Risztov Éva: a gyermekévek, anno 14 éve - videón

Risztov Éva: a gyermekévek, anno 14 éve - videón

2012. 08. 12.
Megosztás

Exkluzív filmet láthatnak videótárunkban Risztov Éváról, sportpályafutásának kezdeti éveiről.

Az Aloha Produkció (Újvári Gábor és Varga Sándor filmje) Példakép(p) című műsora még 1998 februárjában készült, az akkor még tizes éveinek elején járó általános iskolás kislányról, a hódmezővásárhelyi uszoda - már akkori - tehetségéről, Risztov Éváról szól.

A filmben megszólal Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, akinek hatására választotta Évi az úszást; kiderül, a két úszó milyen körülmények között ismerkedtek meg, milyen kapcsolatban álltak akkor egymással.

A 14 perces összeállításban Éva szülei elmondják, miben, hogyan segítették már akkor a fiatal úszót; az élsport milyen lemondásokkal járt az úszó és családja számára, melyeken az édesanya és édesapa kellett, hogy átsegítse a fiatal sportolót.

A film ellátogat a hajnali edzésre és az osztályterembe is. Edzője, Bán Sándor elmondja, Széchy Tamás volt az első, aki kijelentette: "ebből a kislányból még nagy bajnok lehet!".

Risztov Éva célja már akkor, '98-ban az volt, hogy olimpikon legyen, s majd egyszer egy szép eredményt érjen el. Tizenöt év múlva, a londoni olimpián a hosszútávúszás bajnoka lett.