Sikeres őszi kezdés - fókuszban a fiatalok

Sikeres őszi kezdés - fókuszban a fiatalok

2018. 09. 03.
Megosztás


Sikeresen indították az őszt a magyar sportolók a nemzetközi porondon. Kiválóan szerepeltek hétvégén fiatal evezőseink, hozták az eredményeket judósaink. Igaz, még a nyár utolsó napjaiban, de ifjú ökölvívóink sem maradtak érem nélkül. Összefoglalónk következik.

Evezés. Hétvégén a fehéroroszországi Breszt-ben megrendezett U23-as Európa-bajnokságon a könnyűsúlyú kormányos nélküli kétevezős fiúk (Szlovák Bence, Szabó Bence; edző: Alföldi Zoltán) állhattak fel a dobogó legalsó fokára, majd a normál súlyú férfi kormányos nélküli négyes (Hopp Márton, Gerei Tamás, Dobai Tamás és Kiss Norbert; edző: Tevesz László) az ezüstérmet érő második helyet szerezte meg a viadalon; legjobb eredményként pedig vasárnap a normálsúlyú négypár (Danó Dániel, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté, edző: Mácsik Miklós) csodálatos versenyzést követően, magabiztos győzelemmel az első helyen, Európa-bajnokként ért célba.

Ökölvívás. Budapesten, a Duna Arénában rendezték az ifjúsági ökölvívó világbajnokságot, melyet a magyar csapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt. A korosztályos seregszemlén Orbán Adrián Krisztofer (60 kg) ezüstérmes lett, Villás Veronika a harmadik helyen végzett (64 kg). Az eseményen Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Fábián László sportigazgató is részt vett az éremátadásban.

Judo. A hétvégi pozsonyi Európa-kupa-viadalon a négyszeres világbajnoki érmes, Európa-bajnok Mészáros Anett ezüstéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Kárpáti Emese ezüst-, Gercsák Szabina bronzérmet szerzett. A versenyen rekordmezőnyt köszönthettek a szervezők: harminchat ország 365 judósa lépett tatamira, köztük harminchét magyar versenyző.

A sportág krónikájához tartozik egy szomorú hír is. Hosszan tartó, súlyos betegség után hatvannyolc éves korában elhunyt Petrovszki Mihály, Európa-bajnoki bronzérmes békéscsabai judós, aki a müncheni olimpián nehézsúlyban 16., négy évvel később, Montreálban 10. lett.

Sportlövészet. Nem sikerült egyik magyarnak sem döntőbe kerülnie férfi légpuskában a csangvoni olimpiai kvalifikációs sportlövő világbajnokságon. Sidi Péter (103.7, 104.8, 106.3, 105.3, 104.0, 103.7) 627.8 körrel 11. lett, míg Péni István (102.5, 105.8, 104.7, 104.5, 103.0, 106.3) 626.8 körrel 12. A döntő alja 628 kör volt. A légpuska vegyes csapat versenyszámban a Dénes Eszter (414.5), Sidi Péter (418.0) kettős 832.5 körrel a 17.lett, míg a Zwickl-Veres Kata (407.6), Péni István (421.2) duó 39. 828.8 körrel. Az ötös döntőhöz Sidiéknek is 3.5 körrel kellett volna többet lőniük. Érdekesség, hogy a 40 lövés során az egész mezőnyben Péni István lőtte a legtöbbet, a 421.2 körrel. Eszter a női légpuskások mezőnyében 621.5 kört lőtt (59.), Kata pedig 617.4 kört teljesített (94.).

Kajak-kenu. A világ legjobb kajak-kenusai csaptak össze Budapesten, akik a Red Bull Vízisprint keretében a Városligeti-tavon, egy csak erre az alkalomra kialakított 100 méteres sprintpályán eveztek. A női kajakos futam első helyezettje Marta Walczykiewicz lett, míg a férfiaknál az ifi olimpiai bajnok, felnőtt olimpiai 4. helyezett Tótka Sándor állhatott a dobogó tetejére.

Öttusa. Sikeresen debütált a Magyar Öttusa Szövetség által szervezett Laser Run verseny a Budapest Urban Games-en. Az egy profi és három amatőr futamban közel 100 nevező próbálta ki a futás-lövészet számot festői környezetben. A verseny szervezőinek célja az volt, hogy a budapestiek figyelmét felhívják a 2019-es öttusa olimpiai kvalifikációs világbajnokságra és majd az ezzel egy időben, egy helyszínen zajló Laser Run vb-re.

(MOB-összeállítás, fotó: MESZ/Facebook)