat Schmitt Páltól vehették át a győztesek. Az olimpiát követően megalakuló Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületet a vetélkedőt megnyerő csapat és egykori vetélytársai hozták létre. Így Schmitt Pál szinte tiszteletbeli alapító tagnak számít. Az elmúlt negyedszázadban elnök úr mindig valamely módon támogatta, segítette az egyesületet, melynek ékes bizonyítéka, hogy ő már 2017-ben kiérdemelte a Rajczy Imre-díjat. Gál László méltatta elnök úr eddigi életművét, kiemelve kivételes sportdiplomáciai munkásságát. Elődei, dr. Mező Ferenc és dr. Csanádi Árpád – ha élnének – méltán lehetnének büszkék utódjukra. Schmitt Pál a következő generáció előtt olyan magasra tette a mércét, hogy az szinte számukra átugorhatatlan. Gál László köszöntője zárásaként születésnapi plakett és diploma átadásával kívánt a baráti kör tagjai nevében is mindenekelőtt jó egészséget és további sikeres tevékenységet elnök úrnak, hiszen – ha más módon is – 80 év felett tovább folytatja eddigi munkáját. Sok sikert kívánt a két vízilabdázó unoka pályafutásához, akik remélhetőleg már a 2024-es párizsi olimpián követni fogják a nagyszülőket az olimpikonok sorában. Schmitt Pál megköszönte a születésnapi megemlékezést, majd a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a hozzá hasonló olimpiai körök szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet az olimpiai eszme terjesztése területén.

A látogatás második felében a Halmay Egyesület küldöttsége – Schmitt Pál szakszerű idegenvezetése mellett – megtekintette a Karmelita kolostor épületegyüttesét, ahol a magyar kormány is ülésezik és amely a miniszterelnök hivatalának is otthont ad. A kolostor teraszáról megcsodálhatták a főváros gyönyörű látképét. Az egyesület tagjai felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértek haza.

(MOA/Gál László; Halmay Egyesület)