Vizes vb - Nyílt vízi úszás - Rasovszky Kristóf ezüstérme

Rasovszky történelmi vb-ezüstje kvótát ér Párizsra

2023. 07. 17.
Megosztás

A fukuokai vizes világbajnokságon Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett a 10 km-es nyíltvízi úszásban, ezzel alanyi jogon lett olimpiai kvótás a versenyszámban. Mindkét vízilabdacsapatunk győzelemmel vette a vb-n az első selejtezős akadályt. A birkózók a budapesti BOK-csarnokban a világbajnokságra ranglistapontokat adó Polyák Imre-Varga János-emlékversenyen 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek. A magyar triatlonváltó ötödik helyen végzett a világbajnokságon. Lehmann Csongor a világ legjobb 10 versenyzője között végzett a sprinttávú világbajnokságon. WTA 250-es tenisztorna kezdődött a Római Teniszakadémián. A chrzówi Gyémánt Liga-versenyen Wagner-Gyürkés Viktória a második legjobb európaiként ért a célba 3000 m-en.

Vizes vb - Nyílt vízi úszás - Rasovszky Kristóf ezüstérme
MTI / Koszticsák Szilárd

Vizes világbajnokság. Megkezdődött Fukuokában a világbajnokság, ahol több versenyszámban olimpiai kvótát osztanak. A nyiltvízi úszók 10 km-es olimpiai számában a dobogósok szereztek névre szóló olimpiai kvótát. A férfiaknál Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot. Teljesítményével a magyar úszósport első érmét szerezte világbajnokságon nyiltvízí úszás olimpiai versenyszámában. A szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett. A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt „létszükség" az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért olimpiai idejükkel már nevezhetőek a párizsi játékok nyílt vízi viadalaira. A nőknél Fábián Bettina 9., Olasz Anna 12. lett. A három kvótát a férfiaknál Rasovszky Kristóf mellett két német: Florian Wellbrock és Oliver Klemet, a nőknél a német Leonie Beck, az ausztrál Chelsea Gubecka és az amerikai Katie Grimes gyűjtötte be.

Vizes vb - Vízilabda
MTI / Koszticsák Szilárd

Vízilabda. A férfiak és nők csoportköre is megkezdődött. A döntők két-két résztvevője szerez olimpiai kvótát. A nők a D csoportban Kanada ellen kezdték a küzdelmeket. Az első negyed kétgólós magyar előnnyel ért végett. Ezt egyre csökkentette a juharleveles válogatott a befejező negyed előtt. Végül 1:28-cal a vége előtt Bíró Attila emberelőnyben időt kért, de a lányok kezében dadogott a labda, két passzba is belenyúltak a kanadaiak, alig szedtük össze a labdát, azonban Szilágyi Dorottya kintről irgalmatlan nagy gólt lőtt, ezzel pedig eldöntötte a mérkőzést, és minden bizonnyal a csoport első helyének sorsát is. A végén még a kanadaiak szépítettek, de a hátralévő nem egész fél percben elúszkáltunk a labdával.

A D csoport 1 fordulójának eredményei:
Magyarország–Kanada 11-10 (5-3, 2-2, 1-2, 3-3)
Új-Zéland–Japán 17-16

Bíró Attila együttese kedden a házigazda japánokkal, csütörtökön pedig az új-zélandiakkal találkozik és ha a papírformát igazolva nyer, akkor csoportlesőként közvetlenül a negyeddöntőbe jut. A folytatásban a papírforma szerint július 24-én az A csoport 3. és a B csoport 2. helyezett mérkőzésének győztese következik, várhatóan Spanyolország.

A férfitornán Magyarország Japán ellen kezdte meg szereplését, és a második játékrészben fokozatosan elhúzott az ellenfelétől és biztosan nyert 16-8 arányban. Szerdán a csoportelsőségért Horvátország következik, majd pénteken Argentína ellen fejeződnek be a csoportküzdelmek.

Vizes vb - Szinkronúszás
MTI / Koszticsák Szilárd

Műugrás. Női 1 méteren Mosena Estilla 41., Kun Patrícia pedig 42. lett.

Szinkronúszás. A Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika kettős a párosok technikai versenyének selejtezőjében a 38 duót felvonultató mezőnyben 173,8016 pontot kapta, ami három ponttal jobb, mint júniusban a lengyelországi Európa Játékokon, ezzel pedig összesítésben a 27. helyen végeztek.

Birkózás - Polyák Imre-Varga János emlékverseny
MTI / Lakatos Péter

Birkózás. A hétvégén a BOK-csarnok adott otthont a nemzetközi szövetség idei utolsó rangsorviadalának, amelyen a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra gyűjthettek fontos pontokat a birkózók. A Polyák Imre-Varga János-emlékversenyen a legeredményesebben a kötöttfogásúak szerepeltek. Szilvássy Erik (82 kg), Losonczi Dávid (87 kg) és Lévai Tamás (97 kg) révén három aranyérmet nyertek a szakág birkózói. Négyen küzdhettek a bronzérem megszerzéséért, de mindannyian vesztettek, így Lévai Levente (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Dömök Péter (82 kg) és Vitek Dárius (125 kg) az ötödik helyen végzett.

Kuramagomedovéremmel27530
Hovath Balazs - Blasius Photogra

A szabadfogású csapat Kuramagomedov Murad (74 kg) révén egy aranyérmet szerzett. Ezüstérmes lett a döntőt sérülés miatt feladni kényszerült Ligeti Dániel (125 kg)

RTO 7940
ROTH TAMAS GEZA

A nők versenyében a zágrábi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző Bognár Erika (55 kg) a ranglistapontszerző versenyen a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 59 kilogrammos Borsos Viktória is bronzéremért birkózhatott, ráadásul vezetett is az indiai ellenfelével szemben, végül 6-2-re kikapott és az előkelő negyedik helyen zárta az emlékversenyt.

A szeptemberi belgrádi világbajnokságon minden olimpiai súlycsoportban öt-öt kvótát osztanak a párizsi olimpiára.

Multisport Eb - Triatlon
MTI / Koszticsák Szilárd

Triatlon. Legjobb magyarként Lehmann Csongor tizedik lett a világbajnoki sorozat úgynevezett szupersprint-viadalán Hamburgban. A kétnapos viadalon 300 méter úszás után 7,5 kilométer kerékpározás, majd 1,75 kilométer futás várt a versenyzőkre. Pénteken selejtezőket, valamint vigaszágas futamokat, szombaton pedig a három szakaszból álló, kieséses rendszerben lebonyolított döntőket rendezték meg. Az elmúlt hétvégén Tiszaújvárosban világkupát nyert Lehmann nagyszerű versenyzéssel jutott tovább az előfutamából, majd a finálé első szakaszát másodikként zárta és simán továbbjutott. A következő, húsz indulót felvonultató részt harmadikként zárta. A döntő legjobb tíz versenyzőjének részvételével sorra került harmadik etapban a tiszaújvárosiak triatlonosa nem tudott az élmezőnnyel küzdeni és tizedik lett. Ami a többi magyar férfi induló közül Bicsák Bence vigaszágos futamból jutott fináléba, de annak első szakaszában a 23. helyen zárt, és nem jutott tovább. Dévay Márknak a pénteki selejtező jelentette a végállomást, saját futamában 21. lett, így lecsúszott a folytatásról. A nőknél Bragmayer Zsanett jutott a legtovább magyar részről, ő a selejtezőből simán került a fináléba, amelynek első szakaszából 15. helyezettként jutott tovább, a második részben viszont 16. lett, ezzel nem jutott be az utolsó, a legjobb tízet felvonultató felvonásba. Kovács Zsófia pénteken 21., Sárszegi Noémi pedig 26. lett a selejtezős futamában, így egyikük sem folytathatta a versenyt szombaton.

A hamburgi vb-viadal vasárnap a vegyes váltók futamával zárult. A magyar váltó Lehmann Csongor, Bragmayer Zsanett, Dévay Márk, Kropkó Márta összeállításban remek versenyzéssel ötödik lett.

Tenisz - Roland Garros

MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Tenisz. A WTA 250-es Római-parti salakpályás női torna selejtezőjének első fordulójában mind a hat magyar kikapott a selejtezőben. A hétfőn rajtoló főtáblás küzdelmeiben öt hazai játékos – Babos Tímea, Bondár Anna, Szabanin Natália, Stollár Fanny és Tóth Amarissa – szerepel majd.

Európa Játékok - Wagner-Gyürkés Viktória
MTI/EPA-PAP/Adam Warzawa

Atlétika. A chorzówi Gyémánt Liga-versenyen Wagner-Gyürkés Viktória a 3000 m-es síkfutásban szezonbeli legjobbjával, 8:50.40 perces eredménnyel zárt a 12. helyen úgy, hogy európai rivális csak egy előzte meg.

(MOB-összeállítás)