Rió 2016 - már csak három év...

Rió 2016 - már csak három év...

2013. 08. 08.
Megosztás

Rió de Janeiro lakosai előre ünnepeltek - lévén, három év múlva rendezik a 2016-os olimpiát. A szervező bizottság kijelentette, az első dél-amerikai játékaik előkészülete pontosan a munkatervek szerint haladnak.

Már csak három év maradt hátra a játékok nyitó ceremóniájáig. 2016. augusztus 5-én Rió városa mintegy 10,500 sportolót fog elszállásolni.

A 2016-os játékoknak van még egy fontos szerepe. Ezzel a projekttel a város előrehaladását is segítik a szervezők. Fejlesztések folynak több téren Rió infrastruktúráján belül. Példaként a közlekedést, a biztonságot, az oktatást és a sport népszerűsítését egyaránt javítják, bővítik. Így szeretnének egy hagyatékot hagyni a város polgárainak és a fiatalabb generációknak.

Riónak a játékokhoz való létesítményeinek a fele már meg van, a korábbi 2007-es Pan American Games-ből származó, már elkészült épületek révén. A munkálatok befejezése után egy alapos teszt alá vetik a helyszínt, amely 2015. augusztusa és 2016. áprilisa között zajlik le.

A játékokat négy zónában rendezik majd. A Copacabánán, a Maracanában, Barrában és Deodoróban találhatóak majd a színhelyek. Emellett, a két utóbb említett településen olimpiai parkokat is felállítanak. A barraiban majd kilenc, míg a deodoróiban nyolc olimpiai sportágat fognak megrendezni.

Az IOC elnöke, Jacques Rogge kiemelte a játékok fontosságát, mint egy segítő eszközt a környező városok felfejlesztésére. Ekképpen nyilatkozott a sportesemény központi szerepéről: „A "Rió 2016" csapata 2009-ben, Koppenhágában bejelentette a törekvéseit, melyek a játékok élvezhetőségére és a kiirányuló, változtató hatásaikra koncentrálódik, az utóbbi főleg a városokra gyakorol befolyást. Négy év után ezek az átalakulások már látható eredményekkel szolgálnak. Az új módosulások közé tartozik a feljavított sportoló és közlekedési rendszer működtetése, szállodák építése, a tengerparti térségek állapotának helyreállítása, továbbá a szociális munkatervek megalakulása, amik a helyi lakók közbiztonságát és életkörülményeit hozta helyre.”

„Három év maradt csak hátra, de a "Rió 2016" csapata még most is szorgosan dolgozik azon, hogy az elképzeléseikhez hű legyen, amit a világ atlétáinak és Brazília polgárainak építenek meg. Magabiztossággal jelentem ki, hogy a Rióba eljött változások hulláma ugyanezzel az intenzitással segíti a várost fejlődésében, amíg eljön az ideje, hogy tárt karokkal fogadják az ünnepelt sportolókat és lelkes szurkolóikat 2016 olimpiai játékain.”

Carlos Nuzman, a Rió 2016 elnöke hozzátette: „A tapasztalt és fáradhatatlan csapatunknak köszönhetően folyamatosan a tökéletesség irányába tudunk törekedni, hogy így büszkén tudjunk befogadni mindenkit a játékokra.”

„Felejthetetlen lesz az a pillanat, amikor Dél-Amerika első olimpiája megnyitja kapuit. Egy örömteli momentum lesz Riónak, egész Brazíliának és mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban, így boldogan látunk majd mindenkit a világ valamennyi tájáról.”

(Forrás és kép: Olympic.org)