Remekül tanuló sportoló

Remekül tanuló sportoló

2014. 02. 04.
Megosztás

A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör megtartotta idei első összejövetelét, amelyen Dr. Haán Andrást, két sportág olimpikonját láttuk vendégül.

Kivételes képességeit és tehetségét tükrözi, hogy egymástól nagyon eltérő sportágakban vívta ki az olimpiai indulási jogot, és emellett egy nagyon komoly felkészültséget és rengeteg tanulást igénylő hivatás, a szívsebészet terén is komoly tekintélyre tett szert.

Az élménybeszámoló alkalmával rengeteg érdekes történet hangzott el a magyar egészségügy rendszerváltás utáni időszakáról, de azért a sport játszotta a főszerepet. Sportpályafutása vitorlázással kezdődött, meg egy "kis csalással", mert annak idején 14 év volt az alsó korhatár, és Ő még csak 12 volt.

A BKV Előrében vitorlázott mindig, először kalózozott, aztán molyban ült egy évig, ezt követte a finn dingi, amelyben 1970 és 1983 között tíz magyar bajnokságot nyert. Amíg élt, Kővári Karcsi bácsi volt az edzője. A vitorlázással párhuzamosan az iskolában kosárlabdázott. A komoly kosaras időszak a gimnázium után még egy évig tartott, amelynek egy komoly térdszalag sérülés vetett véget. 16 éves korától már a felnőtt bajnokságban csillogtathatta bedobói erényeit a BSE elődjében, a VTSK-ban ( Városi Tanács Sport klub ). Akkoriban kevesebb távolról jól dobó kosaras akadt a mezőnyben, az egyik mérkőzésén 49 pontot dobott az NB I-ben és 17 éves korában a mérkőzésenkénti átlaga 20 pont felett volt. Ezzel csak az igazi centerek tudtak vetekedni, és ez a teljesítmény is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 18 éves korában részt vehetett az 1964-es tokiói olimpián a kosárlabda válogatott tagjaként. A tehetsége mellett a szerencsének is tulajdonította a sikert. A válogatott tagjai a MAFC és a Honvéd játékosaiból kerültek ki egyenlő létszámban 5-5 fővel, ezenkívül még Glatz Árpád ( Csepel SC ) volt tagja az utazó keretnek.

A maradék egy bedobóhelyre hárman jöhettek számításba: Haán András és két honvédos. Tulajdonképpen azért kerülhetett a keretbe, mert nem akarták megbontani az egyensúlyt a Honvéd és a MAFC között, nem akarta a vezetőség, hogy valamelyik klub játékosai túlsúlyban legyenek. Az olimpia utáni évben megsérült és így került ismét a vitorlázás közelébe, amelyet nagyon jól össze tudott egyeztetni az egyetemi tanulmányaival, a későbbiekben pedig az orvosi hivatásával.

Tehetségét és elszántságát hűen tükrözi, hogy a nyári felkészülés elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy 1976-ban kijuthasson a montreáli olimpiára finn dingiben. Pályafutása során többek között olyan prominens személyekkel versenyezhetett együtt, mint Jacques Rogge ( korábbi NOB elnök, akivel az orvosi pályán is párhuzam húzható), valamint Juan Carlos, a jelenleg is regnáló spanyol király. A következő években az orvosi hivatás egyre fontosabb szerepet játszott az életében és 1984 óta nem vitorlázik. A vitorlázást felváltotta a szakmai hivatás és a családdal eltöltött kevés szabadidő. Néhány év külföldi munkavállalás után elismert kardiológusként dolgozott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Szerénysége és az élet különböző területein elért sikerei révén igazi példaképpé avanzsálhat.

(Forrás : Henter Pál - Ötkarika )