Svájc: Köszönjük, Monsieur Rogge !

Svájc: Köszönjük, Monsieur Rogge !

2013. 07. 09.
Megosztás

Vasárnap este a svájci Lausanne és Vaud kanton szervezésében került sor arra az állófogadásra, amelyet Jacques Rogge tiszteletére tartottak, akinek szeptemberben lezárul tizenkét éves NOB-elnöki pályafutása.

Ueli Maurer svájci elnök is részt vett azon az eseményen, ahol Rogge számos elismerésben részesült az olimpiai mozgalomért tett szolgálataiért. Ennek egyik csúcspontja az volt, amikor a belga sporttisztviselő megkapta a város kulcsát Lausanne-ért és Svájcért mutatott hűsége jelképeként.

Maga Maurer úr később úgy jellemezte a NOB elnökét, mint egy szikladarabot a Matterhorn, Svájc egyik ikonikus hegyének csúcsáról. Hozzátette, ez a hasonlat kitűnően mutatja a Rogge által a sportban elért magasságokat.

A NOB első embere köszönetet mondott Maurer elnöknek, Phillip Leuba államtanácsosnak, Daniel Brélaznak, Lausanne polgármesterének, valamint a város és Svájc lakosainak a sport iránt tanúsított szeretetükért, valamint éveken át tartó támogatásukért.

Rogge egy személyes élményt is megosztott:
„A mai napig bennem él első lausanne-i látogatásom, 1986-ban, és ahogy azonnal szerelembe estem a várossal. John Fitzgerald Kennedy szavaival élve leginkább azt mondanám: ’Ich bin ein Lausanner’ (szerk.: Lausanne-i vagyok”).

Lausanne és Svájc szoros szálakkal kötődik az olimpiai mozgalomhoz. A NOB székhelye több mint 100 évig az „Olimpia fővárosában” volt, a Genfi-tó partján. Az Olimpiai Múzeum, amely jelenleg renoválás alatt áll, Lausanne-ban nyitotta meg kapuit 1993-ban, mindeközben a Nemzetközi Szövetség nagy része is Svájcban székel.

(Forrás: Fónyi Gergő)