Rengeteg új munkahelyet teremtene az almati olimpia

Rengeteg új munkahelyet teremtene az almati olimpia

2015. 01. 30.
Megosztás

A pályázati bizottság szerint 50 ezer új munkahely jönne létre, ha Almati nyerné el a 2022-es téli olimpia rendezési jogát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei két hét múlva a kazah városba látogatnak, hogy bejárják a ’22-es játékok esetleges helyszíneit. Andrej Krjukov, a pályázati bizottság igazgatósági tagja szerint nincs mitől tartani.

„A NOB előzetes felmérései szerint Almati már most 62 százalékos készültségi szinten áll az olimpiára. Csupán a rövidpályás gyorskorcsolyához és a műkorcsolyához kell megépíteni a szükséges létesítményeket, valamint a szkeleten- és a bobversenyek helyszínével van teendőnk” – nyilatkozta az Astana Timesnak.

A sportvezető hozzátette, a hátralévő fejlesztésekkel már a 2017-es téli universiadéra elkészülnek, tehát semmi sem maradna az utolsó pillanatra.

Mindennek következtében a költségvetést is viszonylag alacsonyan, 8 milliárd dolláron lehetne tartani, ami komoly előrelépés lenne Szocsi 51 milliárdos büdzséjéhez képest, amellett, hogy 50 ezer új munkahely keletkezne.

A Kazah Olimpiai Bizottság elnöke, Temirhan Doszmuhambetov korábbi nyilatkozatában kiemelte:

„Az olimpiára kiépített infrastruktúra nem vész kárba, az almati lakosok és a városba látogatók a multisportesemény után is használhatják azokat.”

A NOB július 31-i közgyűlésén dönt arról, hogy Almati vagy Peking rendezheti-e meg a 2022-es téli olimpiát.

(MOB)