Sportdiplomácia: Magyar-macedón sportszakmai együttműködés és ANOC-közgyűlés Lausanne-ban

Sportdiplomácia: Magyar-macedón sportszakmai együttműködés és ANOC-közgyűlés Lausanne-ban

2013. 06. 16.
Megosztás

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének (ANOC) rendkívüli közgyűlését tartották Lausanne-ban, június 14. és 16. között. Az eseményen a Magyar Olimpiai Bizottságot Szabó Bence főtitkár és dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató képviselte. Az olimpia „fővárosában” a Magyar és a Macedón Olimpiai Bizottság főtitkára együttműködési megállapodás aláírására is sort kerített. (A fotón Szabó Bence, Sheiku Ahmad Al-Fahad Al-Sabah kuvaiti sejk, az ANOC elnöke, és Nagy Zsigmond).

Az ANOC 19. közgyűlésén részt vett Jacques Rogge, a NOB elnöke, és Sheiku Ahmad Al-Fahad Al-Sabah sejk, az ANOC első embere, aki több jelentős sportvezetői tiszte mellett a Kuvaiti Olimpiai Bizottságot is vezeti. A világszervezet eseményén többek közt új alapszabályt fogadtak el, továbbá a szervezet költségvetésének megemelését is napirendre tűzték.

„A mintegy negyven éves múltra visszatekintő Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszervezetének 204 tagországa van. A szervezet új alapszabálya elmozdulást jelent, új irányokat határoz meg. A dokumentum tartalmazza az új székhelyet, mely a jövőben az olimpia fővárosában, Lausanne-ban lesz megtalálható. Az új székházban komoly apparátus fog dolgozni, munkabizottságok alakulnak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportszövetségek és az olimpiai szervezőbizottságok mellett az ANOC a jövőben erős nemzetközi képviseletet fog jelenteni. A közgyűlés az új alapszabály mellett azt is elfogadta, hogy a szervezet valós és tényszerű működésének költségei a tízszeresére emelkedjenek” – foglalta össze dr. Nagy Zsigmond.

Az eseménynen Jacques Rogge, a NOB leköszönő elnöke ANOC Életmű-díjban részesült.

Svájcban Szabó Bence és dr. Nagy Zsigmond találkozott dr. Sasho Popovskival, a Macedón Olimpiai Bizottság főtitkárával is, melynek keretében a sportvezetők egy, a két szervezet közötti együttműködési megállapodást is aláírtak.

(dr. Sasho Popovski, a Macedón Olimpiai Bizottság főtitkára (balra) és Szabó Bence)

„A Macedón Olimpiai Bizottság már korábban megkeresett bennünket egy szakmai együttműködés lehetőségével kapcsolatban. Hosszas egyeztetések után írtuk alá Lausanne-ban a megállapodást, mely sportszakemberek csereprogramjára, spotszakmai-sporttudományi együttműködésre terjed ki. Gyakorlatilag szakmai segítségnyújtást adunk számukra” – foglalta össze Szabó Bence.

„Igazán remélem, hogy ennek az együttműködésnek a legnagyobb nyertesei a sportolók és az edzők lesznek! Biztos vagyok benne, hogy a közös munkánk eredményeként a jövőben a sportszervezeteink még hatékonyabban tudnak majd együttműködni!” – tette hozzá dr. Sasho Popovski, macedón főtitkár.