SPORTJUS: Épek és fogyatékosok, jogok és lehetőségek

SPORTJUS: Épek és fogyatékosok, jogok és lehetőségek

2013. 05. 08.
Megosztás

Fontos, hogy az ép és fogyatékos sportolók megismerjék egymást és egymás problémáit, továbbá, hogy szakemberektől tájékozódhassanak lehetőségeikről és jogaikról – mondta dr. Nagy Zsigmond, a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság elnöke a május 21-ei konferenciával kapcsolatban.

A fogyatékosok sportjának aktuális szervezetrendszere, működése, integrációs kérdések, kártérítési lehetőségek, a speciális világjátékok magyar jogrendszerben történő elhelyezkedése – csak néhány téma a sok közül, ami szóba kerül majd a Magyar Sport Házában sorra kerülő tanácskozáson, amelyet „Esélyegyenlőség, arányosság és diszkrimináció-mentesség, avagy a fogyatékosok sportjának jogi összefüggései” címmel rendez a Magyar Olimpiai Bizottság és a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság. Dr. Nagy Zsigmondot kérdezte az utánpótlássport.hu a kezdeményezésről.

– Elsősorban miért rendezik meg a konferenciát?

– Leginkább az motivált minket, hogy korábban senki sem foglalkozott ezzel a témával. A fogyatékkal élők jogi kérdéseinek még nem volt ehhez hasonló szakmai fóruma, űrt szeretnénk betölteni ezzel a kezdeményezéssel. Lehetőséget és teret kell adni az épeknek és a fogyatékosoknak, hogy megismerjék egymást. Megítélésünk szerint hosszú távon az lehet a fejlődés, az integráció útja, ha a fogyatékosok és épek sportja azonos szakszövetség alá tartozik majd. A programra pedig sikerült megtalálni a megfelelő szakembereket, így reméljük, sokan jönnek el. Szerencsére nagy az érdeklődés, szeretnénk, hogy a Magyar Sport Házában megteljen a nagy előadóterem.

– Akik ott lesznek, azok számos olyan témáról hallhatnak, amelyek akár egyenként is elegendőek lennének hasonló tanácskozás apropójának.

– Mivel még sosem volt ilyen szakmai konferencia, egyszerre vagyunk nehéz és könnyű helyzetben. Nehéz, mert járatlan útnak vágtunk neki, ugyanakkor könnyű, mert akármihez nyúlunk, értékes kérdéskört feszegetünk. Nem akartunk tematizálni, inkább általános felhívásnak szánjuk szakmai összejövetelünket, hogy jobban megérthessük egymás életét, működését.

– Ki a célközönség?

– Szeretnénk, ha épek és fogyatékosok, kezdve a fiataloktól, illetve a velük foglalkozók egyaránt ott lennének. Főleg jogászokat, sportvezetőket, egyesületi elöljárókat, testnevelő tanárokat várunk, ám tudatosan nem akarjuk szűkíteni a kört. Hiszen pont ez a lényeg: minél szélesebb rétegben értelmezni a kérdés, és nyíltan beszélni a problémákról, mert csak így ismerhetjük meg egymást.

– Lehetséges, hogy két oldal nemhogy egymás problémáival, hanem olykor saját lehetőségeivel, jogaival sincs tisztában?

– Erre egészen rövid választ adhatok: ez pontosan így van. Ha belegondolunk, sokszor az épek sem tudják, adott helyzetben milyen jogok vagy lehetőségek illetik meg őket. A fogyatékosok körében is így van ez, csak náluk nem kell a jogig elmenni, sokszor a lehetőségeikkel sincsenek tisztában. A SPORTJUS-ban küldetés számunkra, hogy felhívjuk a figyelmet erre. Így a konferencia nem csak a közeledésre szolgál, hanem saját tudnivalóikat szakemberektől ismerhessék meg.

A konferencián a részvétel ingyenes! Regisztráció: itt

A konferencia programja letölthető: itt

(Roska Emese/utánpótlássport.hu; fotó: Kovács Anikó/MOB)