2023 10 12 Qualify featured

Sanghajt és Budapestet kérték fel az először megrendezendő olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdájának

2023. 10. 12.
Megosztás

Új, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül választotta Budapestet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. A kétrészes sorozat rendkívül fontos lesz a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás versenyzői számára.

Az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram egyik kulcsfontosságú projektjének számító olimpiai kvalifikációs sorozat a négy sportág legjobb sportolóit hozza össze egyetlen városi parkban, fesztiválszerű, élettel teli környezetben. Ezek a négynapos, kompakt események a sportot, a művészetet, a zenét és a kultúrát ötvöző, magával ragadó olimpiai élményt nyújtanak majd a sportrajongóknak. A sorozat sanghaji viadalát a Huangpu folyó partján rendezik meg 2024. május 16. és 19. között, a budapesti állomásra pedig június 20-23. kerül sor a Ludovika Campuson.

A sorozat budapesti zárónapja egybeesik az Olimpia Napjával (Olympic Day), az ötkarikás mozgalom ünnepével, amelyet minden évben június 23-án tartanak meg, s amely jövőre a 2024-es párizsi kvalifikációs időszak végét is jelenti.

Ezek az események jelentős mérföldkövet jelentenek majd a sportolók párizsi olimpia felé vezető útja során a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakban, amelyekben a párizsi kvóták legalább fele Sanghajban és Budapesten talál gazdára 464 versenyző között.

A NOB elnöke, Thomas Bach elmondta: „Az olimpiai kvalifikációs sorozat izgalmas lehetőséget kínál a sportolók számára, hogy kijussanak a 2024-es párizsi olimpiára. Nagyvárosok vibráló helyszínein, lelkes szurkolók előtt mutathatják meg tudásukat. Sanghaj és Budapest tökéletesen illeszkedik az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójába: ideális hátteret biztosít az olimpiai mozgalom új, izgalmas fejezetéhez. Ez a két esemény felejthetetlen olimpiai élményt ígér mind a sportolóknak, mind pedig a szurkolóknak, az pedig, hogy mindez az Olimpia Napján fejeződik be, csak fokozza az ünnepi hangulatot.”

A NOB szorosan együttműködik a négy nemzetközi sportszövetséggel az olimpiai kvalifikációs sorozat lebonyolítása kapcsán – a Nemzetközi Sportmászó Szövetséggel (IFSC), a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel, (UCI), a Nemzetközi Táncsport Szövetséggel (WDF) és a Nemzetközi Gördeszka Szövetséggel (World Skate) –, amelyek vállalják a felelősséget az adott versenyért.

Press Release Images V3 3000x1688 C

„Az olimpia a világ egyik legnagyobb érdeklődést vonzó sporteseménye, mégis folyamatosan fenn kell tartania a figyelmet, és tennie kell a népszerűsége fenntartásáért, növeléséért – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – A NOB és természetesen a MOB számára is nagyon fontos, hogy megszólítsa a fiatalokat, hogy az olimpiai mozgalom támogatói között tudhassa őket. Ennek egyik eszköze lehet a jövő júniusi olimpiai kvalifikációs esemény, amely újfajta olimpiai élményt kínál majd a sportolóknak és a szurkolóknak is világszerte. Nagy megtiszteltetés, hogy a NOB felkérte Budapestet az eseménysorozat utolsó helyszínéül, hiszem, hogy fővárosunk gyönyörű és méltó hátteret nyújt majd ennek az eseménynek, s hogy a hazai szurkolóknak segít még inkább ráhangolódni az olimpiára. Mindehhez természetesen szükség van a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének jóváhagyására és támogatására is, ennek érdekében közgyűlési tájékoztatót hívtunk össze, bízom a tagság támogatásában.”

Az eseményt várhatóan kiemelt médiaérdeklődés és figyelem (12-15 ezer látogatót várnak a helyszínre) kíséri majd, hiszen az említett négy sportágban ez az utolsó nagy megmérettetés. A nemzetközi közvetítés és online streaming révén a Budapestről készült felvételeket több tízmillió néző láthatja világszerte.

„Magyarország számára nagy lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdája lehet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felkérése újabb elismerése annak, hogy hazánk az elmúlt időszakban kiemelkedő színvonalon szervezett meg jelentős nemzetközi sporteseményeket – hangsúlyozta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – A verseny nagyban hozzájárul a hazai sportágfejlesztéshez, ráadásul olyan sportágakról van szó, amelyek nagyon népszerűek a fiatalok körében, így általuk még inkább népszerűsíthetjük a sportolást, a mindennapos testmozgást. A Sportért Felelős Államtitkárság minden szakmai támogatást megad, hogy ismét a legmagasabb színvonalon rendezhessünk meg egy kiemelkedő eseményt és mindenben együttműködünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a kiemelt nemzetközi sportesemények szervezéséért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Fontos megemlíteni, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat által tovább nő hazánk nemzetközi elismertsége a sportszervezés területén, és bizonyítjuk, hogy a klasszikus értékeink megtartása mellett nyitottak vagyunk az innovációra és a sportpaletta színesítésére.”

Az olimpiai kvalifikációs sorozat hozzájárul a folyamatos fejlődéséhez. A városi sportok már sikerrel szerepeltek a 2021-es tokiói olimpiai játékokon, a 2019-es budapesti World Urban Games-en, valamint a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokon, ahol városi parkok szolgáltattak méltó hátteret ezeknek a dinamikus sportágaknak. Ezen koncepció jövőre ismét életre kel Párizs szívében, a Place de la Concorde-on. Az olimpiai kvalifikációs sorozat Sanghajban és Budapesten pedig megalapozza majd a forró párizsi hangulatot.