Úszó ob

Senánszky Petra A szintes úszásban, női kvóta mountain bike-ban

2024. 06. 02.
Megosztás

Senánszky Petra 50 méter gyorson országos csúcsot, olimpiai szintet érő időt úszott szombaton a Mare Nostrum versenysorozat monacói állomásán. Lezárult a mountain bike olimpiai kvalifikációs ranglista egy magyar kvótával.

Vizes vb - Úszás

A 2023. évi fukuokai vb-n olimpiai kvótát szerzett nõi 4x100 méteres gyors váltó, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Senánszky Petra és Pádár Nikolett (b-j).

MTI/Koszticsák Szilárd

Senánszky Petra, az uszonyos úszásban sportági legendának számító debreceni versenyző a szám szombati negyeddöntőjében – melyet a finálék után rendeztek a sprintszámokban – 24.57 másodperces eredménnyel csapott a célba. Ezzel saját 24.81-es rekordját adta át a múltnak, melyet tavaly ugyanitt úszott. A harmincéves, többszörös Világjátékok-győztes Senánszky egyszersmind teljesítette a párizsi induláshoz szükséges 24.70-es szintet, így pályafutása első olimpiájára készülhet. Senánszky a viadal „egyenes kieséses szakaszában” a legendás svéd Sarah Sjöström mögött lett második, ezzel bejutott a legjobb négy közé, így vasárnap az elődöntőben lesz még érdekelt.

Kerékpár-vb Skóciában

Vas Kata Blanka a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as hegyikerékpáros női versenyében.

MTI/EPA/Adam Vaughan

Kerékpársportban a mountain bike szakág olimpiai kvalifikációs nemzeti rangsora május 28-án zárult. A rangsor 1-19. helyezett nemzetei 2 illetve 1 sportolót kvalifikáltak az olimpiára. Magyarország ezen a ranglistán nem került a kvótát szerzett országok közé. Ugyanakkor a 2023-as UCI mountain bike világbajnokságon mind az elit, mind a 23 év alatti versenyeken a legmagasabb helyezést elért két nemzet, amelyik nem szerzett kvótát az UCI mountain bike olimpiai kvalifikációs ranglistán, legfeljebb egy kvalifikációt kap az olimpiára. Vas Kata Blanka a glasgowi vb-n az U23-as versenyen az 5. helyet szerezte meg, így ezzel jogot szerzett a nemzetnek, hogy egy sportolót indíthasson az olimpián ebben a szakágban. Hogy Blanka, vagy a nemzetek rangsorában 25. helyen végzett Magyarország legeredményesebb kerekese, Buzsáky Virág indul-e az olimpián, ezt később dönti el a hazai szövetség. A női mountain bike rajtja július 28, a mezőnyversenyt augusztus 4-én rendezik.

A két újabb kvótával 163 főre emelkedett a magyar olimpiai csapat létszáma.