Száguldás a jégen

Száguldás a jégen

2014. 12. 20.
Megosztás

Sorozatunkban a Magyar Olimpiai Bizottság november végén megjelent kiadványában, a Sport 2014-ben olvasható érdekesebb anyagokat közöljük – a korcsolyázásban történt eseményeket Dobor Dezső sportújságíró, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség elnökségének tagja foglalta össze.

Most már a harmadik olimpián is sikerült pontot szerezni a női váltó 6. helye révén (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa). A junior világbajnokságon Erzurumban Liu Shaolin Sándor nyerte meg a sportág első egyéni aranyérmét (500 m). A korrektség kedvéért el kell mondani, hogy An nevű öccsével együtt édesapjuk „hazavitte” a gyermekeit Kínába, hogy ott ismerkedjenek meg a korcsolyázás alapjaival. A véletlen hozta úgy, hogy az a korábbi olimpiai érmes lett az nevelőedzőjük, akivel ma mint a magyar válogatott vezetőjével dolgoznak együtt. A két srác minden határon túl bátor, de hát ez nem is lehet másként, hisz’ sokszor 40 km/h sebességgel „tépnek” a korisok, s közben előzniük is kell. A Shaolin fiúk képesek reménytelen helyzetekből is győztesen kijönni. Erre akadt példa több is a junior vb-n: Liu Shaolin Sándor 1000 m-en és összetettben is harmadik lett, míg a férfi váltó másodikként végzett.

Mint ahogy érmekkel jött haza a csapat a trentinói Universiadéról is, a férfi váltót (Knoch Viktor, Burján Csaba, Béres Bence, Oláh Bence) Knoch hihetetlen előzésével a hajrában aranyéremre vitte, a női bronzérmes lett (Lajtos, Keszler, Heidum, Kónya), míg Heidum 1500 m-en ezüstérmes. A drezdai Európa-bajnokság sem múlt el érmek nélkül: Heidum ezüst-, Kónya pedig bronzérmet nyert 1500 m-en. A női váltók versenyében a mieink az Universiade-felállással újra harmadikként zártak a fináléban. Az arany is mutatja, hogy a férfi csapat egyre izmosodik, a női viszont útkeresés előtt áll, mert Darázs Rózsa és Tóth Patricia lemondta a válogatottságot és kérdéses, hogy Lajtos Szandrának mik a tervei. Így most három juniorkorú fiatal kerül majd a tűz közelébe. A női csapat vezéregyénisége Heidum, akit decemberben műtöttek, de januárban már érmes volt az Eb-n. Az új szezon előtt Salt Lake Cityben az amerikaiakkal készült, biztosan hasznára válik.

A szövetség az eltelt két év után végleg letette a garast Csang Jing kínai edzőnő mellett, hiszen működése során technikailag rengeteg fejlődtek a magyarok. „Kijelenthetem, hogy Európában nincs edző, aki többet tudna nála a korcsolyázás technikai elemeiről (manőverek, előzések)” – állítja Darázs István, a válogatott menedzsere. A válogatott irányítása az ő és a Telegdy Attilát követő Bánhidi Ákos kezében összpontosul. A jövőben minden területen a sportágspecifikusság kerül előtérbe a versenyzők képességeinek kiszélesítésében, folyamatos orvosi kontroll mellett. A short track bekerült a kormány által kiemelten támogatott sportágak közé. A megnövekedett elvárásoknak megfelelően szélesítik a vidéki bázisok lehetőségeit és az edzőképzés is sokkal komolyabb hangsúlyt kap

Jégtánctól a short trackig

A junior világbajnok egykoron kipróbálta az úszást, a hokit, sőt a jégtáncot is, és csak ezek után talált rá a short trackre, 11 évesen. Az édesapja kínai, az édesanyja magyar, a szülők elváltak, édesapjuknál lakik az öccsével, de mivel a papa rengeteg időt tölt külföldön, a gyerekek nagyjából önellátók. Sanyit vonzza a hírnév, akad benne némi sztáralkat, de nem az a típus, aki el is száll magától, inkább az a mindenkivel jó fej fajta.

– Hogy milyen fickó is vagyok? Kettős az énem: a jégen kívül elég lazának, csibésznek mondanak (bármilyen őrültségbe bele lehet rángatni, haverjai unszolására már kétszer is megfürdött például egy köztéri tóban, majd a vízből kilépve azon nyomban leszólított egy lányt, mert hogy ez volt a fogadás tárgya a koris haverokkal), de a sportban totálisan megváltozik a karakterem, ott a komolyság kerekedik felül – döntő fölénnyel (Szocsiban a versenyt követő bulin sem ivott egy csepp alkoholt sem, mondván a szezonban neki még hátra van a junior vb, ahonnan aztán aranyéremmel is tért haza).

Olimpiai ötkarikát tetováltatott a karjára, alatta kínai írásjelekkel egy régi kínai mondás: „Fájdalom nélkül nincs haszon.” A karikák meg arra várnak, hogy minél többe belekerüljenek az olimpiai szerepléseinek évei. Egy karika már foglalt. De melyikbe tetováltathatja majd olimpiai érme képét is? 2018? 2022? – A kínai edzőnőnkkel, Linával óriási szerencsénk van, mert vele sokkal profibb minden a jégen és azon kívül is. Már reggel 7-kor futunk, majd jön az imitálás és 8-tól 10-ig jégen vagyunk, majd megint imitálás egy óra hosszban. Délután ugyanez. A kettő között tanulás a Csanádi Árpád Gimnáziumban. Minden este lázadozom a monotónia ellen és eldöntöm, hogy másnap kiszállok, de a reggel persze ott talál a jégen. Az edzés már az életem elhagyhatatlan része, e nélkül el sem tudom képzelni.

Rövid vagy hosszú?

A debreceni Nagy Konrád nagy teherbírású short track versenyző. Volt. Talán csak az ebben a sportágban (is) nélkülözhetetlen csibészség hiányzott a koris erényei közül. Így aztán érhető, hogy felmerült a kérdés, a kivételes munkabírását nem tudná-e a hosszúpályás gyorskoriban jobban hasznosítani. Rátalálva az egykori 1000 méteres olimpiai bajnok Peter Muellerre, belevágott a cserébe. Az Universiadén 10 000 méteren közel húszéves országos csúcsot döntött meg, másfél percet javítva a rekordon.

Az amerikai edző a háttérből segítette és Nagy végül kvalifikációt szerzett Szocsira az 1500 méteren. Végül 26. lett az olimpián. Szakemberek véleménye szerint ennél többre is képes lesz. Az új olimpiai ciklus elején a legjobb gyorskorcsolyázóink, Naggyal az élen Salt Lake Cityben kezdték a munkát, az időközben a válogatott mellé szerződtetett Peter Mueller irányítása mellett.

Mi ebből a tanulság?

Magyar szempontból Miklós Edit sízőnő kiemelkedő eredményei mellett a legnagyobb port a női short track csapat, pontosabban a Darázs Rózsa körül kialakult perpatvar verte fel. A Keszler, Heidum, Lajtos, Darázs váltó csak negyedik lett a csoportjában a téli olimpiai selejtezőben, így a B döntőbe szorult. A magyar csapat zászlóvivőjének, Heidum Bernadettnek a nyilatkozata arról árulkodott, hogy feszültség és fagyos hangulat uralkodott az egységnek búcsút intett váltóban, mivel ahogy mondta: „Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az Universiadén.”

A sajtó megszellőztette, hogy a csapat tagjai nehezen emésztették meg Rozi váltóba kerülését Kónya Zsófia helyén. A történet előzménye az volt, hogy még az olimpiai indulás megszerzéséért folytatott, a sikertelen első kvalifikációs viadalt követően Darázs lemondta a válogatottságot, de miután társai később mégis kiharcolták az ötkarikás indulás jogát, jelezte, hogy újra csatlakozna társaihoz. Beindult a kavarás, ami egy cseppet sem volt méltó a szakág jó híréhez. A kialakult botrányszagú helyzetben a B döntőben már Kónyával felállva, kizárások utána a váltó végül a hatodik helyen fejezte be az olimpiát. A pontot beírták. A csapategységet leírták?

50 éves sorozat szakadt meg

A budapesti Európa-bajnokság hatalmas közönségsikerrel zárult, mindenki tapsolni szeretett volna a közelgő téli olimpia leendő érmesei nagy részének. A magyar indulóknak sajnos nem sikerült továbbverekedniük magukat s így a döntő programok már nélkülünk futottak, igaz így is telt ház előtt – említette Bálint Csaba, a MOKSZ ágazati igazgatója.

Kellemetlen fejlemény, hogy tíz évvel a legutóbbi budapesti Eb után, Sebestyén Juli aranyérme és Pavuk Viki negyedik helye után most női indulónk nem is volt. Szocsiban sajnos más sem. Nagyon fájdalmas, hogy ötven év után most múlt el először ötkarikás verseny úgy, hogy a jégen magyart nem kellett pontozni. Azt kellett hát feljegyezni a nagy koris történelemkönyvekbe, hogy a szakág, mely az eddigi összes magyar téli olimpiai érmet (két ezüst, négy bronz) szállította, Szocsiba nem kvalifikált egy sportolót sem. A reményteljes juniorokban bízhatunk, hogy ez a szomorúság ne ismétlődhessen meg.

Budapesten, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen több mint ezer gyerekkel fut a MOKSZ Gyere Korizni! elnevezésű utánpótlás programja, melyen keresztül az edzők a 4-7 éves gyerekek alap korcsolyázási tudását mélyítik el, hogy majd ennek birtokában indulhassanak el a specializálódás útján. Arra számítunk, hogy ezzel a háttérrel széles bázisra építkezhetünk majd – tette hozzá Bálint Csaba.

Akik már nem lehetnek ott...

Az Universiaden a 10., a junior vb-n 12. helyezett Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánc páros a januári budapesti Eb-n éppen hogy kiszorult a döntőből, a 21. helyen zárt a 29 indulóból. A magyar remények bennük összpontosultak a következő évek világversenyeire. Nyáron óriási lendülettel kezdték meg a felkészülést, napi négy edzéssel teltek a napjaik Lyonban. Aztán egy szerencsétlen mozdulat mindent megváltoztatott. Már kész volt az idei programjuk, amikor egy bukás Dóri állkapocstörésével járt és hetekkel később kiderült, hogy a visszatérésre nincs lehetőség, Dóri 24 évesen bejelentette visszavonulását.


(Szerző: Dobor Dezső, fotó: MOB, MTI)


A Sport 2014 a Líra könyvesboltjaiban kapható 7940 forintért.