Évforduló - Sajgó Pál 90 éves

Schäffer Jánost és Rádics Jánost gyászolja a sísport

2023. 05. 08.
Megosztás

Május 2-án, életének 93. évében meghalt Schäffer János – tájékoztat honlapján a Magyar Sí Szövetség. Az egykori válogatott sportoló későbbi megbízásai közt volt a hazai szövetség főtitkára is. Életének 78. évében elhunyt Rádics János korábbi sífutó versenyző, edző, a sífutók korábbi szövetségi kapitánya – ezt a hírt is a skihungary.hu tette közzé. Edzőként, a sícsapat vezetésében mindketten részt vett az albertville-i téli olimpián, 1992-ben.

Schäffer János 1930. augusztus 19-én született Budapesten. A Goldberger SE-ben,1948-ban kezdett el versenyezni, majd a Budapesti Honvéd sífutója lett. Több évig a válogatott keret tagjaként vett részt nemzetközi versenyeken. Aktív sportolói pályafutása után 1959. és 1962. között klubjában edzőként dolgozott, ezt követően 1970-től 1973-ig a válogatott sífutók edzője volt.

A 70-es években részt vett a biatlon szakág létrehozásában. Egy éven át társadalmi munkában betöltötte a síszövetség főtitkári posztját. Csapatvezetőként 1992-ben jelen volt az albertville-i téli olimpián és 1996-tól aktívan szervezte az alpesi sí és a sífutó diákolimpia versenyeit és a Magyar Bajnokságokat a 2010-es évek elejéig. Az utóbbi években, amikor egészsége engedte, örömmel kilátogatott a sídiákolimpiákra.

Évforduló - Sajgó Pál 90 éves

Budapest, 2012. május 23. Sajgó Pál többszörös sífutó bajnok (b) részt vesz a Magyar Sí Szövetség közgyűlésén Budapesten, a Magyar Sport Házában, ahol köszöntötték 90. születésnapja alkalmából. Mellette Schäffer János, a szövetség tanácsadója ül.

MTI/Máthé Zoltán

Szenvedélyesen kutatta a sí hazai és külföldi történetét, fejében volt a teljes magyar sísport és a klubok múltja. Gyakran publikált különböző síújságokban.

A Sí című könyv szerzője volt, de egy másik kötet megalkotása is a tervei között szerepelt. Évek óta dolgozott egy sítörténeti anyagon, melyet már nem tudott kiadni.


Rádics János Budapesten született 1945-ben, a Vasas SE sífutója volt. A versenyzést követően edző, szövetségi kapitány és elnökségi tag is volt, emellett 40 éven keresztül ő rendezte az összes hazai versenyt, valamint néhány kiemelkedő nemzetközi eseményt, így a többi között világbajnokságot is. A hazánkban 1991-ben megrendezett junior biatlon világbajnokság, valamint az Erdészeti Európa-bajnokság fő rendezőjeként tevékenykedett Galyatetőn. A siófoki síroller-vb magyarországi megálmodója és aktív szervezője is volt.

Radics janos si

A magyar sísport északi szakágának legsikeresebb téli olimpiáján, az 1992-ben a franciaországi Albertville-ben megrendezett ötkarikás játékokon a biatlon-válogatott csapat (5 férfi és 4 női résztvevő) edzőjeként vett részt.

Sporttársaival közösen álmodták meg és hozták létre a Galyatetői Biatloncentrumot, majd ő tartotta fenn azt hosszú évtizedeken át. Ezekben az években Galyán a sífutók és a biatlonosok mellett a parasízők is megfelelő körülmények között edzhettek. Mindent megtett Galyatetőért, az északi szakágért, de az egész szövetség felemelkedéséért is. Édes Jánossal 1990 körül ismerkedett meg, és ezt követően közösen fejlesztették a galyatetői biatloncentrumot. Együtt hozták létre a Panoráma SE-t, melynek színeiben korábbi biatlonosunk, az olimpikon Gombos Károly a legnagyobb sikereit érte el, és beért a világkupamezőny szintjére.

Versenyzői közül többen is szép eredményeket szereztek nemzetközi szinten is. Az utóbbi években, mint a Panoráma SE alapító tagja és szakmai vezetője vett részt a hazai síéletben.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki Schäffer János és Rádics János családjának, valamint a sízők közösségének.

(MSSZ, MOB-Média; fotó: MTI)