Gyurta Dániel címvédőként érkezett, de nem fog 200 mellen ismételni

„Régi és új generációk küzdenek a magyar sikerekért”

2017. 07. 12.
Megosztás


Szabó Tünde szerint a magyar sportolók készen állnak a két nap múlva kezdődő hazai rendezésű vizes világbajnokságra. A sportért felelős államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, volt sportolóként pontosan tudja, mennyi „pozitív energiát és plusz erőt" ad a hazai rendezés. A szakágak helyzetét és esélyeit áttekintve úgy vélte: „összességében az a csapat, amely hazánkat képviseli a világbajnokságon, tapasztalt, világklasszis sportolókból és ifjú tehetségekből áll, régi és új generációk küzdenek majd együtt a magyar sikerekért."

Szabó Tünde hozzátette: a világbajnokság egyik legfontosabb célja ugyanakkor, hogy minél több fiatal látogasson ki a versenyekre. „Remélem, hogy a vizes világbajnokság alatt sok gyermek és fiatal kap majd kedvet ahhoz, hogy kipróbálja a vizes sportágak valamelyikét, és egy életre elköteleződjön a sport és a mozgásban gazdag életmód mellett" - fogalmazott a sportállamtitkár.

A vizes világbajnokság a szinkronúszók és a műugrók küzdelmeivel kezdődik pénteken; Iker Bernadett, a Magyar Szinkronúszó Szövetség alelnöke elmondta, a sportágban a 2015-ös kazanyi világbajnokságot követően kezdődött el a felkészülés az orosz Natalija Taraszova „leigazolásával". A szakember irányításával egy rendkívül fiatal csapat tavaly még junior világeseményeken és néhány nemzetközi versenyen szerepelt. Az elmúlt két évben a csapat pontszáma nagyjából tíz ponttal nőtt, ezzel pedig felzárkózott a középmezőnybe. Hozzátette, ez elsősorban a profi módszereknek, a napi hat óra edzésnek és a szakmai stábnak köszönhető, s a tervek szerint a csapatnak sikerül majd a 80 pont körüli eredményt elérni hazai medencében. Iker Bernadett megjegyezte, a válogatott mind zenében, mind ruhában magyaros elemekkel készül majd a Városligetben sorra kerülő versenyekre.

Kelemen Ildikó, a Magyar Műugró Szövetség alelnöke kijelentette, a Duna Aréna felépülésével új fejezet kezdődött a műugrók életében, hiszen otthonra talált a sportág. Megjegyezte, a közönség rekordlétszámú versenyzővel, 262 sportolóval találkozhat majd a műugróversenyeken.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke ezúttal is kijelentette, hogy mind a férfi, mind a női csapat éremesélyes, azonban az első helyre Szerbia férfi és az Egyesült Államok női válogatottja a toronymagas favorit. Bíró Attila együttesével kapcsolatban megjegyezte, önbizalommal telve kezdheti a tornát, hiszen a múlt heti Vodafone Kupán az amerikaiak ellen a harmadik negyedben még döntetlenre áll. Kemény Dénes kiemelte, emlékei szerint az USA csapata az elmúlt két évben nem játszott ilyen szoros mérkőzést, igaz, a végén 10-8-as amerikai siker született. A női csapat jelenleg Egerben együtt tréningezik az amerikaiakkal. Az elnök hangsúlyozta, Bíró Attila együttese rendkívül összeszokott, ez pedig előny lehet, hiszen a korábbi tapasztalatok szerint több csapatnál is az olimpiát követő világbajnokság egy hosszabb távú építkezés kezdete. Kemény Dénes szerint a férfiakról kijelenthető, hogy hazai környezetben a gyengébb csapatokat már magabiztosan győzi le a válogatott, ez pedig egy jó alapot jelenthet az azonos képességű gárdák elleni összecsapásokra. A szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok szakember megjegyezte, korábbi tanítványaival hétfőtől kezdik meg a felkészülést a masters világbajnokságra, ahol egyértelműen a győzelem a céljuk.

Az úszók részéről Bienerth Gusztáv, a szövetség elnöke hangsúlyozta, „két világbajnoki címet már ki lehet adni", hiszen a Duna Aréna felépülése, illetve Budapest felkészülése is rendkívül rövid idő alatt, magas világszínvonalon sikerült. Hozzátette, az úszók ennél jobb feltételek mellett még egyetlen világversenyre sem készülhettek fel.

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, ennek a világbajnokságnak az egyik érdekessége, hogy a magyar közönség egyszerre láthatja majd azokat a sportolókat, akik az elmúlt 10-15 évben szállították az érmeket, valamint azokat is, akikre a következő, hasonló időszakban hárul majd ez a feladat.

(MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)