Schmitt Pál: Vigyázzunk a nanjingi gyerekekre!

Schmitt Pál: Vigyázzunk a nanjingi gyerekekre!

2014. 09. 03.
Megosztás

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke rendkívül büszke a magyar fiatalok szereplésére a nanjingi ifjúsági olimpián, és bízik benne, hogy ifjú csillagainkról a jövőben sem feledkezünk meg.

Schmitt Pál Nanjingban, az ifjúsági olimpia első napjaiban már adott interjút a mob.hu-nak, most, a játékok után pedig arra kértük, összegezze tapasztalatait az eredmények ismeretében, illetve hogy véleménye szerint a YOG beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

„Ha rendeznének még egy ifjúsági olimpiát, mondjuk 16 éven aluliaknak, a Magyar Csapat ott is ki tudna állítani egy ütőképes társaságot, hiszen az utánpótlásra az utóbbi időben nagyon nagy hangsúlyt fektet a MOB, és ennek gyümölcsei vannak minden korosztályban” – fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

„Lehet több szemüvegen keresztül nézni ezt az ifjúsági olimpiát. Az egyik a magyar szereplés, márpedig az nemzetközi elismerést váltott ki. Ha azt mondom, hogy az esélyes kalapácsvető fiú (Halász Bence – a szerk.) behúzza, amit illett volna behúznia, mert dobott ő 85 métert is a bemelegítés során, akkor eggyel több aranyérmet nyerünk, és a negyedikek vagyunk az éremtáblázaton, de ez már csak ’ha’, amivel a sportban nemigen lehet operálni.”

Schmitt Pálnak afelől sincs kétsége, hogy több fiatalunk rövidesen a felnőttek között is megállja a helyét.

„Szilágyi Lili folyamatosan és egyenletesen fejlődik, s már felnőtt értékű eredményeket ért el, de talán a többiek is, ezt nem tudom megítélni. A díjátadásokon az a szerencsém volt, hogy három vagy négy érmet is én adhattam át, és mindenki Tokióra fogadkozott.”

A sportdiplomata hangsúlyozta, több szempontból is kiváló újítás az ifjúsági olimpia, amelynek létjogosultságáról már négy éve Szingapúrban is meggyőződhettünk.

„Ha a fiataloknak akarunk lehetőséget adni arra, hogy saját maguk közül választhassanak példaképet, akkor ez egy jó kísérlet, és folytatni kell. Ha azt akartuk elérni, hogy a fiatalokat többek között a sportolókon keresztül neveljük környezetérzékenységre, toleranciára, mindenféle diszkrimináció elítélésére, határozott doppingellenes fellépésre, fair playre – ez is jó. Annyi minden van, amit a fiatalok a sporton keresztül kaphatnak!”

Schmitt Pál ugyanakkor elmondta: azzal nem ért egyet, hogy ilyen grandiózus lett az esemény.

„Az eredeti terv az volt, hogy diákszálláson, egyetemi campusokban helyezik el a sportolókat, és hogy már meglévő létesítményekben bonyolítják le a versenyeket. Ezzel szemben Szingapúrban és Nanjingban is hatalmas, gyönyörű, szinte luxusnak nevezhető olimpiai falu épült, és minden létesítmény vadiúj volt. Azt a célt nem értük el, hogy emberléptékű játékokat rendezzünk” – mutatott rá.

A sportvezető azt sem nézi jó szemmel, hogy számos sportágban nem a felnőtt szabályok szerint bonyolítják le a versenyeket.

„Ez nem mutat jó irányba. Ha játszani akarunk, akkor persze igen, akkor mindent lehet csinálni. A mi síkvízi kajakosaink szenvedtek is a kacskaringós, hullámos pályától. De még egyszer hangsúlyozom: ez egy kísérlet. Három-négy játékoknak le kell zajlania. A következő Buenos Airesben lesz, majd meglátjuk, hogy az argentinok hogy tudják megszervezni. Talán ők lejjebb viszik majd az igényeket, az elvárásokat. Ne felejtsük el, hogy 26 ezer önkéntest kellett kiválasztani, beöltöztetni, kiképezni, ötezer biztonsági ember volt, kétezer sofőr, tehát a logisztikája elég drága mulatság volt a kínaiak számára, de ők ezt meg tudták tenni.”

És hogy Schmitt Pál szerint mégis mi az ifjúsági olimpia legfőbb mondanivalója?

„Az ifjúsági olimpia üzenete szerintem az rendben van. Az én üzenetem az lenne, hogy vigyázzunk ezekre a gyerekekre, vigyázzunk ezekre a feljövő csillagokra. Az utca embere, az egyszerű szurkoló, aki szereti a sportot, nem nagyon emlékszik már például a szingapúri bajnokokra, márpedig ezen mindenképp változatni kell.”

A MOB tiszteletbeli elnöke ennek érdekében javasolta a szervezet jelenlegi első emberének, Borkai Zsoltnak, hogy ösztöndíjban részesülhessenek kiemelkedő eredményeket elérő fiatal sportolóink, ami arra is biztatná őket, hogy a sport mellett a tanulást se hanyagolják el.

(szerző: MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)