„Sok okunk van a bizakodásra Rióban” – Thomas Bach

„Sok okunk van a bizakodásra Rióban” – Thomas Bach

2015. 03. 02.
Megosztás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elégedetten értékelt egyhetes riói látogatását követően.

A német sportvezető helyszíni tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy minden a tervek szerint halad, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad hátradőlni.

„A NOB nemcsak búcsút és köszönetet szeretne majd mondani a játékok záróünnepségén, hanem komoly örökséget szeretnénk magunk mögött hagyni a cariocáknak és a braziloknak” – nyilatkozta a szervezet hivatalos honlapjának.

„Meggyőződhettünk arról, hogy az olimpia katalizátor lesz Riónak és Brazíliának szociális, valamint gazdasági téren. Nagyon sok okunk van a bizakodásra, másrészt viszont nem elégedhetünk meg. Egyetlen pillanatot sem vesztegethetünk el a felkészülés alatt.”

A NOB másfél milliárd dollárral támogatja a játékok megszervezését, és Thomas Bach kiemelte, a szervezet nyereségét is jó célra fogják fordítani.

„Nem azért megyünk a rendező városokba, hogy bevételt generáljunk, hanem azért, hogy a sport fejlesztésébe fektethessünk szerte a világban. A hozzánk befolyó pénz 90 százalékát ezért is forgatjuk vissza a sportba.”

Thomas Bach látogatása során számos hivatalos találkozón vett részt. Mások mellett Dilma Rousseff elnök asszonnyal is leült a tárgyalóasztalhoz, aki arról biztosította, hogy a kormány valamennyi szerve hozzáteszi a maga részét az olimpia sikeréhez.

Elhangzott, hogy az infrastrukturális fejlesztések nagyban szolgálják majd Rio fejlődését. Ehhez kapcsolódó adat, hogy korábban csak a helyiek 16 százaléka számára volt elérhető a tömegközlekedés, míg most ez a szám 63 százalék.

Emellett több száz helyi vállalkozásnak jelent munkalehetőséget az olimpia, és az így megkötendő szerződések több mint 3 milliárd realt (280 milliárd forintot) fognak kitenni.

Kapcsolódó cikk:
„Az olimpia gazdasági növekedést fog hozni Riónak”
„Kiválóan haladnak a riói előkészületek”