Kamilla Kozuback borito scaled

Sporttörténelmi siker: magyar snowboardos a téli olimpián!

2022. 01. 17.
Megosztás

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) kedden kora délután a honlapján tette közzé a 2022-es téli olimpiára kvalifikált sportolók listáját. A felsorolás a sízők mellett a snowboardosokat is tartalmazza: ezek alapján Pekingben Magyarországot a hódeszkások versenyében Kozuback Kamilla képviselheti.

Kamilla Calgaryban született 2004-ben; édesanyja magyar, édesapja kanadai, ő maga kettős állampolgár. Gyermekkorában tornázott, gyorskorcsolyázott, kipróbálta a műugrást, az ír néptáncot, 5 évig űzte a versenyszerű úszást és az atlétikát a snowboardozás mellett is. 4 évesen kezdett síelni, majd 9 évesen állt rá a snowboardra. 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni, eleinte kanadai és amerikai versenyeken, a 2019-es kanadai téli ifjúsági játékokon félcsőben aranyérmes, slopestyleban bronzérmes lett. 2020-ban, 16 évesen a lausanne-i téli ifjúsági olimpián Slopestyle-ban a 14., félcsőben a 9., Big Airben a 8. helyen végzett.

DSCF6876 683x1024

A Magyar Snowboard Szövetség a bemutatkozó írásában emlékeztet, hogy Kamilla fő száma a Slopestyle és a Big Air, és ő az egyetlen magyar versenyző, aki félcsőben is versenyez. Ő az első magyar női snowboardos, aki bemutatott egy cab double underflip 900-at; az ugrást egy edzés során hajtotta végre. 2021. decemberében tudta megkezdeni az olimpiai kvalifikációs versenyeit, és mindössze 5 verseny alatt gyűjtötte össze úgy a pontjait, hogy megszerezze Magyarország első snowboardos kvótáját – mely névre és nem nemzetre szól – a téli játékokra.

„Nagyon örülünk Kamilla sikerének, hiszen általa nem csak az olimpiai család, hanem magyar szempontból a téli olimpiai sportági palettánk is gyarapodik. Szép fejlődést mutat a magyar snowboardsport, hiszen korábban, 2016-ban Fehér Zsófia és Szász Csongor Lillehammerben, majd 2020-ban Vincze Zsófia a lausanne-i ifjúsági olimpián állt rajthoz magyar hódeszkásként, előzőleg pedig a junior világbajnok Gyarmati Panka igen közel állt az ötkarikás szerepléshez, 2018-ban. Bízunk benne, hogy ez a siker további lendületet ad a sportág hazai népszerűsödésének, még több fiatal kedveli majd meg ezt a látványos téli sportágat” – fogalmazott Fábián László. A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója hozzátette, korábban biatlonban, bobban, korcsolyasportokban, férfi jégkorongban és a sísportokban versenyeztek téli olimpián a magyar versenyzők; ez a felsorolás folytatódik a pekingi téli játékok alkalmával a snowboarddal.

(Magyarock/VF; fotók: Magyar Snowboard Szövetség)