Rangos elismerést kapott Szakály Sándor, az olimpiai akadémia egyik alapítója

Rangos elismerést kapott Szakály Sándor, az olimpiai akadémia egyik alapítója

2022. 09. 06.
Megosztás


Dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, a Magyar Olimpiai Akadémia egyik alapítója, tanácsának tagja Szer Üzenete-díjat kapott szeptember 4-én az ópusztaszeri szobori búcsú alkalmából.

A 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által alapított kitüntetést évről évre – püspöki szentmise keretében – olyan keresztény magyar emberek kapják, akik életükkel, munkájukkal a magyarság javának, egységének előmozdításáért fáradoznak – emlékeztet írásában a magyarnemzet.hu.

A történész-professzort Tóth István laudálta. „Szakály Sándor évek óta segíti az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkáját is. Többek között az Ő hathatós közbenjárásának köszönhetően valósult meg 2016-ban, az Emlékpark szabadtéri néprajzi gyűjteményében megtekinthető „Kakastollas múlt” című, első állandó magyar csendőrkiállítás. Kiváló embert és jó kollégát ismerhettem meg az évtizedek során.”

Korábban ebben a díjban részesült többek mellett Buzánszky Jenő és Grosics Gyula olimpiai bajnok labdarúgó, a Nemzet Sportolója, az Aranycsapat tagja (2009), Balczó András olimpiai bajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója (2014) és Novotny Zoltán sportújságíró, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja (2016), vagy Böjte Csaba ferences szerzetes, Fekete István író, Nemeskürty István író, dr. Papp Lajos szívsebész és Szörényi Levente zeneszerző is.

Dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Társadalomtudományi Kar Történettudományi Intézete Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára; egyik alapító tagja a Magyar Olimpiai Akadémiának (1985-86), ma tanácstagja.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)