A Coop - Együtt az egészségért! - programja Jász-Nagykun-Szolnok megyébe érkezett

Rio, a csoda!

2014. 07. 30.
Megosztás

Izgultunk, de nagyon! Hiszen rendkívül fontos volt az olimpiai családnak is a főpróba, a labdarúgó-világbajnokság Brazíliában. Árgus szemekkel figyeltünk mindent: milyenek lesznek a létesítmények, hogyan rendezik meg a brazilok a világeseményt, milyen lesz a közbiztonság, sikerül-e a televíziós közvetítéssorozat, rendben lesz-e a közlekedés, szállás, étkezés…?

Rögtön kiderül, mindez a 2016-os nyári olimpia szempontjából is rendkívül fontos! Az MTVA jóvoltából minden mérkőzést láthattak a nézők, s nem lesz ez másként a nyári olimpia idején sem. Számunkra nem volt meglepetés, hogy néhány nappal a vb-döntő utánra meghirdettek egy televíziós világtalálkozót (2014 OBS World Broadcaster Meeting Agenda), amelyen természetesen mi is részt vettünk Kmety Ildikó Nemzetközi Projektvezető kolleganőmmel. A földkerekség legkülönbözőbb országaiból eljöttek a tv-s társaságok képviselői, s erőltetett menetben megtárgyaltunk mindent. Bejártuk a helyszíneket, a lehető legjobb benyomásokat szereztünk mindenütt.



Állítom, a világ legszebb olimpiája lesz: eleve adott az egyedi, pompás, rejtelmes, festői szépségű földrajzi környezet, kellemes, nekünk, európaiaknak, tökéletes, kellemes napsütéses időjárás. Mint ismeretes, több helyszín lesz, és megtapasztaltuk, a lehető legjobban haladnak az építkezésekkel. Minden időben elkészül. Az Olimpiai Park (Olympic Park) máris jól mutat, ideális helyszín lesz. Megtekintettük például a Maria Lenk Aquatic Centert, itt rendezik a műugrást, a műúszást, már most ideális helyszín, ott jártunkkor éppen a brazil műúszó-válogatott tagjai edzettek. Jól állnak a többi létesítménnyel is. Itt lesz minden idők legnagyobb Média Központja (Main Media Center), pompázatos uszodaközpont, csarnokok… Az Olimpiai Park igazi házigazdája jó néhány eseménynek.

Megtekintettük a kajak-kenu, evezős helyszínt is (Lagoa Rodrigo De Freitas, Rowing, Canoe-Kayak Sprint). Itt versenyezni hatalmas élmény, maga a csoda az öböl látványa!

Kész gyakorlatilag a Maracana, itt lesz a labdarúgódöntő, közvetlen szomszédságában a Maracanazinho, a röplabda házigazdája. S ne feledjük, Brazíliában a második legnépszerűbb sportág éppen a röplabda! Ideálisak már most a körülmények a Joao Havelange Olimpiai Stadionban, ahol az atlétikai küzdelmek lesznek.

Mindenütt előadást tartottak nekünk, grafikonokkal, táblázatokkal, adatokkal, megannyi információval. Nekünk, televíziósoknak prezentálták az elképzeléseket, hol lesznek a kamerák, kábelek, stúdiók, központok, elektronikus központok, miként oldják meg a közvetítéseket, hány órát sugároznak, milyen frekvenciákat használnak… stb.

Minden megnyugtató, s maga a bejelentés is: a 2016-os Nyári Olimpiai Játékok helyszíne Rio lesz! Ezzel is eloszlatva mindenféle kételyt!

Tanúsítom: nincs ok a kételkedésre!

(Riskó Géza; MTVA Sportfőszerkesztő, MOB Médiabizottság elnök)