Nemzet Sportolója - Schmitt Pál párbajtõrvívó

Schmitt Pál 81 éves – Isten éltesse!

2023. 05. 13.
Megosztás

Kétszeres olimpiai bajnok vívó, sportdiplomata, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja, és a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök. Az olimpiai család kiemelkedően fontos tagja, Schmitt Pál ma ünnepli 81. születésnapját.

„Aki olimpiai érmes, az példakép is, így ehhez méltón kell élnie, cselekednie egész hátralévő életében” – így hangzik Schmitt Pál egyik nagyon fontos „tanítása”, amely példaként szolgálhat minden sportoló számára.

Schmitt Pál tizenhárom évesen kezdett vívni (de a neve már korábban megjelent a Népsportban, egy háromtusa versenyen szerzett harmadik hely kapcsán), tíz évvel később pedig már a magyar válogatott tagja volt.

Kiváló vívó, és remek csapatember – tagja az 1968-as és az 1972-es olimpiai aranyérmes párbajtőr-alakulatnak, amely Mexikóban B. Nagy Pál, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Schmitt Pál, négy évvel később Münchenben pedig Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Osztrics István, Schmitt Pál összeállításban állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A sport aktív pályafutása befejezése után is élete szerves része maradt, 1989 és 2010 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd’ negyven éven keresztül pedig tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelynek jelenleg is tiszteletbeli tagja.

Sportolói és sportvezetői pályafutása a nyilvánosság előtt zajlott, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy kitűnően zongorázik, rajong a festészetért és a versekért. „Olyan vezető, akitől csak tanulni lehet” – mondta róla korábban Gyulay Zsolt, a MOB elnöke.

Számos kitüntetés és cím birtokosa: 1992-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2014 óta a Nemzet Sportolója, 2020-ban tagja lett a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének.

Isten éltesse a 81 éves Schmitt Pált!

(MOB-Média, nyitókép: MTI/Illyés Tibor)