Öttusázó és vízilabdázó olimpiai bajnokokat is várnak az Úszás Napjára, Balatonfüredre

Szabó Tünde: „A női sportvezetők új színt jelenthetnek egy szervezet életében”

2014. 05. 31.
Megosztás

Kerek születésnapját ünnepli szombaton dr. Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes úszó, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára. Az egykori kiváló úszó ma egyszerre sikeres sportvezető és – ami talán ennél is fontosabb – háromgyermekes édesanya. A MOB elnökségének hölgy tagját mi is felköszöntöttük – a kerek évszám a cikk végén kiderül…

Mikor Tündét az elmúlt évtizedek nagyobb állomásairól kérdeztem, sportpályafutása végét, a barcelonai olimpiát említette elsőként. Olimpiai ezüsttel fejezte be úszókarrierjét. Száz háton lett akkor második, csakúgy, mint a perthi vébén és az athéni Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon 200-on ismételt. A Nyíregyházi Vasutas versenyzőjeként, Vajda Tamás tanítványaként Európa és a világ egyik legjobbja volt ’91-92-ben.

Egyetlen komoly ellenfele épp egy magyar lány volt, Egerszegi Krisztina. „Nagy riválisok voltunk Krisztával, de annyira jó barátnők is. A mai napig kapcsolatban vagyunk, olykor felhívjuk egymást, beszélgetünk, néha találkozunk is.”

„Tizennyolc évesen, közvetlenül az olimpia után hagytam abba a versenyszerű úszást. Addig mindenféle versenyen elindultam az országos bajnokságtól az olimpiáig. Rengeteg sikert értem el, de úgy gondoltam, a jövőben inkább a tanulásra összpontosítok. Elvégeztem a TF-et, majd a jogi egyetemet. A célom az volt, hogy a kétféle tudást, a sportban gyűjtött tapasztalataimat a jogi ismereteimmel kiegészítve kamatoztassam. Olyan munkahelyre vágytam, ahol a kettőt együtt gyakorolhatom.”

Szabó Tündének mindez „bejött”. Kezdetben Nyíregyházán tanította a fiatalokat úszni, majd 29 évesen a fővárosba költözött, jogi diplomájával az országgyűlés sportot felügyelő bizottságának tanácsadójaként, később a Főpolgármesteri Hivatal Sport Ügyosztályának munkatársaként dolgozott. Jelenlegi munkakörét 2011 óta tölti be, a hazai úszószövetség főtitkára. A sportág szerepel a kiemelt sportágfejlesztésben, elindult a Jövő Bajnokai program – munkája rengeteg van. És mint egykori olimpikon nem szakadt el az olimpiai mozgalomtól sem. Tagja 2012-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének – Regőczy Krisztina mellett, a női sportvezetőket erősítve –, vezetője a MOB Sportolói Bizottságának és elnökségi tagja a SPORTJUS Magyar Sportjogász Társaságnak. Egykori élsportolóként megtanulta beosztani idejét, és a legmagasabb szinten teljesíteni.

Tündének a női sportvezetőkről markáns véleménye van. „Szükség van a női sportvezetőkre. Bizonyos dolgokban másként gondolkoznak, mint a férfiak. Kiegészítik egymást. Adott esetben előnyösebbek is tudnak lenni. Egy nőnek családanyaként, nőként és a munkahelyen dolgozó emberként is helyt kell tudni állni – három szerepet kell betöltenie. A mai világban támogatni kell a nők vezető szerepét, új színt jelenthetnek egy szervezet életében.”

Az úszófőtitkár jól érzi magát hivatali szerepében. „Amíg tudok segíteni, amíg úgy érzem, hogy szükség van rám, ér valamit a munkám, addig jól érzem magam a munkahelyemen, legyen az bármi is. Minden tudásommal azon vagyok, hogy segítsek, bármi is a dolgom. Az úszószövetségben mindezt megtaláltam. Korábbi versenyzőtársaimmal is rendszeresen találkozom a munkám során, hiszen sokan elvállalták, hogy patrónusként részt vesznek a versenyeken, példaképként segítik a fiatalokat.”

S, hogy mire a legbüszkébb? Családjára. Három gyermek édesanyja.

„A családcentrikusság meghatározó az életemben, nagyon fontosnak tartom a kiegyensúlyozott családi hátteret, ez a magas szintű munkavégzéshez elengedhetetlen. Sok támogatást kapok otthonról. Fiatalon, huszonkét évesen szültem először. A most tizenhét éves Evelin úszó lett, ikreim, Karolina és Dorián négyévesek. Nekem is van egy ikertestvérem, talán innen az „ikres” öröklődés. A vezető pozíciók, amiket betöltök és a többgyermekes anyaság igenis megfér egymás mellett. Arra törekszem, minden szabad percemet a családommal, a gyermekeimmel töltsem, és mindezt tartalommal töltsem meg. Ha ez sikerül, akkor kiegyensúlyozott marad a családi háttér.”

Tünde hétvégén duplán ünnepel családi körben, ikertestvérével szombaton születésnapot, vasárnap neve napját.

Dr. Szabó Tündét ez idáig több alkalommal elismerték, Barcelona után a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, 2012-ben a MOB Érdemérmet vehette át.

Tünde, Isten éltessen sokáig – és újabb, sikeres, boldog negyvenet!

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: Kovács Anikó és Harsányi Péter)