Sikeres délelőtt: minden számban döntősek vagyunk!

Sikeres délelőtt: minden számban döntősek vagyunk!

2013. 08. 04.
Megosztás

Úszóink remekül teljesítettek vasárnap délelőtt a barcelonai vizes-világbajnokságon.

Verrasztó Dávid, Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka is döntőbe jutott 400 méter vegyesen (utóbbi ráadásul a világ idei legjobb idejével), majd a férfi 4x100-as vegyes váltó is kvalifikálta magát az esti fináléra.

Verrasztó Dávid a második előfutamból kvalifikálta magát a fináléba, méghozzá az ötödik legjobb idővel (4:13.95 perc).
Verrasztó a második előfutamban az ötös pályán úszva a második helyen zárt a japán Szeto Daija (4:12.96) mögött. A legjobb időt az amerikai Chase Kalisz úszta (4:11.87).
„Délelőtti még sohasem úsztam ilyen jó időt. Kicsit izgultam.... A cél, hogy az egyéni csúcsomat (4:11.71) megjavítsam a döntőben. Mondogatják nekem a többiek, hogy érem, érem, vagyis hogy akár az is meglehetne, de nem is figyelek rájuk. Lényeg, hogy döntőben vagyok, ott meg ahogy mondtam, az egyéni legjobb” – mondta Verrasztó Dávid a Nemzeti Sportnak az előfutam után.

Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is döntőbe jutott 400 vegyesen.
Előbbi a legjobb idővel (4:32.72 perc) úszta magát a fináléba, utóbbi egyéni csúccsal (4:34.93) kvalifikált az esti döntőbe.
A 200 vegyesen már világbajnoki címet szerző Hosszú Katinka kiválóan úszott a második előfutamban, sokáig világcsúcsrészidőn belül volt, a végén pedig a világ idei legjobbjával nyerte meg a futamot és jutott a fináléba, méghozzá a legjobb idővel (4:32.72).
Jakabos Zsuzsanna a harmadik előfutamban állt a rajtkőhöz, és nagy csatát vívott a brit Hannah Mileyval és a kínai Je Sivennel (aki a világcsúcstartó ebben a számban). A hármas harcból végül a magyar úszó és a kínai került ki győztesen, ugyanis századra pontosan ugyanolyan időt „mentek”.

„Muszáj volt megnyomnom, hiszen a négy előfutamból a másodikban úsztam, és azt akartam, hogy a többieknek is erősen kelljen kezdeniük utánam. Most van nyolc órám pihenni” – mondta Hosszú Katinka az előfutamot követően.

„Egyéni csúcsot úsztam, ráadásul délelőtt, és a mell végére nem fáradtam el. Ez jó! Belülről jónak éreztem mindent, csak annyi a baj, hogy ez a négyszáz vegyes, és este még egyszer le kell úszni” – fogalmazott Jakabos Zsuzsanna.

Döntőbe jutott a magyar férfi 4x100-as vegyes váltó is. A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián összetételű négyes a hetedik legjobb idővel (3:34.64 perc) kvalifikálta magát az esti fináléra.

A magyar férfi váltó a második előfutamban a franciákkal, a japánokkal és a lengyelekkel végig együtt haladt (sőt, féltávnál vezettünk is), és végül a negyedik helyen ért célba. Ám a lengyeleket Pawel Korzeniowski korai váltása (négy századdal előbb ugrott a medencébe) kizárták, így a mieink a harmadik helyen zárták a futamot.

Az esti magyar vonatkozású döntők:

döntők

18.00:
400 m férfi vegyes (Verrasztó Dávid)
400 m női vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
4x100 m-es férfi vegyesváltó (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Takács Krisztián)

(Forrás: NSO, fotók: Kovács Anikó)