Gazdasági témákat tárgyalt a MOB elnöksége

Sporttörténelmi jégrelépés curlingben, Szarajevóban

2019. 02. 10.
Megosztás

Sporttörténelmet írt a magyar ifjúsági curlingválogatott azzal, hogy részt vehet a 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hiszen a sportág magyar képviselője olimpiai eseményen még nem versenyzett. A vegyescsapat a vasárnap délelőtti edzésen már tesztelte a pályát, a Szarvas Gábor vezette edzést megtekintette a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián is.

A curlingpálya Peki Pale-ban található, a szarajevói sportolói falutól egy szűk órányi autóútra, a dinári hegyek között, a sípályák közelségében. Nem curlingcsarnoknak tervezték, hanem a szervezők egy helyi kézilabdacsarnokot építettek át ideiglenesen a sportág számára. Szarvas Gábor szerint a munka jól sikerült.

"Három pályát alakítottak ki egymás mellett, mindegyiken tudtunk gyakorolni. A jég kifogástalan minőségű, a felületek egyformák, érződik a gondos odafigyelés. A körülményekkel meg vagyunk elégedve, talán az öltözők hőfoka lehetne egy picit magasabb" - magyarázta a szakember.

Az EYOF programjában vegyes csapatoknak írták ki a tornát, így a Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf és Tatár Lőrinc Sebestyén összeállítású együttes az első magyar olimpiai részvevő. Fiatalok még, noha már hat éve megsimerkedtek a sportággal.

"Világ- és Európa-bajnokságokon már több korosztályunk is képviseltette magát, de olimpián nem. A fiataloknak akkor 'esett le', hogy mire is készülnek, amikor részt vettek a fogadalomtételen, és megkapták az egységes felszerelést. Tavaly Phjongcshangban debütáltak a vegyespárosok, most Szarajevóban pedig a vegyescsapatok, boldogság, hogy ennek a versenynek már mi is a részesei lehetünk. Ha a jövő évi lausanne-i ifjúsági olimpián is lesz vegyescsapat-verseny, akkor lehet esély arra, hogy a fiatalok ott is résztvevők legyenek. Egyébként pedig a mostani EYOF kiváló előszobát jelenthet a pekingi téli olimpiára" - fejtette ki az edző.

A vasárnapi edzésre ellátogatott Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is, aki a sportág mellett a fiatalokkal is ismerkedett. "Megtisztelő volt elnök úr jelenléte, a gyerekek is csodálkoztak, hogy eljött meglátogatni, jól eső érzés volt, köszönjük" - tette hozzá Szarvas Gábor.

A curlingversenyek hétfőn indulnak, az osztrákok ellen kezdünk.

A hazai curlingsport több jelentős személyisége is aktívan részt vesz az olimpiai mozgalom munkájában: dr. Bukta Zsuzsanna, a szövetség elnöke egyben a MOB Nők a Sportban Bizottságának és a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának is tagja, míg Nagy György versenyző - aki a sportlövőszövetség elnöke - a MOB közgyűlését erősíti. Utóbbit a közelmúltban választották meg a Nemzetközi Curling Szövetség Technikai Bizottsága tagjának is.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)