Sportcsillagok és hétköznapi hősök kísérik az olimpiai lángot Oroszországban

Sportcsillagok és hétköznapi hősök kísérik az olimpiai lángot Oroszországban

2013. 10. 29.
Megosztás

Olimpiai aranyérmesek, világbajnokok, paralimpikonok sőt, még Forma1-es versenyzők is vitték a váltóban a 2014-es szocsi téli olimpiai fáklyát. Az olimpiai láng hétfőn érkezett meg Szentpétervárra és ezzel befejezte útjának harmadik hetét is.

„Minden alkalom felejthetetlen érzés, amikor az olimpiai fáklyát vihetem a kezemben” - nyilatkozta a 2014-es téli olimpia nagykövetasszonya, Svetlana Zhurova olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó.

Rajta kívül számos olimpiai érmes foghatta kezébe a lángot, Gatchina városában például a paralimpiai ezüstérmes Alexey Lashmanov, a 2012-es londoni olimpián háromszoros hármas ugró bajnok Denis Gulin, és a Szapporóban, 1972-ben ezüstérmes műkorcsolyázó Ludmila Smirnova. Az ünnepi üstöt, az orosz Forma1-es versenyző, Vitaly Petrov gyújtotta meg.

Szentpétervár sem maradt sportcsillagok nélkül: a hatszoros sífutó olimpiai bajnok, Lyubov Yegorova, a Helsinkiben (1952) súlylökő aranyérmes Galina Zybina, az orosz futballista Alexander Kerzhakov és másik két olimpiai bajnok műkorcsolyázó, a sokak által ismert Evgeny Plushenko (a fotón) és Elena Berezhnaya is ott voltak a 250 fáklyavivő között.

Nem csak sztársportolók kaphatnak lehetőséget, hogy kezükbe vehessék az olimpiai fáklyát. A Szocsiba tartó lángot, most orosz jótékonysági szereplők, orvosok, mérnökök és művészek is elkísérhették egy darabon a váltó novgorodi szakaszában.

„Ilyen esemény egyszer történik az ember életében” - mondta Boris Nepomnyaschy, orosz festőművész. „Megtiszteltetés az olimpiai fáklyával futni a szülővárosom utcáin. Szeretnék sikerest versenyzést és minden jót kívánni az olimpikonoknak!” - tette hozzá.

(Olympic.org)