Sport 2015 évkönyv az M4-en!

Sport 2015 évkönyv az M4-en!

2015. 12. 14.
Megosztás

"Összességében, ha a könyvet nézzük, akkor mind tartalmában, mind jelentőségében nagy mértékben tudott támaszkodni a magyar sportra, amely az elmúlt években is hozta Magyarországnak a sikereket" - idézi az M4 sportcsatornán jelentkező Út Rióba című sportmagazin hétfői műsora Borkai Zsoltot, a MOB elnökét.

A könyv elkészítésében több, mint 70 szerző vett részt és mintegy ezer fotó teszi még színesebbé a több, mint 500 oldalas évkönyvet. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt is elismerően nyilatkozott a kiadványról.

"Hála Isten ebben az évben is számtalan olyan nagy siker volt, amin kell, hogy mazsolázzunk. És most már mondhatom azt - kicsit hagyományként - azok a sportújságírók, akik megfelelő mértékben az egész évben ott vannak a sport mellett és tudósítanak, olyan érdekes cikkeket és tudósításokat írtak, amivel szerintem ez a könyv nem csak hogy eladható, hanem valóban a magyar emberek számára jelentőséggel bír. Mindenki, aki élt és mozgott, megpróbálta magát kvalifikálni a 16-os riói olimpiára. Jól állunk, de mégsem állunk jól. Hiszen a csapatsportágak egy kicsit háttérbe szorultak, eddig nem kvalifikálták magukat. Én bízom benne, hogy csapatokkal is utazhatunk a riói olimpiára. Összességében, ha a könyvet nézzük, akkor mind tartalmában, mind jelentőségében nagy mértékben tudott támaszkodni a magyar sportra, amely az elmúlt években is hozta Magyarországnak a sikereket" - foglalta össze Borkai Zsolt.

"Példaképek közé bekerülni mindenféleképpen jó érzés, egy jó dolog. Szerepeltem már évkönyvben többször, de azt hiszem 7-8 oldalas anyag ennyi fotóval még soha nem jelent meg rólam. Tehát nagyon nagy örömmel várom, hogy olvasgathassam. Egyébként nálunk családban ez mindig ilyen karácsonyi szokás volt, ugyanis én 1988 óta mindig szüleimtől kaptam karácsonyra a sportévkönyvet. És mindig az volt szenteste a programom, hogy végig lapozgattam, de végigolvasni képtelenség egy este alatt. De végig lapozgattam és a kedvenc cikkeimet mindig elolvastam. Tehát nekem 88 óta az összes létező könyv megvan. Szerencsés vagyok, mert néhány éve nem a Jézuska hozza, hanem én megkapom és megy a többi közé" - mondta Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos.

Az Út Rióba hétfő délutáni, negyed négykor kezdődő, 20. adása más érdekes témákat is bemutat.

Csonka Zsófia élete egyik nagy mélypontja után nem csak kvótát szerzett az Európa-bajnokságon, hanem aranyérmet is. A Verrasztó családban most Dávidnak megy jobban az úszás, ám azon dolgoznak, hogy Rióban Evelyn is élete legjobbját ússza. Ancsin Kata tornászlányként kezdte, végül az ökölvívóteremben kötött ki. Ahhoz, hogy Rióba kijusson, a világbajnokságon kell jól szerepelnie, ami igen csak nehéznek ígérkezik.

Egy mosogatás közbeni ego-harccal kezdődött Csonka Zsófia pályafutása. Testvére éppen azt mesélte, mennyire meg vannak vele elégedve a sportlövőedzésen, amit Zsófia nem hagyott annyiban. Neki is be kellett bizonyítania, le tudja győzni testvérét. Az első olimpiájára, az athénira már 20 évesen kijutott. Majd a 2008-as pekingi ötkarikás játékok után másfél évre visszavonult, egészen Madridig.

"Éreztem, hogy az életemnek egy számomra másik fontos része, a tanulmányaim, abszolút háttérbe kerültek, és nekem kellett a levegőváltozás, hogy más ingerek érjenek. Rendben, van lövészet, szeretem a pisztolyomat, jó fej a spanyol válogatott, jól érzem köztük magamat. Elmegyünk majd a versenyre, de csinálom a dolgomat. Fotósórára járok, produceri órára járok, reklámiroda-szervezés és így tovább. Ez nagyon jó volt és ez nagyon kellett. Lehet, hogy ha ez nem történik meg, akkor én már réges rég nem ülök itt és nem beszélgetünk."

A visszatérés egy Eb-ezüstérem formájában mutatkozott meg, ami után már a londoni olimpia sem tűnt távolinak, se reménytelennek. Olyannyira nem, hogy Zsófi hatodik helyen végzett. Igen ám, de a folytatás nem úgy sikerült, mint ahogyan eltervezte, ugyanis részleges vállszalagszakadást szenvedett.

"Nagyon nagyon sötét burkokban jártam a saját lelkemben. Ahonnan nagyon izgalmas volt kijönni és már vártam, hogy ez megtörténjen. Ha én ezt tudtam volna januárban, hogy 'figyi, te most fél évig tuti nem fogsz lőni', biztos, hogy egészen máshogy és valószínű jobban menedzseltem volna azt a fél évet. A bizonytalanság, azt gondolom a legrosszabb dolog, amivel bárki szembesülhet, bármilyen területén az életben. Nekem is ez volt a legnehezebb."

Mariborba az Európa-bajnokságra nem csak kvótáért, de éremért is utazott. Az utolsó öt lövés előtt, három kvóta nélküli versenyző ugyanannyi körrel várta a folytatást, ám csak két kvótát osztottak. Végül Zsófi mindent vitt. Európa-bajnoki cím és a riói kvóta.

"Nem kaptam meg könnyen ezt és ennek örülök. Annak meg végképp, hogy nem roppantam meg ez alatt a dolog alatt. Szóval nekem ez egy olyan kihívás volt, és egy olyan kegyelem, én úgy érzem ez az állapot, amiben én ott lehettem ami nagyon fontos volt. Nem beszélve arról, hogy azon a napon végig éreztem a nagypapám jelenlétét, aki év elején hagyott itt bennünket, szóval nagyon szép és meghatározó emlék."

Negyedik olimpiája más lesz, mint a többi. Hiszen már szerzett elég rutint, és pontosan tudja, odakint miket kell áldozni azért, hogy csakis a lövészetre tudjon koncentrálni.

"Én magammal még nem végeztem. Tudom, hogy bennem több van annál, mint amit saját magamnak meg tudtam mutatni. Abban a pillanatban ahogy én a dolgomat elkezdem végezni, ott saját magammal meccselek. És saját magamat idegesítem, de ezt te tudod jobban. És azt gondolom ez a belső út, ami tudom hogy lehetne sokkal szebb. Vagy egy más példával élve, az én kis szobrom, amit mindig alakítok, és akkor egy más perspektívából nézve visszamész és megpróbálod kicsit jobban megcsinálni. És lehet, hogy a végén egy sokkal kisebb szobor lesz belőle, de az szép és énnekem ez még nincsen kész, úgyhogy még van min dolgozni."

Verrasztó Evelyn a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot ugyan megfontolt döntés után kihagyta, de feltett szándéka, hogy jövőre, Rióba együtt utazzon bátyjával, Dáviddal. A sikeres évek után az elmúlt időszakban volt egy-két olyan szezonja, amivel kevésbé volt elégedett, ezért tavaly 8 hónapig Franciaországban edzett. A környezetváltozás és a család hiánya jót tett neki, lelkileg is megerősödve tért haza és készül immár a 4. olimpiájára. Testvérével, Dáviddal nagyon szoros a kapcsolata, legfőbb vágyuk, hogy Rióban mindketten elérjék azt, amiről kiskoruk óta álmodoznak. Ebben pedig a volt úszó szülők, Gyúró Mónika és Verrasztó Zoltán is maximálisan támogatják őket.

Ancsin Katáról azt tartják, hogy a saját súlycsoportjában itthon nincs is ellenfele. Pedig amióta olimpián is lehet indulni női ökölvívásban az 51 kilogrammosok között, igencsak népszerű lett a kategória. A hazai indulás jogát megszerezte, a riói kvalifikációt érő mérkőzésekre pedig a női szakág kapitánya is segít felkészülni. Az ökölvívás előtt 10 éven át tornázott Kata, és talán annak is köszönheti a zárt stílusát, hogy egy félresikerült szaltó után eltörte az orrát...

(utrioba.hu-MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)